用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 胡素貞博士紀念學校 請問校風如何? 老師好嗎? 程度怎樣?
go

請問校風如何? 老師好嗎? 程度怎樣?

如題

如題??Please help...各有經驗家長...
因小女今年要選校啦..
thank you..

回覆 2# yimchan 的文章

Yimchan, Sorry 咁遲回復妳,please check PM

我都想知呀!可否pm我呀?thanks

I Want to know too~~

我都想知呀.
please email to me. thks

我都想知呀.  Please PM me thanks!

To all,
已pm. 小兒今年讀小一,入學不足一個月,小小感受,希望你們覺得有參考作用吧!

我都想知!可否pm給我

HI~~我家姐既小朋友都想入呢間,可以PM比我嗎?

Hi lingkinkin, 我都想知呀!可否pm我呀?thanks

早會時各學生都表現得好乖好安靜,感覺學校教得好好,平日一定對學生有一定的要求、但好奇怪........在課室的表現又完全不同、好嘈好嘈,就算老師叫安靜都唔會一聽即停,要叫好多次先聽,e個問題出現多個班房都有e個問題,我想學校要多加注意老師控制班房的問題.程度方面,我想是觀點與角度啦........我認為淺........我同朋友的仔女相比,一胡是很淺,我的朋友一睇就會嘩.............乜噤淺架.........但又有家長會話深喎.我自己就覺得,一胡無什麼特別之處,不是特別程度高、校風特別好,但不是不好呀吓......係有江湖地位噤囉.........派位是特別好.

原帖由 magical 於 11-9-27 17:10 發表
早會時各學生都表現得好乖好安靜,感覺學校教得好好,平日一定對學生有一定的要求、但好奇怪........在課室的表現又完全不同、好嘈好嘈,就算老師叫安靜都唔會一聽即停,要叫好多次先聽,e個問題出現多個班房都有e個問題, ...

同咩學校比先?
如果係淺到咁既...點解派位又會好呢?

我都想知!可否pm給我

(都係post出來,唔洗PM哪)
我小朋友今年剛讀小一,返學不足一個月,我覺得教師和校長都很有愛心去教導每一位小朋友,校風這個問題我個人覺得幾好,學校對學生德行都有啲要求,訓導主任都幾嚴(我個人幾欣賞)。
至於教學程度,我自己覺得都幾深。(我小朋友不是返傳統幼稚園,好多功課做那種),先生都亦教得唔錯,我個仔有D功課自己可以做不用我教.
係91網,一胡係頭幾位多人想入的小學,我選佢,除左出名之外,係其他教育網站,有一些家長的正面評價亦係主要原因之一。

回復 1# lingkinkin 的帖子

今年二年級的書轉了,比之前深了,比較起我兩個朋友讀的學校是深的,因分別兩間讀的內容已是小一下學期的。
我覺得老師教得好,基本上回家做功課沒有出現過:”老師無講過,我唔識做“的情況,錯的多數是粗心。
訓導主任是很嚴,但我個百厭仔卻中意上他的堂,聽說他上堂是很友善及會教他們好多野,所以只要不是犯錯是不用怕(如:在樓梯跳啊,跑啊,整親人)
讀這學校是有一定壓力,因為他們的學生都唔差,好多全職媽媽,所以會比較看得緊些。

訓導唔係惡、佢係用聲線攞學生注專.佢比指令佷清晰.每間學校都好需要揾到一個噤角色。有家長會用魔鬼教練形容呀sir,但都唔係好魔鬼啫.

點講都好、我們好應該好好利用e個平台,大家分享.說好的當然是好,說不是的也有空間去改善,大家都想學校進步,對嗎?

請pm給我. 謝謝!!