用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 伊利沙伯vs民生vs華英
go

伊利沙伯vs民生vs華英 [複製鏈接]

囡囡升p5,想現在開始搜尋升中資料,請高人指點自行要男/女校(不要純女校)如何選擇.囡囡小學P1-P4保持在全級9/134內.囡囡讀34區小學,有直屬英文中學,但中學在沙田故脫離直屬關係,搞珠是K3L綱,另想問民生公開試成績如何,升大學百分比如何呀.
   0    0    0    0

看來你女兒唔係讀九龍城的官小,伊中只能全靠自行階段,但伊中在自行時較喜歡取錄男同學。況且乙部又得2、3個位。相反華英在九龍城區屬band 1頭熱門學校,況且位亦較伊中多。民生有小學,街外位較少。或者可考慮迦密、旅港、黃笏南這些學校。

原帖由 sowasabe 於 11-8-3 17:27 發表
囡囡升p5,想現在開始搜尋升中資料,請高人指點自行要男/女校(不要純女校)如何選擇.囡囡小學P1-P4保持在全級9/134內.囡囡讀34區小學,有直屬英文中學,但中學在沙田故脫離直屬關係,搞珠是K3L綱,另想問民生公開試成績如何 ...

2010 部份中學末代會考成績

校名

人均優良

考獲614分或以上學生比例

伊利沙伯

4.87

84.1%

華英

4.26

72.4%

民生

3.72

64.5%

回復 1# elbar 的帖子

Thanks elbar
睇黎華英和伊利沙伯成績不相差太多,可以甘樣理解嗎?不過伊利沙伯校園大,可能其他配套會多些.我會考慮民生的其中一個原因也是喜歡它校園大,如果民生不是由於有band 2(小學直升上去個班)將分數拉低是不是不止3.72優良率,是不是又可以甘樣理解.
Sorry呀,好似問得好怪甘,但真係不想選擇錯誤.

回復 3# 1314mama 的帖子

多謝1314mama,
伊中是我最想囡囡入的,至於華英及其他我可以在電腦搞珠時再選.因為是囡囡小學綱內的中學

請問"人均優良率"是甚麼意思?

原帖由 HelloKitty 於 11-8-4 15:58 發表
請問"人均優良率"是甚麼意思?

每個會考學生平均取得多少個優+良

原帖由 sowasabe 於 11-8-3 17:27 發表
囡囡升p5,想現在開始搜尋升中資料,請高人指點自行要男/女校(不要純女校)如何選擇.囡囡小學P1-P4保持在全級9/134內.囡囡讀34區小學,有直屬英文中學,但中學在沙田故脫離直屬關係,搞珠是K3L綱,另想問民生公開試成績如何 ...

今屆都有師姐放棄直屬位入左華英(未知係自行/攪珠),,,反而今屆未有聽聞入伊中及民生!
自行往年都唔差,但我地學校今屆top10(你女女都係啦^^)好多入番晒書院喎,連top1自行maryknoll及st mary都唔收!現都係升番書院,,,,我覺得你女女成績咁好,一試無妨,只不過都要睇番你心儀學校收生標準,以我地學校成績,你女女係top9,應該全A grade應該無大問題,但有部份中學亦在意操行,我地學校俾操得分都頗緊呀,,,,,
多口一問,讀左6年女校,點解現想搵番男女校呀??呢D比較少見啊,我都無要直屬位,但都係以女校為主呀,阿囡今年S1都係派去女校
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

回覆 1# cameo 的文章

Hi Cameo,
一向我都喜歡男/女校,當年搞珠有直屬關係只有2間且都是女校,因囡囡尚細,未知讀書成績如何故最好有間直屬中學較安心.所以中學盡量找回男/女校,點解----純是個人唸法:1.男/女孩思考問題的方向不一樣,中學經常有小組活動,當有男有女時視野可以廣闊些.2.成人出來工作時都係有男有女易於適應.3.不想長久處於純女性的環境易對異性產生好奇.4.致於大多喜歡女校的家長普遍認為:女孩較乖(我則不認同,女孩壞起上來比男孩更甚)另一些怕男/女校拍拖 (我就認為孩子在家有幸福溫暖的感覺一般不會過早拍拖)
以上,純是我個人的想法.

回覆 2# cameo 的文章

Hi Cameo,

想請教吓,你女女派去他校是搞珠,自行或是... 另今屇帥姐知吾知有沒有自行入左高grade過書院的例子,如果書院與民生比較你點睇.我脫離直屬有2個原因:1.書院離屋企遠.2.盡量要男/女校.

係啦,你女女又點解沒回書院.top 1 回書院一定是自行吾得,搞珠書院放第一啦.我都好惊搞珠派得吾好時,扣門位又少左到時不知點算呀!所以,好想知帥姐們的成功例子呀!

其實女校係勝算高d有把握d架,因為不用跟男仔爭。當然如果係堅持男女校就無得好講囉。

回覆 1# 1314mama 的文章

傳統名校band 1 頭又多是純女校或純男校喔!重係天主教多.

QE要操行十分,十分好,
民生有自己的小學,
華英比較前2間機會較大,在九龍城年級前10名有2人入着
‹ 上一主題|下一主題