用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 DGS - 2011/12新生
go

DGS - 2011/12新生 [複製鏈接]

Hi parents,

Lets start a new topic here to continue exchanging ideas in preparation of our girls' F. 1 study in DGS.  

5    0    0    0

知不知dgs 幾點上堂及放學, 幾點放飯, 分班試考咩, 新校舍幾時完工 (因為我見地盤, 主building 未完工, 仲有室內裝修...., 9 月係唔係真係入到伙?) .
I can't found the information from DGS website.

各位DGS新/舊家長,
你們好!朋友介紹進入此web-site, 的確是獲悉很多資料, 請多多指教!
我囡囡都是2011-12 S.1新生, 其實都心大心細, 等不等7月自行結果呢? 但最終都選了......
想請教各位,
1)DGS除了學費外, 其他雜費多不多呢?
2)如挑選入到學校校隊, 需不需要收費?
3)其他課外活動或學語言(法文/拉丁文)收費如何?
4)在簡介會上劉校長報告我們來年學費不會加, 但有沒有人知道接著2012-13年度將會加多少, 因有人話新校舍入伙後將會加至每月五千幾=五萬幾一年?

我都想知多啲呀!
原帖由 DGS 於 11-3-31 12:34 發表
各位DGS新/舊家長,
你們好!朋友介紹進入此web-site, 的確是獲悉很多資料, 請多多指教!
我囡囡都是2011-12 S.1新生, 其實都心大心細, 等不等7月自行結果呢? 但最終都選了......
想請教各位,
1)DGS除了學費外, 其他雜 ...

回覆 4# molala51 的文章

我都嚟報到啦!對DGS真係一無所知,請多多指教我哋D新媽媽!thanks.另外 JJMail 依到好多初中其他問題,請問可否搬到(中學交流)呢?謝謝

回覆 4# molala51 的文章

各位媽媽上Yahoo搵,都有好多資料:)打(Dgs分班)。

1)DGS除了學費外, 其他雜費多不多呢?  not much
2)如挑選入到學校校隊, 需不需要收費?   yes - if the team needs a coach from outside &/or book outside facility
3)其他課外活動或學語言(法文/拉丁文)收費如何? for languages, it seems >$X,XXX/term
4)在簡介會上劉校長報告我們來年學費不會加, 但有沒有人知道接著2012-13年度將會加多少, 因有人話新校舍入伙後將會加至每月五千幾=五萬幾一年?  nth mentioned yet

原帖由 fanfanee 於 11-3-31 14:56 發表
我都嚟報到啦!對DGS真係一無所知,請多多指教我哋D新媽媽!thanks.另外 JJMail 依到好多初中其他問題,請問可否搬到(中學交流)呢?謝謝

Hi fanfanee,

對不起, 最近好忙無上來.  我跟著去中學交流找找你們先生

原帖由 JJmail 於 11-4-11 23:56 發表

Hi fanfanee,

對不起, 最近好忙無上來.  我跟著去中學交流找找你們先生

Hi,

想問吓 :

1. 考取普通話學中文難嗎 ?  怎樣準備好呢 ?
2. 有無新生活動 ?
3. 有無新生家長活動 ?
4有無暑期課程, bridging course 之類?
5. 我們這些新生幾時會有資料啊 ? 

原帖由 JJmail 於 11-4-12 00:03 發表

Hi,

想問吓 :

1. 考取普通話學中文難嗎 ? Not very difficult 怎樣準備好呢 ? if you used to speak PTH well, it should not be a problem
2. 有無新生活動 ?
3. 有無新生家長活動 ?
4有無暑期課程, bridging course 之類?
5. 我們這些新生幾時會有資料啊 ?  ...

9th July 2011Secondary One Orientation Day
12th July 2011Secondary One Attainment Tests
29th, 30th, 31st August 2011New Student Orientation Programme

回覆 8# JJmail 的文章

JJmail我蠢唔識係(中學交流)開新topic,你可唔可以係個度開。thanks.收到消息9月一定係佐敦返學,因為深水埗要交比英華女校。另外bridging course係考完分班試唔達標先要返。新生家長曰會收到其他資料 9/7號。

記得分班試曰係唔會放小朋友岀外午飯,因為dgjs都要考,個曰會好多人,各位媽媽記得帶乾糧食物。

打了電話回校問: 12:30-2:00 lunch hour家長可以帶小朋友出外吃飯, 放心!

原帖由 fanfanee 於 11-4-12 12:17 發表
記得分班試曰係唔會放小朋友岀外午飯,因為dgjs都要考,個曰會好多人,各位媽媽記得帶乾糧食物。

回覆 13# DGS 的文章

Thanks!幫忙更正:)

Hello! 各位,
考完分班試, 感覺如何呢?
了解咗D家長分為5班U, W, X, Y, Z
W 及 Y 是普通話班
除U班是中英數三科全部要要最勁(通常是DGJS學生), 其他是平均安排.
不過有沒有留意到人名NO.16X - 18X為在另外一頁名單再分姓氏排列呢?

DGS的中、英、數以set來分, 由A-G, 共分7組。
普通話教中文, 係以set來分, 並非以班來分; 通告寫今年會有3組(sets)用普通話教中文。

請問(通告)在那裏找到????
每班通常有多少人?

原帖由 yukico 於 11-4-18 03:13 發表
DGS的中、英、數以set來分, 由A-G, 共分7組。
普通話教中文, 係以set來分, 並非以班來分; 通告寫今年會有3組(sets)用普通話教中文。

通告是早前派給小學部家長的。
每班大約4X人, 視乎當時的學生人數, 分5班;
中、英、數則分sets來教, 有7個set

Hello,yukico多謝分享:)!小學通告有冇提到9月返邊度呢!真係冇留意16x-18x,就留意全部191人。

唔係好記得有沒有通告提及9月返邊度, 但Mrs. Lau就講咗好幾次會如期返佐敦新校舍。
祝大家的囡囡順利由小六過渡中一。
‹ 上一主題|下一主題