用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

插班生

請問之前有沒有收過小三或以上的插班生?

醒目開學勳章

小二我知有

原帖由 twin1411 於 11-8-2 20:46 發表
請問之前有沒有收過小三或以上的插班生?

有, 我阿哥的仔仔舊年插班港同小四, 將會升小五了。

iwff

醒目開學勳章

返來?上下FACEBOOK GROUP,我們有FUNCTION

原帖由 iwff 於 11-8-3 13:30 發表
有, 我阿哥的仔仔舊年插班港同小四, 將會升小五了。

iwff

醒目開學勳章 王國長老

回復 1# twin1411 的帖子

有, 每年都會招生(5月左右), 不過明啦, 有位至有得插, 無位就無辦法啦, 所以都真係要睇"供求"
至於收咩人, 其實插班間間都一樣, 考筆試同INTERVIEW, 港同就起碼多一樣: 普通話口試 (因為港同小一已經全pth教中文, 插班一定要有咁上下底子, 講得聽得寫得, 否則會跟唔上)
剛剛過去既5月, 插班只招升小2-4了, 唔知出年做法呢

請問是否每年的5月會在學校的網頁招生,還是要自己寫信申請?考筆試是否中英數?家長需不需要Interview?
唔好意思,另外還想問高小的功課會否比初小多及緊張很多?

原帖由 Charlotte_mom 於 11-8-3 14:16 發表
有, 每年都會招生(5月左右), 不過明啦, 有位至有得插, 無位就無辦法啦, 所以都真係要睇"供求"
至於收咩人, 其實插班間間都一樣, 考筆試同INTERVIEW, 港同就起碼多一樣: 普通話口試 (因為港同小一已經全pth教中文, 插 ...

醒目開學勳章 王國長老

請問是否每年的5月會在學校的網頁招生,還是要自己寫信申請?
留意網頁就可以了, 印象中有人之前打電話問過學校, 當有消息時學校會提醒家長去申請
考筆試是否中英數?家長需不需要Interview?
應該係啦, 另加普通話筆試同口試, 家長INTERVIEW係第2部分了 (好似係, 希望無攪錯, 我都係8返黎)

另外還想問高小的功課會否比初小多及緊張很多?
高小要求一定會高D, 如果原地踏步真係大家都驚, 學校都要考TSA, 同會安排P5P6呈分, 雖然唔會好似一般學校咁操練咁多, 始終都會有D準則既

謝謝 Charlotte_mom 及各位的回覆!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-8-9 15:00 發表
請問是否每年的5月會在學校的網頁招生,還是要自己寫信申請?
留意網頁就可以了, 印象中有人之前打電話問過學校, 當有消息時學校會提醒家長去申請
考筆試是否中英數?家長需不需要Interview?
應該係啦, 另加普通話筆試同口 ...