用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 鑽石山靈糧 vs 創價
go

鑽石山靈糧 vs 創價

醒目開學勳章

鑽石山靈糧同創價都收咗我個仔
係唔係創價好D架?
如果想小學考直資, 係唔係創價出名D, 多小學會收?
兩間學校都好似好自由, 學生無壓力, 係唔係?
請幫幫忙!

你住邊度?

兩間都係學生為本、愉快學習。我會揀間交通方便的囉!

個人認為,學校的活動空間都好重要架,唔知鑽石山靈糧會唔會相對比較少室外地方呢?
你可以去睇下先啦~

醒目開學勳章

好多謝各位嘅意見!
- 其實宗教對我黎講唔係問題, 因我係無信仰, 但會專重任何一個教派, 亞仔nursery 係讀宣道會
- 價錢就一定係創價平, 因佢只係交學費, 無乜雜費 ; 靈糧就乜費都要交, 之前留位費都交咗 5,200
- 我住順利, 兩間我都要撘校車, 創價較遠, 收費係720左右, 鑽石山靈糧交近屋企, 但要9xx
- 聽其他家長講創價名氣較大, 又攞咗"行政長官卓越教學奬", 但就無升小一會派邊間嘅資料, 靈糧我親身到學校睇過, 但主要都係讀返黃大仙區小學, 其實我最想入九龍塘宣小.
從各方面睇黎好似創價較好, 請問有其他意見可提供參考嗎?

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 10:35 發表
鑽石山靈糧同創價都收咗我個仔
係唔係創價好D架?
如果想小學考直資, 係唔係創價出名D, 多小學會收?
兩間學校都好似好自由, 學生無壓力, 係唔係?
請幫幫忙! ...

當年這二間也收仔仔,雖然最後我選擇了其他,但如果你case的話,絕對絕對是創價,其實我當年放棄佢都痛心,佢一定學術,地方,名氣都比靈量好。如果你想將來上一間好小學而又可應付自如,便應是創價。

不是話靈量不好,而是方向不同,靈量是強調晿歌,遊戲,但把學術容入在遊戲中(如用泥膠掐英文字),k2才開始揸筆寫字。  相信in 時你們也是大人細路和校長一起唱歌吧?

我仔仔較適合傳統教學,所以其實都是看小朋友受不受谷。

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 22:23 發表

當年這二間也收仔仔,雖然最後我選擇了其他,但如果你case的話,絕對絕對是創價,其實我當年放棄佢都痛心,佢一定學術,地方,名氣都比靈量好。如果你想將來上一間好小學而又可應付自如,便應是創價。

不是話靈量不好,而是方向不同, ...

To_Ma, 多謝你嘅意見.
我都問過, 其實兩間都係開心嘅學校, 唔洗點做功課, 名氣就當然係創價大好多, 唔知係唔係真係好似網上咁講, 到時考小學叩門都會易D?
我當然希望好似KV呢D傳統學校收亞仔, 但無辦法, 佢interview間間學校都答晒做晒, 但結果一係waiting, 一係reject, 真無奈.
我諗我都係選創價多D, 因各種因素都應該係創價較優勝

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 22:33 發表

To_Ma, 多謝你嘅意見.
我都問過, 其實兩間都係開心嘅學校, 唔洗點做功課, 名氣就當然係創價大好多, 唔知係唔係真係好似網上咁講, 到時考小學叩門都會易D?
我當然希望好似KV呢D傳統學校收亞仔, 但無辦法, 佢intervie ...
喺岀名幼稚園畢業真係對in好小學好有利! 人地一睇見個名已經知係乜料,你可以想像下,即使二個面試者表現差不多,你會揀名牌定冇咁出名嗰個?我剛玩完小一遊戲最明白!

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 22:54 發表
喺岀名幼稚園畢業真係對in好小學好有利! 人地一睇見個名已經知係乜料,你可以想像下,即使二個面試者表現差不多,你會揀名牌定冇咁出名嗰個?我剛玩完小一遊戲最明白! ...

真係好多謝你嘅意見, 對我黎講係好有用.
你小朋友讀邊間幼稚園, 依家又入咗邊間小學呀?
我打算亞仔讀直資小學, 所以想選九龍塘宣道.

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 22:58 發表

真係好多謝你嘅意見, 對我黎講係好有用.
你小朋友讀邊間幼稚園, 依家又入咗邊間小學呀?
我打算亞仔讀直資小學, 所以想選九龍塘宣道.
仔仔約克畢業,黎緊喇沙小學。
宣小很好啊!

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 23:05 發表
仔仔約克畢業,黎緊喇沙小學。
宣小很好啊!

嘩...你仔仔好叻呀, 不過信相你喺佢背後都出咗唔少力, 做咗唔少野, 第日我個仔都可以入喇沙就好lu, 但都好難, 尤其係2008年出生率咁高, 依家爭K1都已經係咁, 到時爭小學又有一塲龍爭虎鬥

回覆 2# Cindyjasper 的文章

順帶一提,你想知創價上那些小學,可試試在"幼稚園一覽"那邊,入創價forum問一問嗰邊的家長,或者有解答。

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 23:27 發表
順帶一提,你想知創價上那些小學,可試試在"幼稚園一覽"那邊,入創價forum問一問嗰邊的家長,或者有解答。

多謝提醒!
我睇過啦, 但好奇怪, 果邊無乜家長發言, 同答問題, 就算有人曾經問過, 但亦無人答, 所以好似完全無資訊咁

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 23:23 發表

嘩...你仔仔好叻呀, 不過信相你喺佢背後都出咗唔少力, 做咗唔少野, 第日我個仔都可以入喇沙就好lu, 但都好難, 尤其係2008年出生率咁高, 依家爭K1都已經係咁, 到時爭小學又有一塲龍爭虎鬥 ...
唔好咁講...喇沙係派嘅,不過相信應付到(呃住自己先):)
仔仔班上d同學都去到幾好的小學,其他班不知,仔仔班一班20人,
3 個喇沙,其餘有陳守仁,good hope, ying wah...

呢幾年入學競争很大,要早早計劃!!

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 23:23 發表

嘩...你仔仔好叻呀, 不過信相你喺佢背後都出咗唔少力, 做咗唔少野, 第日我個仔都可以入喇沙就好lu, 但都好難, 尤其係2008年出生率咁高, 依家爭K1都已經係咁, 到時爭小學又有一塲龍爭虎鬥 ...
仔仔班上d同學都去到幾好的小學,其他班不知,仔仔班一班20人,
3 個喇沙,其餘有陳守仁,good hope, ying wah...

呢幾年入學競争很大,要早早計劃!!

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 23:40 發表

多謝提醒!
我睇過啦, 但好奇怪, 果邊無乜家長發言, 同答問題, 就算有人曾經問過, 但亦無人答, 所以好似完全無資訊咁

咁又真係唔清楚..或者家長較小發言..
唯有耐心等或keep住留意d forum.

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-4 23:48 發表

呢幾年入學競争很大,要早早計劃!! ...

係lu, 實在太多人爭喇!
其實之前創價我係收reject letter, 我七月初寫求位信連同學校報告,奬狀, 同埋依家學緊D乜, 咁樣鑽石山靈量同創價就打黎話收佢, 真係好彩
到時小學又唔知點算, 所以真係要俾多D補品佢先得, 否則好難同其他人競爭, 因我唔想大抽奬, 我呢區無乜學校架

回覆 1# Cindyjasper 的文章

順利是小學48網?

醒目開學勳章

原帖由 To_Ma 於 11-8-5 00:03 發表
順利是小學48網?

我真係唔多識, 因我一心同佢考直資, 不過點都會玩大抽奬, 兩邊一齊試下