用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 帶BB入教?
go

帶BB入教? [複製鏈接]

0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

宗教分係對報小學有幫助,但注意,基督教分好多教會,要啱先有分架,而天主教無咁多"堂",所以大部份嘅天主教嘅學校都會有分。

小朋友同大人都會有慕道班,你可以問吓就近嘅教會,我自己唔玩呢個遊戲,但講到底,信教應該係件好事嚟嘅!
恐龍家

我都諗更入唔入教

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 popong 於 11-8-2 17:54 發表
但係点問下教會呢?好似擺明入教為讀書咁!
另外,BB咁細個唔識野,係唔係家長入教就可以呢?是否要受洗的?我老公都幾抗拒,要唔要父母都受洗,定BB都要? ...

佢地唔介意架!
你問佢大人慕導班嘅時間,當家長受洗咗之後,小朋友可以點,以我所知(我唔係教徙,但有朋友啱啱做完呢樣嘢),小朋友4歲前(or 3)係可以唔上慕導班就受洗架, 所以,你真係要搞,就要快,上慕導班都要d時間,仲要一年得某d時間先可以受洗(easter)
恐龍家

不好意思,我都想問,是否父或母受了洗就可以多5分(小一大抽獎),孩子可以不受洗?還是孩子和家長都要受洗才有分呢?謝謝!

醒目開學勳章

小朋友自己受洗左先有個5分
而天主教既小朋友好似是1, 2歲前先接受嬰兒領洗
但好似個個堂區唔同

joanna1388  age under 3yrs old and some under 4yrs but you need to check the church...  發表於 12-1-6 13:53

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 popong 於 11-8-3 15:40 發表
咁你地話D教會分咁多堂,我點知應該去邊間參加慕道班?

如果你target嘅學校,就當然跟學校個教會啦
如果你只係想大包圍,咁就天主教,問吓就近嘅教會就得!
恐龍家

原帖由 popong 於 11-8-3 16:03 發表
謝謝你的答覆!

我就是不清楚,是否大部份名校都是天主教的?我心儀的學校有天主教 (聖保祿、聖嘉勒、協恩)又有基督教(聖公會、宣道...),其實我都唔係分得好清楚2個教。

咁我應該參加天主教定基督教的慕道班?會唔會入左一 ...

協恩係聖公會既, 先攪清楚自己最心儀既學校係天主教定聖公會先決定去邊邊, 因為只可以揀天主教/基督教(聖公會都係基督教)受洗, 兩者不可兼得.

醒目開學勳章 貢獻勳章

通常,教會學校唔會唔鍾意你屬另一教會,就當無宗教一樣啫~
如果係津校,更加唔到佢唔鍾意,學校無權揀學生架!
(叩門時除外)

你真係搞清楚d先啦,不過要快,因為時間有限~ 你有心都無用!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-8-3 16:25 發表
通常,教會學校唔會唔鍾意你屬另一教會,就當無宗教一樣啫~
如果係津校,更加唔到佢唔鍾意,學校無權揀學生架!
(叩門時除外)

你真係搞清楚d先啦,不過要快,因為時間有限~ 你有心都無用! ...

天主教慕道要年半時間, 基督教好似好快就得. 天主教只有一個堂區, 基督教除左聖公會仲有好多分支, 好似浸信會等, 要自己攪清楚

等到幼稚園confirm, 基督教應該無問題, 天主教就應該無可能了. 當你小朋友而家一歲, 都只係啱啱好, suppose嬰兒領洗係要小朋友3歲前父母領左洗先會同小朋友洗. 教區唔肯比你嬰兒領洗, 就只有父母先洗, 小朋友再自己上主日學, 到導師認為佢ok先可以領洗

你擺到明係為入學而受洗, 天主教吾會受你玩, 去基督教啦.

我覺得一間學校如果好重視宗教、宗教背景好強,對本身無宗教信仰,但為入名校而信教的人來講會好辛苦
其實依家都有好多新興名校唔係教會學校,都一樣辦得好好,甚至唔會比百年傳統教會名校失色

原帖由 popong 於 11-8-3 16:03 發表
謝謝你的答覆!

我就是不清楚,是否大部份名校都是天主教的?我心儀的學校有天主教 (聖保祿、聖嘉勒、協恩)又有基督教(聖公會、宣道...),其實我都唔係分得好清楚2個教。

咁我應該參加天主教定基督教的慕道班?會唔會入左一 ...

agree, 基督教的團契活動係好多好多, 教友們會熱心和主動幫忙.  除左要返一年多的洗禮學道班, 洗禮前我地必須入住退修營 (唔知其他教會會否這樣, 我返的教會就要), 和一眾教友作一些分享和討論, 另外牧師亦會逐一和我地"傾心事", 了解你的信仰道路.  我覺得真心相信是很重要, 因為基督教有很多分享見證和感受的時刻, 人人有份, 你必須真正投入才好.

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 Ackl1002 於 11-8-4 13:21 發表
你擺到明係為入學而受洗, 天主教吾會受你玩, 去基督教啦.

唔好咁啦~ 樓主自己都話以前有返開教會咯!

我初初都覺得~ 有無搞錯呀,為小朋友入學而入教,但諗返轉頭,呢隻係好事嚟嘅!又唔係做壞事,大人都要"悶"成年上慕導班先得!我睇見嘅 (因為大仔都4歲喇) ,身邊"突然教徙"都係好勤力嘅,真係好上心架!
對於教會嚟講,因教學而得到更正多信徙,正正係佢地所想做嘅事!
而且,好堅持有教無類嘅,點都唔轉直資嘅,咪又係部份天主教學校..

坦白講,我就一定唔得喇!
恐龍家
‹ 上一主題|下一主題