用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請大家幫忙分析一下比d意見我.
go

請大家幫忙分析一下比d意見我.

小女依家兩歲7個月, pn係ssp一間普通既kind讀pn, 老師有愛心好錫小朋友同肯花心機教小朋友, 個人黎講, 對呢間學校感覺好好. 奈何我同時明白, 事實是殘忍的, 如要囡囡更具上小學既競爭力, 我知道一間好既kindi對佢黎講好重要.
我地依家搬左入去大圍, 每日返學由c6湊, 放學就工人湊, 今年原校升k1會轉全日班.
其實係囡囡歲多時, 即細b, 已考過2011/12既k1, final有又一村, sn同浸幼收左, 而我地亦都選擇係sn留位, 到後來再深層討論, 到底今年會比囡囡做大b去考2012/13既kindi, 所以唔想囡囡一而在既轉kindi.
直到最近, c6再聽朋友講, 美孚宣美幼稚園可入讀荔枝角天主教小學既機會好高,  所以再次打去宣美幼稚園查詢2011/12有冇位可入讀k1, 結果如c6所願, 我地亦去左interview, 雖然offer未到手, 但係囡囡面試當日表現好好, 所以我好有信心學校好大機會會收佢.
今日c6又再同我傾呢個問題, 問我如宣美幼稚園真係收囡囡, 係唔係今年就幫佢轉過去, 我再將我既意見講比佢知, 我睇法係……首先, 如我地真係要比囡囡入讀荔天, 我地必須要係呢兩年內搬返該區, 呢個係第一個unknown, 第2, 真係係限期內搬到返去該區係唔係就等於囡囡一定可獲派位到荔天小學呢….呢個係我第2個unknown…..派到既話當然笑呵呵...派唔到既話……去扣門, 係唔係一定會先收呢間kindi出黎既學生呢….呢個係我第3個unknown.
上面幾個unknown令我再加思考, 上bk亦睇過宣美幼稚園既info, 其他bk mama既分享, 發現佢地既課程原來都係偏簡單的, 基於bk既分享又令我引發了第2個疑問, 課程簡單會唔會令囡囡競爭力偏弱呢. 既然看到大慨既情況, 何解我仲要比囡囡去一間唔能夠強化佢競爭力既kindi呢.
今年我地target係一條龍既學校, c6只想結合去in呢類學校, 但係我認為protection我地都應該要比囡囡去in kv,sc呢類既kindi, 萬一龍校夢碎, 但kv sc成功, 那囡囡仍有好多機會去挑戰好既小學, 不竟名氣對小學扣門黎講好重要. 再者, 如真係可以係限期內搬返荔枝角區, 派位派到荔天冇頭痛, 但若限期內搬返不了, 我又去扣荔天門既話….相信佢地都會接受kv既學生吧.
C6跟我意見不一, 首先他只想囡囡今年集中火力去考一條龍既學校, 考到既話….repeat 2012/13 k1, 考唔到既話就留係宣美kindi. 一心只會等派位, 一心入荔天, 派位派不了亦可扣荔天門, 對於荔天必須會收返宣美幼稚園既學生深信不疑.
我既意見係…..今年主力挑龍校同非龍校但有名既kv, sc既kindi去考, 考到冇頭痛, 考不了而其他非一條龍既九龍塘kindi收就stay係九龍塘kindi讀. 到小學再扣門, 另再等派位. 派位結果理想既話, 就再同扣門成功既學校對比再下定論, 到時係我選學校, 而唔係要學校選我們了.
大家睇法如何, 會唔會有一d盲點位置係我看不見睇不清的呢, 請大家多多給我意見. 謝謝.

醒目開學勳章 貢獻勳章

what a long story..
"美孚宣美幼稚園可入讀荔枝角天主教小學既機會好高" 信唔過!津貼學校睇分數睇地區,如果你兩樣都唔係,機會都係接近零! 讀邊間KG無關!

btw, 如果SN收咗K1,可以唔考過K1都無問題,如果真係心儀龍校,咁只報龍校,如果唔收,就繼續响SN讀囉~ 都幾好呀!

恐龍家

好多謝你小曳人 , 每次出post, 長或短總有你回覆, 真好感激你, 冇記錯既話....你曾講過你本身成長同背景同我有點似的, 我有記錯嗎.
其實sn我地都放棄了, 係基於明知今年會再比囡囡去考龍校, 即係我地唔想ssp pn轉去sn k1, 再repeat龍校k1. 所以如今年唔過去宣美讀k1既話就會原校係ssp kindi到上k1全日班.
c6話朋友話荔天多數會收宣美kindi學生...面試當日亦都見宣美kindi有紙貼出黎大慨有50%既學生係派左去荔天.
至於final派唔到而又去荔天扣門會唔會收, 我當然唔知, 係c6朋友話大多會收, c6深信不疑, 只係女人不嬲多疑, 我唔敢妄下定論. 所以好想睇下大家意見同想法.

請問係邊間?
不過点都無理由轉過去宣美, 因為自行收生階段只計分數, 第二階段抽簽講運氣, 我唔知荔天有幾多名額可以扣門, 即使有十多個, 都無謂為十幾個名額轉校. 要增加入荔天機會, 可以第一階段同第二階段都以荔天為第一志願, 以示誠意. 當然首要條是搬屋.
SSP幼稚園的老師有愛心, 並不代表九龍塘的幼稚園老師無愛心. 我仔仔PN都是在屋企附近的幼稚園返學, 後來K1轉去九龍塘的幼稚園, 為的是想他的競爭力強啲, 結果仔仔都好鈡意返學.
不過都係嗰句, 入讀九龍塘嗰類的幼稚園, 並不是考名直資私校的入場券. 幼稚園三年還有限多嘢要做, 去尋找並發揮他的長處, 培養他在羣体中的主動性和自信心. 男女都好, 見到陌生人都不可以縮埋父母背後等等.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 klm402 於 11-8-2 14:01 發表
好多謝你小曳人 , 每次出post, 長或短總有你回覆, 真好感激你, 冇記錯既話....你曾講過你本身成長同背景同我有點似的, 我有記錯嗎.
其實sn我地都放棄了, 係基於明知今年會再比囡囡去考龍校, 即係我地唔想ssp pn轉去s ...

唔好咁講..

你放棄咗SN.. 無辦法啦!
其實出生龍校都唔係sure win, 咁你就打算繼續讀落去?
我唔清楚宣美係一間點嘅學校,但總之呢d數字對無背境人士絕無參考價值!
恐龍家

原帖由 hwm399 於 11-8-2 14:21 發表
請問係邊間?
不過点都無理由轉過去宣美, 因為自行收生階段只計分數, 第二階段抽簽講運氣, 我唔知荔天有幾多名額可以扣門, 即使有十多個, 都無謂為十幾個名額轉校. 要增加入荔天機會, 可以第一階段同第二階段都以荔天 ...

教幼稚園首要條例要對小朋友有愛心, 我相信, 九龍塘既kindi不只於名氣, 當然有其實則既教學效應.
其實我冇意反對c6既意見, 我當然明白大家出發點只係想囡囡好, 更因為此, 唔想講全何悔氣說話, 佢對佢朋友所講既數據同說話深信不疑, 我係基於其他考慮, 就好似你所講, 到底荔天每年派位學額以外, 仲有幾多個扣門位呢, 呢點我真的唔知道.
c6既意見唔係要絕對地比囡囡係宣美讀到k3上小學, 佢解釋係當防衛網, 即係萬一今年囡囡考唔到龍校, 起碼係宣美讀再扣門荔天機會大.
我知道派位講地區, 那到底我地係唔係可以係限期提交升小既表格前如期搬到, 當然講及天時地利人和, 只怕萬一真的成就搬不了的話, 那囡囡只有拎住宣美既成績去扣門, 老實講, 扣門小一當然不只礙於小朋友出自那kindi, 面試當日表現亦相當重要, 呢點我好明白呢.
依家我最頭痛既係, c6到底都會比囡囡今年再戰龍校, 如不成功還有宣美. 但我想講既係, 除左龍校, 最安全既方法係同時報考非龍校而有名氣既九龍塘kindi. 只可惜c6完全唔同意.

原帖由 小曳人 於 11-8-2 14:35 發表

唔好咁講..

你放棄咗SN.. 無辦法啦!
其實出生龍校都唔係sure win, 咁你就打算繼續讀落去?
我唔清楚宣美係一間點嘅學校,但總之呢d數字對無背境人士絕無參考價值! ...

如有人寫包單入宣美讀一定入到荔天, 那當然不用多想, 我唔係那種非入名校不可既人, 但係話分兩頭說, 如龍校夢碎, 但係kv, sc收既話, 我個人當然首選佢地, 但c6否定我既睇法, 話我要囡囡入呢d學校無非就係要入名校, 玩扣門, 又話呢d學校讀到人都顛, 大人都同小朋友顛埋一份, 到時大家都辛苦, 顛不來既時候又要轉校, 但我睇返kv sc, 並唔係他口中所講的非人生活, 功課帶比小朋友同大人都無比壓力. 再者, 如kv sc收我囡囡既話, 我相信一定係我小朋友有能力先入到, 既然如此, 到小一扣門時我當然會嘗試去扣名校. 考到理想當然開心, 考不了, 亦唔會覺得失望, 因依家太大競爭吧了.
係呢件事上面, 到底係我既想法睇法出現問題, 係想得太多還是c6不太明白我既想法呢.

毎人都有各自的算盤, 我們只需為自已的子女打算.
我仔仔班中也有媽媽一間直資私校都唔考, 一心去大抽獎
而相反地, 也有很多讀屋企附近幼稚園的考入DxS
小朋友的書缘, 自然有天定, 努力過後, 隨遇而安吧. (隨遇而安並不是代表唔做嘢, 而且要向前望, 不執着於以住)

原帖由 klm402 於 11-8-2 15:15 發表

如有人寫包單入宣美讀一定入到荔天, 那當然不用多想, 我唔係那種非入名校不可既人, 但係話分兩頭說, 如龍校夢碎, 但係kv, sc收既話, 我個人當然首選佢地, 但c6否定我既睇法, 話我要囡囡入呢d學校無非就係要入名校, ...

SC/KV考直資成功既家長佢地付出了很大努力,功勞並非歸學校,如果你唔夠aggressive就有機會成為bottom果班。好明顯你c6第日唔會陪你顛(而不是不明你想法),你第日一個撑日子不會好過。

Btw, 荔天很好的嗎?

"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

Oh! c6係你另一半, 如果係咁就真係要有共識至得…..(我多口了)

原帖由 hwm399 於 11-8-2 15:38 發表
Oh! c6係你另一半, 如果係咁就真係要有共識至得…..(我多口了)

我跟他....要找共識好難的, 好似所有事都唔一致.

原帖由 brrbaby2007 於 11-8-2 15:30 發表

SC/KV考直資成功既家長佢地付出了很大努力,功勞並非歸學校,如果你唔夠aggressive就有機會成為bottom果班。好明顯你c6第日唔會陪你顛(而不是不明你想法),你第日一個撑日子不會好過。

Btw, 荔天很好的嗎? ...

荔天係BAND 1小學...好多人都話好的.
其實你所講既問題我有考慮過, 即係他日真係比女女入左KV SC讀, 幾辛苦都好, 都不能怨一句. 但係唔係就要為左呢點....去放棄今日既堅持呢.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 klm402 於 11-8-2 15:49 發表

我跟他....要找共識好難的, 好似所有事都唔一致.

無共識都可以有辦法嘅..

其實我唔覺得入SC/KV就一定人都癲,你講緊俾阿女做大女,唔係細女嘛!點會"吃力"呢?收得你就應該OK
但係~ 無人話做大B就一定有得揀架!到時4大皆空時,你唔好後悔先好!
讀唔讀宣美,唔係最重要,宣美都唔係一定要收你個女架!不如張你地兩個都鍾意嘅學校,報哂先,到有offer响手時,再開家庭會議,睇吓邊度最啱阿女
中間呢個時候,叫你c6溫定書,睇吓小一嘅玩法!如果你有睇過小一嗰邊嘅討論,你會知道~ 所有嘢都係講運氣,到最後叩門先係講實力,如果唔清楚自己有無運嘅,點都應該做好預備,如果錢唔係太大問題,有SC/KV收,無乜理由去d無咁好嘅學校,起碼運到時,打好個底子,上到小學適應都好d啦!講真~ 無人想去叩門架! 我都想我有運行呀...
恐龍家

原帖由 klm402 於 11-8-2 15:51 發表

荔天係BAND 1小學...好多人都話好的.
其實你所講既問題我有考慮過, 即係他日真係比女女入左KV SC讀, 幾辛苦都好, 都不能怨一句. 但係唔係就要為左呢點....去放棄今日既堅持呢. ...

但呢點好重要,鬧交結怨由此起,真係有共識好d,父母生活唔開心小朋友入到elite schools又有乜意義?
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

我都係細女,同你同年. 如果你想玩龍, 入名校. 搬屋轉校你就要預左.

如果我係你.我會再考sc, kv.加強自已實力.

如果你入宣美. 機會大吾= 100% , 你要有2手準備. 如果入吾到, 入左第2間.你地接吾接受先?

原帖由 小曳人 於 11-8-2 15:59 發表

無共識都可以有辦法嘅..

其實我唔覺得入SC/KV就一定人都癲,你講緊俾阿女做大女,唔係細女嘛!點會"吃力"呢?收得你就應該OK
但係~ 無人話做大B就一定有得揀架!到時4大皆空時,你唔好後悔先好!
讀唔讀宣美,唔係最重 ...

我TARGET當然係龍校, 就係想安全起見, 唔係龍校既都報左先, 起碼有OFFER時係我簡人唔係人簡我, 但係第一步C6都反對, 話唔想考咁多令到囡囡考龍校時既表現有偏差.
派位講彩數, 呢點我絕對認同, 因為EDU今本唔會按小朋友既成績去派位, 更加因為咁, 我唔可能橋埋對手等運到, 係未開始玩呢個GAME之前, 要好好裝備囡囡先係上策, 起碼等運到之前去扣定位, 人家到時收我囡囡既話...又係0個句..係我簡人唔係人簡我了.
當然.....好多野都係未知, 因小朋友之間既競爭一年比一年大, 只係作為父母的要好好給佢地選擇.

考都唔比考? 都未考点知個期會太近呀? 話唔定有一兩間interview做熱身, 考龍校會fit d 呢?

對, 我今年好學校都報左先. interview表現好睇個女當時心情. 而家細.個個月都吾同.我驚佢出人意表. 我決定咩都吾睇先. 有口啤既都報左先. 收左先研究. 而家係人簡人多過我簡佢.

對, 我今年好學校都報左先. interview表現好睇個女當時心情. 而家細.個個月都吾同.我驚佢出人意表. 我決定咩都吾睇先. 有口啤既都報左先. 收左先研究. 而家係人簡人多過我簡佢.

原帖由 klm402 於 11-8-2 16:10 發表

我TARGET當然係龍校, 就係想安全起見, 唔係龍校既都報左先, 起碼有OFFER時係我簡人唔係人簡我, 但係第一步C6都反對, 話唔想考咁多令到囡囡考龍校時既表現有偏差.
派位講彩數, 呢點我絕對認同, 因為EDU今本唔會按 ...

但我也提醒不宜報得太多以免厭戰,個人經驗而已