用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請問【君比 : 叛逆歲月 系列】【公主傳奇】 ...
go

請問【君比 : 叛逆歲月 系列】【公主傳奇】

請問【君比 : 叛逆歲月 系列】 是否適合小四學生呢  ?  

囡囡鐘意睇 馬翠蘿 : 【公主傳奇】,  是否應該會鐘意睇。

因為成套買有平, 我想一次過買晒。

謝謝報料。

內容應該都OK,不過唔駛買成套ma?好貴下喎...有無試個去圖書館睇下有無得借?

回復 2# chumamma 的帖子

我亞女都是4,5年級開始睇君比的書, 我家有很多此類的書, 如你有興趣, 我可以平讓給你, $10一本, 如有興趣, 可PM 我.

醒目開學勳章

圖書館大把呢D 書借, 我自己就覺得吾值得買

同埋, 我亦都吾太鼓勵個女看呢類型的書(你有無自己看過?)

好彩我個女都係看左幾本之後就放棄無再看

CrabPincers

謝謝指點, 請問為何有這番見解呢  ?????

我個人以為只要不是漫畫, 不是色情, 不是力, 就可以給小朋友睇。

我在網上搵到每年的【十大好書】, 見到小學生給矛評語, 講到好好, 所以就想買給囡囡睇。

老實講, 我自己都未睇過這些書, 只是根據【十大好書】來買書給囡囡看吧。

原帖由 CrabPincers 於 11-8-4 09:46 發表
我亦都吾太鼓勵個女看呢類型的書(你有無自己看過?)

好彩我個女都係看左幾本之後就放棄無再看

醒目開學勳章

原帖由 chumamma 於 11-8-4 12:20 發表
CrabPincers

謝謝指點, 請問為何有這番見解呢  ?????

我個人以為只要不是漫畫, 不是色情, 不是力, 就可以給小朋友睇。

我在網上搵到每年的【十大好書】, 見到小學生給矛評語, 講到好好, 所以就想買給囡囡睇。

...

佢的宗旨, 係好既
用學生的角度, 去看
我曾經看過一集, 應該係叛X 青春
講個老師以前係同性戀, 有界手
雖然, 最後都係重歸正途
但我自己覺得, 一個小學生, 去看呢D 書, 就未必可以識得分清楚邊D 係岩邊D 係錯

我吾知你明吾明我想講乜啦

我其實, 都好奇怪, 點解會成為十大好書

呢個只係我自己觀點
或者, 你去LIBRARY 借一本, 看過內容, 覺得合適, 先決定比吾比個女去看

不喜勿插

醒目開學勳章

duplicated

醒目開學勳章

我女升小五暑假時睇君比叛逆青春系列、叛逆歲月两個系列書之後,開頭我都唔想女睇怕佢發豆芽夢,睇完佢都無想拍拖、同性戀、手行為、先知生活上有不幸的事。我覺得君比書是消閒書,D書唔會翻睇去圖書 館借,唔好買。
女睇完幾個君比系列書,作文是有進步,小五有一篇文仲比先生印出來全班分享。之後開始閱讀中文書,有睇射鵰、神鵰、笑傲江湖、鏡花緣、城南舊事。

CrabPincers

因為我不懂擇書給囡囡睇, 唯有上網搵【十大好書】
http://www.hkedcity.net/article/reading_awards/2009books/
我見佢係中小學生選出來, 買咗無死啦, 讓小朋友培養閱讀興趣。
昨天, 一口氣, 同樓上的 kenmay 買了三十多本書 (加埋 Q版特工) , 而囡囡好開心, 書不離手, 努力睇書。
我記起前年, 我捐書給學校, 有一本學校拒絕收書, 係【老夫子】, 老師話, 【叮噹漫畫】仲可以收, 老夫子一定唔可以。
當時我唔太明白, 現在估到, 可能意識唔太好。
多謝你提點, 我會留意, 我應該到 【bk 好書分享】參詳, 尋找好書給囡囡看, 謝謝。
原帖由 CrabPincers 於 11-8-4 19:11 發表

佢的宗旨, 係好既
用學生的角度, 去看
我曾經看過一集, 應該係叛X 青春
講個老師以前係同性戀, 有界手
雖然, 最後都係重歸正途
但我自己覺得, 一個小學生, 去看呢D 書, 就未必可以識得分清楚邊D 係岩邊D 係錯

我 ...

有位年長老師曾說:『好的要學,壞的要識』。
『君比系列』只是帶出問題,不會教壞小朋友的。君比的『四個10A的少年』很勵志,講述四位草根會考生,憑自己的奮鬥,走過黑暗,為自己、學校和家庭創造奇蹟,有感人熱淚位。
馬翠蘿的『公主傳奇』的荳芽位是點到即止。拿『中國冰心圖書獎』的作家,作品怎不是純純呢?當然不是白雪公主式的啦。
喜歡山邊及新雅,很多青少年系列,例如黃虹堅,她說心痛一些時下青少年不懂自愛,作品涉青少年問題,從而給他們指引。北大語文系,學得她一招半式都很好了。

醒目開學勳章

原帖由 piggy-ma 於 11-8-5 11:04 發表
有位年長老師曾說:『好的要學,壞的要識』。
『君比系列』只是帶出問題,不會教壞小朋友的。君比的『四個10A的少年』很勵志,講述四位草根會考生,憑自己的奮鬥,走過黑暗,為自己、學校和家庭創造奇蹟,有感人熱淚位。
馬翠蘿的『 ...

同意你呢句, 好的要學, 壞的要識
所以我只是不鼓勵, 而不是'阻止'呀女去看
再講, 一個小四, 五的小女生, 思想未必有足夠的思維, 去分析乜野叫好, 乜野叫'壞'
而我個女的同學, 真的有一個在小學時, 玩'界'手, 我不知佢受乜野影響, 但我自己覺得, 呢D 書, 都係等佢地思想成熟小小, 起碼中學階段, 自己有好好的分析能力時再看都吾遲

而你所提及到一個作者, 馬翠羅
我曾經在一個幾年前的頒獎典禮中, 聽過佢提及過, 佢的讀者一直都係中學生, 估吾到, 果一年, 佢係在一個好似係小學生投票傑出作者(類似名)得獎者

或者等我一陣得閒SEARCH 返呢個係乜野獎, 都係十大好書的頒獎禮
而小學生, 還有好多好書可以選擇
小四, 還可以看老鼠記者
小五, 可以嘗試看下金庸
可能有D 時下的年青人/年青媽媽覺得我老套
但如果要我買中文書, 我只會買經典小說, 好似福爾摩斯, 金庸, 冰心

君比, 馬翠羅, 呢D 可以看, 但吾值得去買, 去圖書館借都得

醒目開學勳章

原帖由 chumamma 於 11-8-5 10:39 發表
CrabPincers

因為我不懂擇書給囡囡睇, 唯有上網搵【十大好書】
http://www.hkedcity.net/article/reading_awards/2009books/
我見佢係中小學生選出來, 買咗無死啦, 讓小朋友培養閱讀興趣。
昨天, 一口氣, 同樓上的 ...

中文係好緊要, 但都吾好忽略英文
如果講要中文作文好
看下D 年老一代的中文書
例如金庸, 冰心
吾知你女識吾識看簡體字
識的話, 上深圳書城, 好多好書等緊你
學識簡體字, 對上到中學, 考試都係一個好處, 我個女依家極為滿意我當初買甘多簡體字的書比佢看
因為佢考試, 可以寫簡體字, 佢比其他同學識的多.........

小朋友太早了解到社會咁多唔好既野係未好事?

醒目開學勳章 王國長老

上次個女睇左君比有套書, 講講下有鬼, 我女話驚就無再追
我會認為君比係同類小說之中, 文法比較好既一個作者(有D真係嚇死人無命賠), 如果小朋友唔係唸野好複雜好深入的話, 作為消閒書都唔錯的
揀書真係好個人, 我個細個仔有SPEECH DELAY, 估唔到認字超勁, 佢小一已經可以自己睇老鼠記者了, 當然最愛都仲係喜羊羊, 都會睇家姐果D韓國漫畫(尋寶記, XX大歷險果D呢), 都算係有益既書, 雖然唔係算多字, 我都由佢了

醒目開學勳章

原帖由 Charlotte_mom 於 11-8-5 12:19 發表
上次個女睇左君比有套書, 講講下有鬼, 我女話驚就無再追
我會認為君比係同類小說之中, 文法比較好既一個作者(有D真係嚇死人無命賠), 如果小朋友唔係唸野好複雜好深入的話, 作為消閒書都唔錯的
揀書真係好個人, 我個 ...

WAKAAAAAA, 超認同
有次, 呀女要做功課, 乜乜錯別字, 係某一本書搵到個錯別字

當然, 可能係執字粒的錯誤

你仔可以看老鼠記者真係好
我個女果一SET 還原封不動留係樹等個仔去看, 又吾捨得賣/丟, 好貴架麻
但呀仔反而鍾意看中華五千年, 看緊西楚霸皇......
認同你, 揀書好個人

青少年的讀物,可以有幾黑暗面呢?
這些書是向同學借閱後,女兒要求我買。我看了ok就買。女兒自己選書,只要不是壞書,我是支持的。看自己喜歡的讀物,是樂趣。家中的金鏞書,她未看,但已問點解 Dad & Mom 如此喜歡看。今天引起留意先啦。(話時話,金鏞作品也曾被評市井,Charles Dicken作品亦是)
女兒都會看簡體字的書,近日愛看Dan Gutman的書,開首第一句是 My name is AJ, and I hate school。會覺得教壞人嗎?是說男生眼中的weired stuff at weired school。呢本是我 pick for her 的,見她喜歡就買全套。

醒目開學勳章 王國長老

英文書又更加, 有D流行文化真係........總之就係搗蛋啦! WIMPY KID; CAPITAL UNDERPANTS果D, 邊本有教育意義丫! 嘉菲貓都衰衰架
金庸我自己好鐘意, 作者將成個故事融入歷史背景, 人物描述又仔細, 如果我個女肯睇就好了......

原帖由 piggy-ma 於 11-8-5 12:49 PM 發表
青少年的讀物,可以有幾黑暗面呢?
這些書是向同學借閱後,女兒要求我買。我看了ok就買。女兒自己選書,只要不是壞書,我是支持的。看自己喜歡的讀物,是樂趣。家中的金鏞書,她未看,但已問點解 Dad & Mom 如此喜歡看。今天引起留意 ...

我囡早前睇了幾本 WIMPY KID, 一次在學校被發現書包藏有此書, 老師同我講, 不要讓小朋友看此書。但我又覺得, 難得個囡咁鐘意睇英文書, 點解要咁多限制。
老實講, 囡囡中文較差, 如果還要她看沉悶的文學巨著, 我估佢寧願唔睇。  我要她看中文書, 就是讓她中文寫作有所進步。
至於意識教育, 相信作為一個 full-time mum 的我, 應該可以從旁協助睇實的。
唔知我這個想法是否有錯呢, 謝謝指教。