用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有關小朋友包皮過窄
go

有關小朋友包皮過窄

我係收音機聽到有醫生話, 包皮窄可以有藥膏揸, 唔一定要做手術, 但不知那裹找醫生,  揸什麼藥膏,  唔知大家有無這資料, 可否幫忙謝謝!

睇兒科醫生喇!唔好亂試!
原帖由 donald63 於 11-8-3 13:31 發表
我係收音機聽到有醫生話, 包皮窄可以有藥膏揸, 唔一定要做手術, 但不知那裹找醫生,  揸什麼藥膏,  唔知大家有無這資料, 可否幫忙謝謝!

貢獻勳章

包皮過窄/過長,會有機會經常遮掩住 "小鳥頭",而難以清潔,導致發炎。當然最徹底做法就係 "割包皮",如果唔想,係有藥膏搽的,但係含有類固醇,可能會有副作用。

所以一定要睇醫生,唔好亂來。

我問過我家庭醫生,叫佢開比我仔搽,佢都reject左我,話佢唔會咁做亦唔建議,所以我都唔考慮喇,睇定d先,早2日我睇一本書,個醫生話包皮是保護何b仔的,不要亂割,一般小朋友都會因為lim連而過緊,但一到發肓期就會鬆返~~

小朋友咁細,唔好亂揸藥膏呀,都唔知對佢將來有無咩影響....

sorry repeated

原帖由 Brisingr 於 11-8-4 15:04 發表
你個家庭醫生真無料, 大把醫學研究報告指出, 這問題可搽含類固醇用來治療皮膚敏感的 cream(忘記正式藥名) , 可有效 (約八成機會) 解決此問題而沒有副作用° 每支 cream 只需幾十元, 通常連續搽兩星期至兩個月便成功,  ...

我邊有講過佢唔知
我咪話佢唔建議囉,anyway可否pm個藥名同點搽法及邊度有得買呀

回復 1# Brisingr 的帖子

好牙煙

我囝囝就係搽藥膏搽好咗啦
首先我係看qm專科, check過話囝囝包皮過長, (佢真係整極都整唔到個頭出來,囝囝事後都話好痛.)要做手術, 不過當然要排期, 咁我就話我照排期, 但我想試吓搽藥膏(我己經做曬功課, print 咗係bk d資料比醫生看, 仲有係網上d資料), 佢起初話唔係個個得, 如果你想試就寫支藥膏你試吓, 咁我返去, 發覺支藥膏唔係bk mum 講個隻, 我就走去買, 之後跟足bk mum既用法, 好快二, 三個星期就搞好.
真係好正, 咁我寫咗封信傳真比qm, 話囝囝用咗呢支藥膏搽好咗(我希望佢地會有記錄, 多d人成功), 唔洗排期, 連覆診期都唔要.
真係好多謝bk mum 無私的付出.

問過醫生先用會穩陣啲
原帖由 lky3107 於 11-8-5 10:25 發表
我囝囝就係搽藥膏搽好咗啦
首先我係看qm專科, check過話囝囝包皮過長, (佢真係整極都整唔到個頭出來,囝囝事後都話好痛.)要做手術, 不過當然要排期, 咁我就話我照排期, 但我想試吓搽藥膏(我己經做曬功課, print  ...

請問可否提供藥名?

有多一個方法可解決包皮過窄當然是一個好消息!但你又無親身檢查過,點知個小朋友個案如何?還提供埋藥膏牌子和使用方法,就算是醫生也不應這樣斷診,雖知網上有啲人會一知半解,麻木跟從,我建議大家都是向醫生請教才是正途!
原帖由 Brisingr 於 11-8-5 12:45 發表
其實不一是某一隻藥膏才有效,而是某一類用來治療一般皮膚敏感而含類固醇的藥膏也可有效,當然,正式用那幾隻,最好是醫生推介才買。

很明顯那個 QM醫生原本都不熟悉這方法,只因你給他那些資料才恍然大悟,只好辯稱不是個個得,其 ...

我承認我缺乏醫學常識和一知半解,大家也只是以事論事,請別人生攻擊!可知類固醇用在真菌或癬類皮膚炎,會有反效果,症狀會惡化。你自已都親生和醫生討論過你嘅個案啦!點解我提醒其他人要徵詢醫生意見就落得被你人生攻擊的下塲?如果有家長聽完你支笛之後,照樣做而發生無可補救嘅地步,責任何在呢?
原帖由 Brisingr 於 11-8-5 14:07 發表
不清楚就不要亂講!是你自己缺乏醫學常識,一知半解的那個人是你。

全部都是我第一手親身經歷,也是親身和醫生討論,而不是道聽途說的,我也親耳在電台節目聽過衛生署介紹此方法。 我也曾介紹過給多使用,全部成功!

此外,即使未能 ...