用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中一新生買校服
go

中一新生買校服 [複製鏈接]

hi 各位,

我囡今年升中一,請問你們會買多少套夏季校服(裙)?
一個星期番5日,買2套洗一套著一套好似唔係幾夠替換,是嗎?

另外,想問一下係唔係大部份中學有PE堂果日,都要帶運動服回校替換,不能直接穿著返學?

謝謝.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

--夠了,2-3個月就換季啊,

另外,想問一下係唔係大部份中學有PE堂果日,都要帶運動服回校替換,不能直接穿著返學?
--大部分帶運動服回校替換, 有些都可以直接穿著返學, 打電話到學校問.

原帖由 ZZdaphne 於 11-7-30 00:16 發表
--夠了,2-3個月就換季啊,

--大部分帶運動服回校替換, 有些都可以直接 ...

謝謝回覆!

那麼若每天更換,得兩套不怕落雨天晾不乾的問題嗎?而且換季後,可留下一學年穿,我的想法對不對呢?

原帖由 hongkeikei 於 11-7-30 02:29 發表

謝謝回覆!

那麼若每天更換,得兩套不怕落雨天晾不乾的問題嗎?而且換季後,可留下一學年穿,我的想法對不對呢?

我諗住好似小學咁,買2套校服,1套體育服,
不過升中就要買多條長體育褲,因為體育服可以著番學,
但係要著長褲~

原帖由 kilykilyk 於 11-7-30 02:39 發表

我諗住好似小學咁,買2套校服,1套體育服,
不過升中就要買多條長體育褲,因為體育服可以著番學,
但係要著長褲~

I see !   

回覆 3# hongkeikei 的文章

小朋友發育得快,好大機會下一季校服可能不合著.不過,如果你不安心,買多一套都是2-300元,當飲餐茶消費左.

原帖由 KWT 於 11-7-31 09:48 發表
小朋友發育得快,好大機會下一季校服可能不合著.不過,如果你不安心,買多一套都是2-300元,當飲餐茶消費左.

見到咁多家長都話買2套夏季校服夠著,我諗都係買住2套先,雖然一套校裙都係百多元.

謝謝!

我就買左2條尺碼一樣的校裙, 另買一條大2碼的校裙, 如果個2條校裙真係唔乾, 都仲有一條頂上, 因為阿囡間學校唔可以穿體育服上學, 一定要帶衫返去換, 我估個日的書包真係會好重, 又衫又鞋!!!!!

原帖由 Hippomother 於 11-8-1 15:36 發表
我就買左2條尺碼一樣的校裙, 另買一條大2碼的校裙, 如果個2條校裙真係唔乾, 都仲有一條頂上, 因為阿囡間學校唔可以穿體育服上學, 一定要帶衫返去換, 我估個日的書包真係會好重, 又衫又鞋!!!!! ...

其實,我都有3條校裙!
不過是有2條買大左一個碼(買個時唔知咁大,是校服公司職員建議);買回來時是不知有細半碼,因他們說細一碼太小!

兩條我都剪了牌,其中一條改短了(要hk$80),但膊頭位都是太鬆,唔想再改,因一條新校裙都是hk$160左右!

後來,知道有細半碼,買了第3條,穿起來比較合身,唔駛改!

.

我小朋友比較快高, 而且要過多一個月才正式上學, 所以我買校裙時, 買2條一樣碼 (都是大半個碼, 因為過完暑假, 就應該合身, 就算唔合身, 都只是大一點點, 沒問題), 另一條就比這2條大, 因為買校裙供應商位置較偏僻, 如果第時專登去買一條裙, 比較費時!

夏天裙都好快乾,我買2條夠晒嘞,就算天氣唔好,洗完掛入冷氣房,幾個鐘都乾晒~
我女學校應該可著PE衫回校(適應班時都多見學生著PE衫出入),PE衫就一定買2套,因為質料比較難乾!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~
‹ 上一主題|下一主題