用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 第一次呈分唔理想, 有冇機會追呢, 請指教? ...
go

第一次呈分唔理想, 有冇機會追呢, 請指教? [複製鏈接]

第一次呈分唔理想, 有冇機會追, 如追, 係咪要起碼攞90分以上先打回平均, 如小女第一次呈分落在band 3中?

另, 呈分試係咪只係第一和第二次有用? 而第三次, 係咪趕唔切交教署, 只是放在成績表而已, 比較無咁重要?

請多多指教!
   0    0    0    0
:giveup:

回復 1# SandyMaMa 的帖子

中英數三科比重最多, 如果真係有9 字頭, 係可以隨時扭轉局勢, 唔好多想, 只有一個方法, 盡全力去考好第二次和第三次呈分試.

通常第一次和第二次用來自行和考直資, 第三次用來睇個BAND 然後選範圍內既中學. 100% 重要, 畢業試都唔好看輕, 用來叩門用.

加油 !! 唔好擔心 !! 唔好放棄 !!

第二次分數是獨立計算,還是累積計算

小兒也是第一次呈分失手,但唔明,11月便第二次呈分,第二次分數是獨立計算,還是累積計算,請高賜教.很担心.

回復 2# HY412 的帖子

多謝妳既鼓勵, 我已感到第二和第三次試既壓力! 自知個女真係好難取得90分以上, 唯有寄望其他同學可能會有失手啦!  希望拉上band 2都好呀!!

回復 3# nicolewong58 的帖子

應該係3次拉混平均分!

有得追,因為失手無人想,如果平日成績好,一定追得到!加油!祝百尺竿頭,更進一步!

如果學校有全級名次, 會獨立計算, 而呈分試排名係累計的.

原帖由 nicolewong58 於 11-8-3 17:00 發表
小兒也是第一次呈分失手,但唔明,11月便第二次呈分,第二次分數是獨立計算,還是累積計算,請高賜教.很担心.

若然事實無法扭轉, 都唔會係絕路, 到時最緊要冷靜地找一所適合而校風好既學校, 想介紹一個 blog 你睇:

ChiChiPaPa ~ http://chichipapa.pixnet.net/blog/category/2359748

http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2315967&page=1#pid33858855

原帖由 SandyMaMa 於 11-8-3 18:22 發表
多謝妳既鼓勵, 我已感到第二和第三次試既壓力! 自知個女真係好難取得90分以上, 唯有寄望其他同學可能會有失手啦!  希望拉上band 2都好呀!!

第一次呈分唔理想, 有冇機會追呢, 請指教?

第一次呈分唔理想, 一定可以追!(其實你覺得自己女兒考得差???問題也在乎對手……如果其他同學都考得不好,問題不大!相反,你的女兒進步,但對手進步得比你多,那麼變成退步了!)

第三次呈分同樣重要(當然主科比重會更重),教署要3次, 必定趕得及計分,所以六年級一般3/4月考試便是最後一次交分!
***但6月考的試,也不可鬆懈,因5-6年級成績表(有些更看4年級的)見人,若派得不好,叩門之用!

有無得追要孩子配合,用盡全力,樂觀面對,所有努力都不會白費,一定有得追,如果盡了力也對得住自己!

每一次試都重要;考得好要繼續努力,不好的要檢討再加把勁,每一次都要拚到盡!

考得好不用太早高興
考得不好不用失望

要考好個試
要顧孩子身心健康為首才能馬到功成!
世人都曉神仙好,只有兒孫忘不了。
                    痴心父母古來多,孝順兒孫誰見了。

考試係七分靠努力,三分靠運氣。針對小朋友強項追分。

醒目開學勳章

我女第一次呈分試都衰左
第二次及第三次都有壓力(我)
但我吾敢比太大壓力比佢
驚佢壓力太大而失手
好彩, 都比佢追得到, 但當然如果第一次吾失手, 名次可以更加前, 但失手就係失手, 只可以向前望, 吾可以向後回顧

努力!

好似我囡囡第一次呈分試都失手, 只係band2頭生, 到第二次呈分試, 我哋都好努力咁追, 但名次都係升咗10名, 所以你努力時, 人哋都好拚命, 不過囡囡都算好彩, 佢啱啱係band 1尾生, 再計埋第三次呈分試, 佢都屬band 1生, 佢最終順利入到一間band 1中學, 我哋都放吓心頭大石

第一次呈分唔理想,對自行收生來說的確有少少吃虧,因學校要收五、六年級成績表。
而家唯有在第二次和第三次呈分考好d,搏大抽獎入番band 1中學。

回覆 1# SandyMaMa 的文章

升中遊戲規則是妳女兒學校有沒有連繫中學,如果有就問問原校收生標準,其次是妳女兒學校2009、2010小六派位的banding分布,最後是三次呈分試的全級名次,這樣妳才有慨念在统一派位選通合banding的心儀中學。

第一次呈分不理想也不要灰心,我女兒成續原本也不太好,但第一次呈分試成績平均較小五上學期考試進步5分,正當我為我女兒進步高興時,班主任在派成績表時卻說成績是有進步,但全級名次跟上一樣(排名在後的1/3)。

因此去年暑假起,以及開學後的周六、日,都陪伴她温習,了解她的弱項便給她補強,其後每次的呈分試的平均分都比前一次有5分的進步。

雖然班主任在统一派位只建議一間band 2,指原校升中就有點勉勉強強,因為我女兒有五、六年班的成績進步獎狀,我還是選原校作第一志願,作為叩門的誠意準備,但幸運地统一派位獲派原校中學。

現階段不防多花時間跟進小朋友的學習進程,給小朋友與自已有一個共同努力的目標,選校的問題留待第二次試成績後再打算。

Good Luck!

回覆 9# vincher 的文章

聽小女的班主任講, 第一次呈分, 個個都考得理想, 相對我女兒, 還比之前退步, 你話聽完後擔唔擔心及驚唔驚呀!

回覆 12# CrabPincers 的文章

我都想唔俾壓力女兒, 但自己真係忍不住口, 常常掛在口邊, 有時唸落, 我真係不配做人母親!

原帖由 SandyMaMa 於 11-8-4 23:28 發表
我都想唔俾壓力女兒, 但自己真係忍不住口, 常常掛在口邊, 有時唸落, 我真係不配做人母親!

唔係掛!比少少壓力就話不配做人父母。
記著,給小朋友做個好榜樣,讀書時就拼命去讀書,遊戲時就全心投入遊戲。每一樣想做好都去付出。

我哋呢班 " 中游 " 份子係最慘..

當然想努力游上 " 上游 " ..否則後浪一蓋過..就落咗 " 下游 " 架嘞..

大家一齊努力啦..唔奢望有太大突破..
盡量 keep 住 " 中游 " 頭...就唔怕被沖走..

回覆 19# Bonnie 的文章

真係身受同感!
‹ 上一主題|下一主題