用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖安當和牛官
go

聖安當和牛官 [複製鏈接]

請問那一間學校比教好些?

1. 油塘聖安當: 開心, 快樂
(要坐校車)

2. 官塘官立小學舊校: 注重紀律, 老師嚴肅
(在家樓下)

我自己想小朋友開心, 快樂又注重紀律, 所以先咁煩.

謝謝各位.
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

官立啦.. 起碼大d機會上官中先啦!又近屋企喎~ 幾好呀!
恐龍家

Thanks 小曳人 !

未必架, 到時上吾上到官中至算.

現在, 其實個心中意聖安當, 但官中又近.    咁先煩.

醒目開學勳章 貢獻勳章

唔知呢~ 可能我個人鍾意官立學校,嗰時官中有接近一半嘅同學係官小升嘅,佢地成績都中上架!

聖安當呢.. 以前入到去好叻架!特別係上午班,不過細個插班,得pm收我,所以無去讀呀..  

真係好睇你想要乜,好似你咁講,聖安當應該輕鬆開心d嘅~
恐龍家

我聽網友講聖安當都幾多功課,之前聖安當都收左我女女,最後我選了官小(秀明道)。

系其他POST 見你小朋友係TWIN.
讀聖安當-
1)車費X2, 我覺得留返D錢學嘢OR補習班好過.
2)溫書/做功課昤時間相對小左, 仲要兩個到考試時
官立咁近你屋企, 你實見到D學生乖唔乖.如果校風好, 點解唔選官立.(唯一真係舊D)
另官塘升中學位, 真係好難同個幾間勁GE小學競爭.(除非係聖安當名次考得好前)
返而官中, 會有多D位留比官小.
所以我覺得唔值得選聖安當.
我寧可選官立秀明道. 個校舍真係好大

多謝各位回覆, 是牛官舊校(不是秀明道新校) ; 聖安當為了趕校車都幾頻撲架, 咁先煩. 我想 die.
謝謝!

我想問問聖安當 OR 基顯邊間會好0的因藍循都多功課

I prefer Kwun Tong Govt. Primary School(old one).

原帖由 HIN2003 於 11-8-5 10:54 發表
系其他POST 見你小朋友係TWIN.
讀聖安當-
1)車費X2, 我覺得留返D錢學嘢OR補習班好過.
2)溫書/做功課昤時間相對小左, 仲要兩個到考試時
官立咁近你屋企, 你實見到D學生乖唔乖.如果校風好, 點解唔選官立.(唯 ...

Agreed, 我會選官小(舊校),車費同時間都好好多,如果樓主係因為聖安當 (開心, 快樂) 而選聖安當, 我覺得官小都可以開心同快樂, 因為官小唔係太嚴肅,我小朋友剛在官小畢業, 唯一我覺得不太好的只是教學不夠深.

‹ 上一主題|下一主題