用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想問下...陳守仁網上申請小一入學...
go

想問下...陳守仁網上申請小一入學...

呢個禮拜可以網上申請,唔知到時張form要填咩?除d個人資料外,會唔會問點解揀呢間學校?如果係,可能要作定,驚到時無時間填....

醒目開學勳章

TSL網上很容易填的,沒有你顧慮的東西
加上是網上申請完是需要帶相關文件到學校俾學校核實
而所有獎狀都不會收...Portfolio都係
TSL的安排真的是好好

不過去核實時真的要預多一些時間,申請人實在太多了..但坐係演講室...很舒服的

原帖由 puibpuib 於 11-7-31 22:27 發表
呢個禮拜可以網上申請,唔知到時張form要填咩?除d個人資料外,會唔會問點解揀呢間學校?如果係,可能要作定,驚到時無時間填....

ziyi daddy,
唔該哂.

我聽簡介會,佢地可以比人揀interview時間,但係唔記得係網上報名表時揀埋,定係交文件時揀呢?

有iphone apps download...好innovative

簡介會時話校方睇攞過D乜獎,吾知係邊到填?

醒目開學勳章

係網上交申請時選擇的
但在交文件核實時我見有人改都俾

原帖由 puibpuib 於 11-8-1 22:32 發表
ziyi daddy,
唔該哂.

我聽簡介會,佢地可以比人揀interview時間,但係唔記得係網上報名表時揀埋,定係交文件時揀呢?

醒目開學勳章

唔通今年改例...上年帶文件及申請費收據做核實時,見很多家長都帶一大本獎狀去,結果老師一眼都唔睇,只看申請表上要求的東西..出世紙/證明小朋友就讀的幼稚園K2成績表等

原帖由 Ving 於 11-8-2 00:27 發表

原帖由 puibpuib 於 11-8-1 22:32 發表
ziyi daddy,
唔該哂.

上網填寫邊日既上午或下午, 幾點就冇得選。最早一輪好似8:00就開始。

原帖由 Ving 於 11-8-2 00:27 發表

照係網度填, 但不須帶証明文件。有需要時學校先問你羅黎睇。

請問同一時段是否有好多組架? 怕8:00咁早, 呀仔未醒

醒目開學勳章

會有很多組的,上年家長同今年一樣只可選上午/下午
什麼時段卻由學校編,學校在簡介會應該有說家長應預留整個上午/下午

原帖由 chicken 於 11-8-2 16:44 發表
請問同一時段是否有好多組架? 怕8:00咁早, 呀仔未醒

睇怕到時報名又一定搞到down server...jam哂線...個個爭住揀左自己得的日子...就好似個日上網留位聽簡介會甘...

原帖由 puibpuib 於 11-8-2 23:08 發表
睇怕到時報名又一定搞到down server...jam哂線...個個爭住揀左自己得的日子...就好似個日上網留位聽簡介會甘...

應該都唔會既, 因為好似有成個月比人報名, 而且又冇set limit, 咁大家可以分散日子去報。

不過經驗所得, 頭兩三日好多人報, 最後一兩日又係囉。

不過咁user friendly,我諗都會有近四千人報名。

昨天去OK便利店交$50
但係職員話條碼過唔到機
咁點好呢?

我今朝去交費都係咁! 話個barcode有問題, 試過兩間 OK都係 scan唔到個 barcode, 都唔知點算.....

岩岩打過學校無人聽, 只係留言, 唔知會唔會覆.....

我放大d字再打印出來,今次得喇
原帖由 Venus903 於 11-8-5 09:57 發表
我今朝去交費都係咁! 話個barcode有問題, 試過兩間 OK都係 scan唔到個 barcode, 都唔知點算.....