用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 為什麽選嶺南大學香港同學會直資小學
go

為什麽選嶺南大學香港同學會直資小學

有什麽原因選嶺南大學香港同學會直資小學  ?

I wonder also

聽講依家好難入到
有無家長可以分享下呀,謝謝:loveliness:

我的孩子在嶺小讀一年級.
有國際學校的風格.
孩子讀得很開心, 老師有要求但不會吹谷.
不過, 要想一想升中的問題.

都是個句: 沒有最好的, 只有適合的.

要看孩子的個性和家長要求: 要谷/傳統的 (有機會孩子會漸漸地失去學習興趣和自信)
或 國際學校式.

真的要想清楚.

現在難不難入不知道, 當年與阿仔一同報讀時的同學仔就被拒了.

關於這點,可否講多一些?另外課程深淺如何?學生操行好嗎?

[quote]原帖由 scl227 於 11-6-15 11:11 發表

國際學校的風格.

英﹑中較深, (我覺得), 數可以 ;

同學仔較活潑, 但受教.  我在一次朗誦比賽活動中見過他們, (老師與學生的互動). 很有親切感, 老師友善地要求同學守規, 同學聽話.

賣旗日時, 我個仔與同學仔一見面就搭膊頭, 玩得極開心, 同學仔間又很互助.

校長很好人, 親善友愛. 她會親自致電家長解說疑慮或分享她的感受。  

真的要看家長想要什麼了, 若講嶺小不是, 應是沒有一條龍的中學了!!!!

漏了!  有國際學校風格.

活動式學習.
我常阿仔: 喜歡上學嗎? 為什麼
阿仔常常講: 喜歡 ,因為有玩遊戲玩, 很好玩.

Please advise if the parents also needed to attend the interview?  Thanks.

我當時是夫婦一同陪孩子一同面見麥主任和一位普通話老師的.

讀了後, 一切都滿意, 但一年級上學期過後就開始擔心升中的問題了!   因為在嶺小已適應了那種輕鬆的學習方法, 但外面的中學不是這杯茶. 如何是好呢?

Do we need to answer the questions?  Thanks.

當然要回答, 但不難的. 主要是看看你對學校有何期望.

我舊年interview既. 係見主任同外籍英語老師.
主任問點知道呢間學校同埋點解會揀呢間學校.
然後就問你介吾介意同外籍老師傾下計, 佢都想了解下你小朋友.
外籍老師當時問我覺得小朋友學習上有冇咩特別困難既地方.
佢地分別都有同小朋友傾幾句,有問小朋友鍾吾鍾意返學, 最鍾意你咩科目等等.
所以家長同小朋友都有用廣東話同英文interview.
原帖由 scl227 於 11-6-27 12:31 發表
當然要回答, 但不難的. 主要是看看你對學校有何期望.
nil

Is it a christianity school? Is it focus on christianity?

我見學校 timetable 有一堂叫普中, 我想問係咪只係呢堂先用普通話, 其餘的中文堂係用廣東話的.

中文堂係用廣東話教的
原帖由 chanwendy 於 11-8-5 10:46 發表
我見學校 timetable 有一堂叫普中, 我想問係咪只係呢堂先用普通話, 其餘的中文堂係用廣東話的.

原帖由 splei 於 11-8-8 17:54 發表
中文堂係用廣東話教的

THX.  我鍾意廣東話教中文.  請問你小朋友幾年級呀, 可否分享面試的情況呢?

一心來年會遞表考嶺小, 開放日都參加了兩年, 姑奶問起心水學校咁就講比佢哋知會考嶺小, 點知佢哋話 '呢啲嶺小唔駛諗喇, 講出嚟都無人識, 要揾就揾出名啲, 起碼一聽就識嘛, 英華, 瑪小嗰啲, 又有中學back up...' , 出名啲真係咁重要咩!!!!!!!

原帖由 gigiic 於 11-8-14 11:14 發表
一心來年會遞表考嶺小, 開放日都參加了兩年, 姑奶問起心水學校咁就講比佢哋知會考嶺小, 點知佢哋話 '呢啲嶺小唔駛諗喇, 講出嚟都無人識, 要揾就揾出名啲, 起碼一聽就識嘛, 英華, 瑪小嗰啲, 又有中學back up...' :igi ...

而家係你幫小朋友搵學校, 唔係你姑奶, 呢番說話如果出自你老公口, 都尚可同佢解釋吓, 如果只係姑奶講, 可以不理, 因為根本唔關佢事.

我唔會理佢哋呀....人各有志,  如果嶺小唔收, 我哋另有心水選擇旅小, 幸好老公和我意向是一致的.
原帖由 chanwendy 於 11-8-15 11:30 發表

而家係你幫小朋友搵學校, 唔係你姑奶, 呢番說話如果出自你老公口, 都尚可同佢解釋吓, 如果只係姑奶講, 可以不理, 因為根本唔關佢事.

同你一樣, 我都係首選嶺小, 請問旅小全名是什麼? 因唔收, 我都要揾定多d後補選擇

原帖由 gigiic 於 11-8-15 18:26 發表
我唔會理佢哋呀....人各有志,  如果嶺小唔收, 我哋另有心水選擇旅小, 幸好老公和我意向是一致的.