用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖毌無玷聖心書院BAND 1尾?
go

聖毌無玷聖心書院BAND 1尾? [複製鏈接]

如果自行選此校, Band 1尾學生, 而父母在該校畢業, 机會大唔大? 學校是否Band 1尾?
Thank You!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 MMChan 於 11-7-27 19:51 發表
如果自行選此校, Band 1尾學生, 而父母在該校畢業, 机會大唔大? 學校是否Band 1尾?
Thank You!

都好合適
父母該校畢業是無提高機會的。

原帖由 MMChan 於 11-7-27 19:51 發表
Thank You!

此校是Band1中.

reply: MMChan

你可以係交自行申請表時加一封自薦信在封面, 等學校知道父母是該校畢業生, 起碼比人睇到你的誠意.

我去過聖心的 talk, interview 講明英文會單獨面試, 而中文是group面試. 可想可知英文果part比重佔多d分.  另聽talk時修女說自行是以成績為最重要. 所以一切都係成績行先, 除了個別佢地特別好想收的case.

Thank You!

原帖由 TINGMUM 於 11-7-28 13:20 發表
你可以係交自行申請表時加一封自薦信在封面, 等學校知道父母是該校畢業生, 起碼比人睇到你的誠意.

我去過聖心的 talk, interview 講明英文會單獨面試, 而中文是group面試. 可想可知英文果part比重佔多d分.  另聽tal ...

如果聖心真的跟訂下好的收生要求 ,都沒大問題, 但校長 , 修女在心軟時 , 再落去這樣收生,有一天真的淪為 band two.

要反彈上回 band one 一線 , 在第一輪自行及叩門位, 都要睇成績 , 才可在沙田區有一地位. 因為她的幼稚園, 小學太多家長玩感情波喇.

係呀! 聽聞沙田聖母母玷聖心中學已收了得多BAND TWO 生,我朋友的女女都是在大抽獎入了這所中學,因為她自行時完全沒有選這所學校,老師告訴她是BAND TWO 頭,她們把好的BAND TWO 已填了,在沒有其它的選擇下,他們便把不認識的聖母無玷聖心中學放在第五位,我們所有朋友都應為如果一所好的英中應該在頭3位已經派晒學位,但放在第五也能抽到,所以我很相信這所學校很小BAND ONE 生 , 就算有都係一些BAND ONE 尾的學生.

回復 1# YSKMUMMY 的帖子

e間真係 band1 中的冷門,d人怕佢連繫剩下的位小,又縮班跌 lev;好多 band1 都唔選 e 間。

band2 入到完全有可能。

如果本身係band two 但又抽到入去,咁呢間已經唔係全band one 既學校啦.如果咁收生法,咪會好容易變band two .

Band 2生第1-4志願選band2唔中, 反而中第5志願?嘩咁第1-4志願D band2中學咪好勁??咁唔該叫Khmama改一改個中學排位啦.真奇怪.學校成績好唔好,睇公開試成績咪知囉.Band one 學校不會全是band one生.少band one 生選佢,正常呀.因為佢唔係band one 頭.此校一向以來都不標傍''名牌'',祇係家長時常用來作比較. 成日話間中學就嚟落band2,落咗至講啦.不喜歡此校就不要入讀,仲有家長等緊呢間學校D候補位.唔該...

呢d個係鐵一般既事實,我地聽到都好嘩然,不過如果照咁睇band one 尾 至 band two 頭選擇呢間學校做後盾一定可以入到去喎,話晒都係叫做英中.

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-3 16:27 發表
係呀! 聽聞沙田聖母母玷聖心中學已收了得多BAND TWO 生,我朋友的女女都是在大抽獎入了這所中學,因為她自行時完全沒有選這所學校,老師告訴她是BAND TWO 頭,她們把好的BAND TWO 已填了,在沒有其它的選擇下,他們便把不 ...

讀沙田校網,而不認識聖心書院????
頭四志願填B2學校,結果入左第五志願聖心,策略成功????

無錯,佢真係唔識,因為佢地本身目標唔係呢d學校,佢地係想找band one 頭既中學,所以跟本無留意呢間中學,唔好話聖心,就算郭德勝and鄭榮之and沙田崇真佢都唔識,因為佢地既心頭好係沙田果邊既中學,如培英,呂中,蘇浙和曾肇添等名校.佢一直都係諗住keep到band one,就可以抽入去,佢面試都係選培英同曾肇添,不過曾肇添就無得比佢去面試.
佢女女成績一直係band one 尾,不過到第3次呈分試就洛左band two.
你無講錯真係策略成功呀,佢自已都話糊哩糊塗入左間英中.

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 11:18 發表
無錯,佢真係唔識,因為佢地本身目標唔係呢d學校,佢地係想找band one 頭既中學,所以跟本無留意呢間中學,唔好話聖心,就算郭德勝and鄭榮之and沙田崇真佢都唔識,因為佢地既心頭好係沙田果邊既中學,如培英,呂中,蘇浙和曾肇 ...

咁如果佢一直報你所講ge band 1學校,以佢ge成績當然冇可能,但如1-4志願真的寫band 2學校如馬崇,聖若瑟,陳震夏等,我相信只需要頭2個志願已抽中~
或者你吾係咁清楚沙田邊d係band 1邊d係band 2,絕無可能抽band 2會吾中lor~~

回復 12# kenny325i 的帖子

隔離屋個女仔係呢間畢業, comment係唔錯架, 只係怨學校英文搞得不理想.

回復 14# yanyan-mummy 的帖子

你所提及既band two中學有小部分位在自行已經收左一些band two 學生,沙田居or沙田以外既band two 學生在大抽獎時亦會選呢幾間中學, 而一個可能係我朋友佢女女既 number 比較後,所以band two 位無晒,到第5位既聖心有位所以就入左去, 其實有無人都係咁入去駕,如果有請發表下,提供下意見啦,如唔係人地會以為我係作出尼.
其實我都係想同大家分享下,等band one 尾 or band two 頭既同學有多個機會入讀英中.如果我要講大話我就作d勁d既英中啦.

冬日勳章 醒目開學勳章

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 12:02 發表
你所提及既band two中學有小部分位在自行已經收左一些band two 學生,沙田居or沙田以外既band two 學生在大抽獎時亦會選呢幾間中學, 而一個可能係我朋友佢女女既 number 比較後,所以band two 位無晒,到第5位既聖心有 ...

如果你話band2頭寫聖心第一志願係吾出奇,但你話1-4志願ge band 2都派吾到,派左去第5 ge band1 就好奇lor~
沙田區band 1 & band 2位都好夠ga,或者你講下你朋友第1-4報左d咩學校?

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 11:18 發表
無錯,佢真係唔識,因為佢地本身目標唔係呢d學校,佢地係想找band one 頭既中學,所以跟本無留意呢間中學,唔好話聖心,就算郭德勝and鄭榮之and沙田崇真佢都唔識,因為佢地既心頭好係沙田果邊既中學,如培英,呂中,蘇浙和曾肇 ...

咁咪好羅,第五志願都唔使叩門!

原帖由 YSKMUMMY 於 11-8-4 12:02 發表
你所提及既band two中學有小部分位在自行已經收左一些band two 學生,沙田居or沙田以外既band two 學生在大抽獎時亦會選呢幾間中學, 而一個可能係我朋友佢女女既 number 比較後,所以band two 位無晒,到第5位既聖心有 ...

唔係話妳講大話, 實情係今個學年有一些外來band 1生入讀此校,到了考試時好多科都唔合格.所以就算俾佢好彩入到,都未必追得上.唔好睇少呢間學校.今年高考都有4優生,舊年會考都有8優,5優,4優生出自此校.Band 2 成績,就算俾佢入到band 1 學校,都未必追得上.

回復 14# yanyan-mummy 的帖子

我朋友個仔係今年沙田band 2尾生,叩門陳震夏都收咗啦.
‹ 上一主題|下一主題