用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 協恩中學附屬幼稚園 "協恩" 家長可以敎路嗎?
go

"協恩" 家長可以敎路嗎?

請問可否敎路? 囡囡現年18個月大, 預計明年申請入讀"協恩", 但學額有限(60個位). 應如何作準備功夫? 請多多指敎.

回復 1# iyct 的帖子

是否協恩家長不會到此網站? 完全沒有人回應!!!

協恩家長答唔到妳既問題, 只有協恩既校長/老師先知收生既standard.

Tips:
A) 流利廣東話
B) 獨自面對陌生小孩及大人

我記得今年考協恩, 佢出黎我問佢考左乜, 佢答我入去玩bb, 我問佢同bb做過d乜, 佢答餵bb飲奶, 同bb著鞋, 跟住答左老師叫乜野名, 同埋攞完貼紙後講多謝, 就係禁多, 入左去5分鐘左右已經出返黎

回復 1# dodonalds 的帖子

謝謝你的具體回覆. 那麼是否已收讀呢? 很心急啊!

回覆 3# wh0709 的文章

謝謝你有建設性的回覆. 你的小孩是否已入讀此校呢?

收了上午班

原帖由 dodonalds 於 11-8-1 14:36 發表
收了上午班

Dodonalds, 非常感謝你的回覆.

容許我再問以下幾個問題, 看看我囡囡機會有多少.
1) 是否住同一校網區? (因有直屬學校, 但都要經統一派位)
2) 媽媽是否校友? (中/小/幼 其一)
3) 囡囡有沒有洗禮?

盼覆!

協恩小學會轉直資嗎?

我囡囡都係收左今年K1

1,家往官塘
2,媽媽唔係校友
3,父母唔係基督教徒

原帖由 iyct 於 11-8-2 06:36 發表

Dodonalds, 非常感謝你的回覆.

容許我再問以下幾個問題, 看看我囡囡機會有多少.
1) 是否住同一校網區? (因有直屬學校, 但都要經統一派位)
2) 媽媽是否校友? (中/小/幼 其一)
3) 囡囡有沒有洗禮?

盼覆! ...

回復 2# ol_bb 的帖子

小學未有聲氣轉直資, 協小13/7 家長會校長答:要中學轉定才考慮, 何況協中要31/8才知道轉直資結果,你地入讀時係津貼,就會津貼到小六

回復 2# Lunaba 的帖子

Lunaba, 謝謝你的回覆.
面試時, 問題難嗎? 應如何準備? 請指敎.

回復 13# iyct 的帖子

http://forum.edu-kingdom.com/vie ... &extra=page%3D1

8月知道收左K1,是否今年2011入讀呢,要等咁耐先知?