用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 民生書院幼稚園 K1 暑期班校車安排
go

K1 暑期班校車安排 [複製鏈接]

昨日陪阿囡第一天返暑期班, 發覺校車安排十分混亂, 首先上車時間比原定遲了15分鐘 (ok la, 始終第一日較難準確預時間)

到達學校後, 一個保姆車ee明顯未能看管1x個小朋友及把他們帶進課室...最後要我地呢d同行gei媽媽協助....(其實學校應該要有老師在大門口接應, 送小朋友入課室)

放學時間, 阿囡班上所有同學仔走晒, 保姆車ee最後才出現(她聲稱太多車, 要排隊.... ), 只得她一個人親自到每個課室門口接不同的小朋友, 集合晒1x個後再走出滑梯位置等了差不多5分鐘才走出大門上車,  小朋友最初很乖一個跟一個搭著膊頭, 但一見滑梯開始失控, 又要由我地呢d媽媽幫手控制塲面, 最後出了大門又等左一陣才上車, 我相信如果中途走失一個小朋友, 保姆車ee係唔會發覺, 因為場面實在太混亂... 如遇上大雨, 情況更令人擔心....

但係我地要返工同住得遠, 所以一定要搭校車, 唯有同阿囡洗腦叫佢一定要跟實校車ee, 唔好自己走開....
   0    0    0    0

我都有小小同感, 放學真係有D亂....不過今日老公去睇, 話好過第一日 WOR

我想問你地係邊一區呀?

同埋暑假班可以有家長陪?

我個女都係搭校車, 返學上車同放學落車時間都準時, 但我沒有跟車, 不知到學校落車時的安排如果 ,fanmama 及其他MAMA 有冇多D 資訊可以分享一下...
原本個女成功坐校車(佢第一次)..我好開心, 但睇到大家分享, 又有D 擔心....

fanmama,

唉~ 第二日我地嘅校車EE 又係全校最遲, 明明校車已經停喺學校門前, EE唔知去咗邊? 全班同學走哂, 得番幾個小朋友係課室. 連學校校工都開始係課室拖地, 先見到個EE 去其他班房接小朋友. 不過, 比起第一日都算早咗少少可以離開學校. 可能因為佢地最遲, 反而有學校老師睇住小朋友上校車. 希望保母車公司遲d運作熟咗可以再早d.
不過, 真係估唔到, 等上車都要成二十幾分鐘. 可以想像到九月開學會幾亂.

另外, 學校方面已經知道邊d小朋友會搭保母車, 覺得安排上好咗.

原帖由 阿仔媽媽 於 11-8-3 10:34 發表
fanmama,

唉~ 第二日我地嘅校車EE 又係全校最遲, 明明校車已經停喺學校門前, EE唔知去咗邊? 全班同學走哂, 得番幾個小朋友係課室. 連學校校工都開始係課室拖地, 先見到個EE 去其他班房接小朋友. 不過, 比起第一日都 ...

吓, ee又係最遲, 希望佢遲d會有所改善...不過我問印印姐姐佢話校車比第一日早左返到, 正面d諗即係流程暢順左啦....
如果有老師幫手就真係好好多囉...希望混亂場面早日解除....

原帖由 sviolent 於 11-8-3 08:56 發表
我個女都係搭校車, 返學上車同放學落車時間都準時, 但我沒有跟車, 不知到學校落車時的安排如果 ,fanmama 及其他MAMA 有冇多D 資訊可以分享一下...
原本個女成功坐校車(佢第一次)..我好開心, 但睇到大家分享, 又有D  ...

Hi sviolent,

本人認為混亂情況其中一個主因係校車ee經驗問題, 她似乎handle唔到咁大班小朋友, 我見其他車隊d ee放學好快就接小朋友, 比較清楚整個流程....希望遲d會有所改善....

其實如果唔係阿囡N班時搭左成年校車, 我都唔識比較, 之前間學校返學及放學時間必定有一大群老師協助小朋友出入課室同排隊上落校車, 放學一定係搭校車gei小朋友走先, 再放自接gei家長入學校, 呢個安排大大減低校內混亂情況...

我都明白人手安排未必間間學校一樣, 加上依家係暑期班, 學校未必有咁多人腳....但係真係驚走失左小朋友, 同埋始終校車停在馬路上, 唔係學校內, 都擔心有危險....算啦, 等9月開學時再觀察....

多謝fanmama 的解答,同意可能是因為現在是暑期班, 人手較緊張, 相信開學個陣會smooth d...

吓!!!! 咩咁混亂嗎? 無諗過喎!!!!

我個仔係土瓜灣上車.......都Ok 的,我諗住 (民生) 係大學校應該有好多人手及經驗的.... 所以我好放心咁比仔仔去坐校車上暑期班囉!

我亦沒有跟車去學校視察環境啊! 不過好像話今年是第一年暑假班有提供校車咋..... 唔知道係唔係咁......所以混亂左小小呢?

我囝囝係上午小蜜蜂暑期班..... 妳們的小朋友呢?
Evita & Fargo's Ma Ma
Candy Law

原帖由 candyevitafargo 於 11-8-3 16:29 發表
我個仔係土瓜灣上車.......都Ok 的,我諗住 (民生) 係大學校應該有好多人手及經驗的.... 所以我好放心咁比仔仔去坐校車上暑期班囉!

我亦沒有跟車去學校視察環境啊! 不過好像話今年是第一年暑假班有提供校車咋..... 唔 ...

民生校車係外判的, 所以跟學校基本上係兩個獨立嘅個體, 相對地收費較便宜(跟學校自己車隊比較)... 都係嗰句啦...希望9月開學後, 情況會有所改善....

hi candyevitafargo, 阿囡係Alligator組, 佢暫時都無話唔鍾意返暑期班,不過又唔係太熱衷咁, 我阿囡就係咁, 鬼c咁慢熱....

以我所見大部份保母車司機&EE 都係好有經驗. 特別是其中一大車隊, 因為佢地差唔多一路都有車停喺學校旁邊. 只係我地個區嗰位ee, 似乎比較"慢條斯理"咗dd. 其實佢跟咗同一條線都幾年...

fyi. 我見土瓜灣個司機同老師好熟, 明明有幾個家長拖住小朋友正排隊等點名, 但老師係即刻招呼咗個司機帶去的小朋友先. 相信老師係會照顧無家長係旁邊的小朋友先.

原帖由 candyevitafargo 於 11-8-3 16:29 發表

我亦沒有跟車去學校視察環境啊! 不過好像話今年是第一年暑假班有提供校車咋..... 唔 ...

我今日無跟車啦, 叫媽咪放學果陣去睇情況, 順便問下老師呀仔點, 佢話今日順好多, EE 由三樓一路接落黎, 去到呀仔果斑最尾, 之後係有蓋 playground 度等, 係自己架車先出去, 成條火車咁上車, 我諗都係等佢地RUN 順咗會好D,

我地 Bee 班呀~

請教落雨我應該點準備?  

我都是BEE

我仲諗住....老師會打電話給家長又或者會有d報告紙給我們......會報吓小朋友的情況....... 但是等到今天都無呀!!!!!

我仔仔今朝哭呀......話唔想返民生喎!!!!!! 之後迫他穿衣服...好彩落到樓下又無事。放學回家見到他又好像勁開心咁,他還說今日唱完歌之後,便出去3樓玩左20次滑梯... 玩完要返回104號室。

希望明天他開開心心穿衣服回校... 便好了。
Candy Law

原帖由 candyevitafargo 於 11-8-4 16:39 發表
我仲諗住....老師會打電話給家長又或者會有d報告紙給我們......會報吓小朋友的情況....... 但是等到今天都無呀!!!!!

我仔仔今朝哭呀......話唔想返民生喎!!!!!! 之後迫他穿衣服...好彩落到樓下又無事。放 ...

我估暑期班老師應該唔會打比家長, 遲d 9月開學可能會啩...
你小朋友可能朝早眼瞓先唔肯返學, 比佢早d瞓可能會好d.
阿囡擒日都無乜講係學校做左乜, 問佢有無唱歌, 佢話有, 問佢有無畫畫, 佢又話有, 又話去揸車車同埋老師話要遲d先有得sir 滑梯...都唔知真定假
今晚返去再跟進下今日gei情況先....

仔仔今朝早發燒,所以今天要請病假呀!!! 嗚....嗚....嗚.... 希望他快些好番....下星期一可以開開心心地上課吧!

今期 (第72期 ) 親子王周刊 主角係『民生書院』,快d去睇睇啦!
原帖由 fanmama 於 11-8-4 06:52 PM 發表

我估暑期班老師應該唔會打比家長, 遲d 9月開學可能會啩...
你小朋友可能朝早眼瞓先唔肯返學, 比佢早d瞓可能會好d.
阿囡擒日都無乜講係學校做左乜, 問佢有無唱歌, 佢話有, 問佢有無畫畫, 佢又話有, 又話去揸車車同埋 ...
Candy Law
‹ 上一主題|下一主題