用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 昨日買校服一事
go

昨日買校服一事

昨日, 我帶同小朋友回學校買校服, 就發生左以下的事:

我: 唔該我要1條校褲, 一套運動衫, 4對socks

校服啊嬸: d socks 冇哂貨喇, 如果你要買, 就要去我地公司買

我: d socks 係唔係一定要有校徵架

校服啊嬸: 通常d小朋友見人地0個d socks有校徵, 都想自己有囉

我: 咁即係唔係著白 sock 都得架

校服啊嬸: 學校冇話一定要點既, 不過通常都有校徵就好d囉

校服啊嬸: 皮帶你要唔要?

我: 咁而家你幫佢執0個條褲, 個褲頭鬆唔鬆

校服啊嬸: 通常d小朋友見其實小朋友有, 都會想要 (我心諗, 唔通個小朋友見人地有d咩, 我都要買俾佢咩)

我: 唔要喇

校服啊嬸: (即黑面)

總結: 0個位校服啊嬸到最後2個問題都係冇正面回答我, 其實可以好簡單答我一句, 可以同唔可以 and 鬆同唔鬆咪得囉, 我感覺佢想屈我同佢買多d野, 因為個故事..............仲未完

番到屋企, 我發覺多左2件恤衫, 同一條褲, 我初初都奇怪, 點解我買咁小野都咁貴, 原來佢博大霧, 自己幫我加order, 學校之前有份通告俾我地, 係寫低要買d咩野校服數量, 然後當日交俾校服商照單執, 我張通告都冇要恤衫, 同埋只要一條褲, 佢就要我買多一條褲同2件恤衫, 好離譜囉

而家我冇理由為左0個百幾蚊, 特登揸車去佢shop退錢, 油錢同隊道錢都唔夠cover, 況且佢都未必會退錢俾你, 要你換貨, 咁我可以換d咩, 我樣樣都齊喇, 而家著唔哂呀, 我覺得佢地好唔老實囉

我都覺得校服公司的女人態度麻麻,我聽見有家長問她需要買襪時,她也是答得無零兩可,又游說一位婆婆多買一套運動衫。只顧做生意。

有名你叫, 奸商,奸商, 佢更係掛住做生意. 不過, 你哋都不必太谷氣. 這是一間很好嘅小學. 我朋友個仔都入咗. 佢開心到不得了, 因為直屬中學轉返英文, 有其他小學校長告訴她, 三,五年間, St Joseph 中小學都會變返Band 1. 佢都有到場買書買校服, 但佢就乜都買, 佢話最重要係大家都開心.

回復 2# kkhon 的帖子

exactly, 就係0個個女人喇, 態度真係好差, 一味只係想做生意, 一d 都唔helpful

回覆 2# elmkc 的文章

好一句奸商, I like it

原帖由 elmkc 於 11-8-3 04:08 發表
有名你叫, 奸商,奸商, 佢更係掛住做生意. 不過, 你哋都不必太谷氣. 這是一間很好嘅小學. 我朋友個仔都入咗. 佢開心到不得了, 因為直屬中學轉返英文, 有其他小學校長告訴她, 三,五年間, St Joseph 中小學都會變返Band ...
如果中學升番做band 1咁就好law,d人成日話st.jo小學好讀得過但中學就唔好,同埋新校舍真係好正,希望快d變band 1啦。
我同你朋友一樣乜都買,咁樣開心d.

我都有去買、校服買左之後想換大一個碼、換左又起大。最後換返原碼。個大叔都好好、無乜野!D~書就對到我暈。乜有新校舍咩?中學升番做band 1咁就好law!不過唔知自己同個仔應唔應付得上呢?

今日經開, 攞埋佢執多左, 夾硬要我買既校服去退錢, 佢地真係好衰, 死都唔肯退, 叫我換第二d野, 咁我話我要一件冷背心啦, 之後找番錢俾我, 佢又唔肯, 佢死都話唔可以退錢, 叫我再換多一樣野, 然後我仲要補番錢俾佢, 咩野人黎架, 最後, 我堅持唔換其他野, 只叫佢退錢, 因為我已經讓左步, 你唔妥協, 咁即係, 你有心咁樣做, 然後我仲要再多付錢, 咁樣做生意唔得囉, 我話你唔退, 我就去消委, 最後佢都係退番錢俾我!

大家下次買校服, 一定要小心呢間野既操手問題

原帖由 cc_0913 於 11-8-3 13:22 發表
我都有去買、校服買左之後想換大一個碼、換左又起大。最後換返原碼。個大叔都好好、無乜野!D~書就對到我暈。乜有新校舍咩?中學升番做band 1咁就好law!不過唔知自己同個仔應唔應付得上呢? ...

個大叔幾好人,但個女人就衰d.我諗如果小學囝囝跟得上,升上佢中學應該冇問題。中學已搬咗新校舍,有朋友去過話又大又舒服勁正,所有電腦都係用Apple。

買校服日因外遊未返,由我媽媽代勞,結果在校服阿嬏"建議"下,也多買了冷背心和大一個碼的校服,錢當然又大一個碼了。沒法子啦,校服阿嬏的職責是賣多D校服和收多D錢嘛。

如果St.Jo中學升返上Band1就真係安樂晒囉!

It's better for me to use English to type as my Chinese typing is very poor.
My friend told me that some "well-received" primary school principals believe that St Jo Secondary school can be back to Band One. My friend said the school is now undertaking plans to greatly improve their performance. As it was once a top school in Kwun Tong, it has the potential to become a top school again.:)

原帖由 crimson 於 11-8-4 18:09 發表
買校服日因外遊未返,由我媽媽代勞,結果在校服阿嬏"建議"下,也多買了冷背心和大一個碼的校服,錢當然又大一個碼了。沒法子啦,校服阿嬏的職責是賣多D校服和收多D錢嘛。

如果St.Jo中學升返上Band1就真係安樂晒 ...

我諗我碰到的就是你媽媽,因她說去咗外遊不知道應否多買,孫子高但偏瘦。

原帖由 kkhon 於 11-8-4 19:05 發表

我諗我碰到的就是你媽媽,因她說去咗外遊不知道應否多買,孫子高但偏瘦。

很大機會係喇,因小兒好細粒,我地選的尺碼很細,但校服阿嬸話係幼稚園才著咁細。我媽只好選在場一個差不多SIZE的同學仔作參考。好在大一個碼尚可接受,仲有排唔駛再買!

對,校服公司印象我也不太好,他經常要求家長買很多無用的東西,最後發現買多了.對於買校服我有一些忠告.
1.冬天校服,好奇怪,學校派回來的回條只有校褸買,可在很凍的時候穿(但其實更本不夠暖).
反而在前二年校服公司出了一件棉中褸可取代校褸,
這件比校褸好得多,又夠暖又軟身,上年因為回條無寫可購買這件棉褸,很多一年班家長中招買了校褸,結果不夠暖要多買一件棉褸,浪費了,所以今年回條沒有的話可問校服公司或自行到校服公司購買,免招損失.
2.校服公司通常建議家長買很多不必要東西,如校帽,頸巾,就連校軑也建議我買二條,襪也建議我多買其實襪更本不一定要有校徽,真係要想清楚才買.
3.小朋友大很快,不用買太多spare,否則一二年又要從新購買.
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

原帖由 進進媽 於 11-8-11 21:53 發表
對,校服公司印象我也不太好,他經常要求家長買很多無用的東西,最後發現買多了.對於買校服我有一些忠告.
1.冬天校服,好奇怪,學校派回來的回條只有校褸買,可在很凍的時候穿(但其實更本不夠暖).
反而在前二年校服公司出 ...

進進媽、
真係多謝你的寶貴意見!
多買真的太浪費~想再確認一下、襪是否真的可以没有校徽?因為上次回校買校服時、沒有存貨。要自己再到校服公司購買,若沒有校徽也可以、就方便得多了。

cc_0913:
襪可以沒有校徽,我仔除了第一年穿有校徽,
從二年班開始也是在出面買沒校徽的.
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

很多謝進媽媽的提醒, 我仔仔今年升讀小一, 請問還有什麼需要注意?

其實小一家長不需要太擔心,小朋友好容易適應,八月二十七日的家長會,班主任亦會詳盡講解她的要求及希望家長怎樣配合。
至於功課方面,一年級平均每日有四至五樣左右;每個星期有一次默書,中文〔課文用普通話默〕或英文〔故事書或My Pal課文〕;一年有三個考試,沒有測驗,通常在十二月、三月及六月。

原帖由 vans519 於 11-8-15 09:43 發表
很多謝進媽媽的提醒, 我仔仔今年升讀小一, 請問還有什麼需要注意?