用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 零用錢
go

零用錢 [複製鏈接]

你們幾時開始給零用錢比你的子女?
   0    0    0    0

My son is P.2 only.  I think it should be starting from F.1.

零用錢

2年級!兒子要求,見同學有!免得他起貪念,偷錢!1星期2元,因不想太多,他要求更多!6年級1周10元!

醒目開學勳章

原帖由 FFE 於 11-8-5 14:06 發表

呀女..........小學無比過
中學先開始比

依家呀仔見家姐有
又要求要
我一星期比5元佢

很多謝你們的回覆,因小女就快升小一,我想做定research。其實學校有飯食,我會給她小小零食和水,道理上她不需要用錢,但最怕其他同學有或者小息大家一齊去買零食,甘就.....可能要比少少

醒目開學勳章 王國長老

P.1 & P.2 只有入戶口扣剩既利是錢尾數.

黎緊 P.3 每日有 $1, 錢箱入面既錢會收歸國有 (即入我袋 ), 等佢自己諗點去運用 lu.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我是在阿仔小四時才開始每星期給10元零用錢, 但他大部分都是儲蓄起來, 其實最重要是給小朋友有正確的金錢概念, 他們便不會胡亂花費掉的。

本來諗住教佢理財,P.2 時就比5元一日佢,起初都買吓零食,仲話唔夠買飲品和零食,但四個星期後,佢完全無用錢.本想教佢理財都唔得.我諗我小朋友唔太貪食,所以唔駛點用錢,可能過多一年先再教佢理財先得!

P.3 開始..每天$1..要小朋友寫數簿
起初有困難, 會遺失零用錢
後來慢慢懂得儲錢了(因為想買玩具 )

(個人小意見~~)
無論幾多歲俾都好, 千奇唔好俾完佢又叫佢用dd錢做乜做乜....
我見過有個阿媽一俾零用錢個吓, 就提個小朋友要奉獻一半零用錢俾教會, 個小朋友個口就話知, 但個語氣極不滿...
如果佢教到個小朋友冇私心, 知足常樂的話, 佢絕對唔會有d個反應, 但如不是, 點解要迫小朋友做d唔願做嘅事呢~~??
反而宜加有反效果tim....

還有, 如果真係想小朋友唔大花筒, 做父母的記得要忍手, 唔好咁容易買玩具/小朋友喜歡的東西俾小朋友.....

我大仔宜加7歲, 我冇俾零用錢佢, 但我有用"星星月亮"獎勵法, over 90分就有星星, 幫手做家務又有星星, 當save到某數量的星星/月亮, 佢就可以要求買一份指定金額內的禮物, 可以係玩具, 又可以係食物, 亦可以唔買, 繼續袞多d星星買大份d嘅禮物,
d個方法同零用錢一樣, 但免左佢唔見錢,
另一方面, 可以免佢有種做唔做都有36嘅心態....

低年級會一個月50蚊,高年級會一個月100蚊.中學會加多D...
同時每人都會有一個銀包同儲錢既盒.要佢地大部份儲起,小小帶出街.有時去下7仔同OK都自己可以買下糖同文具..(我吾想買個D未要佢自己用零用錢買)咁到數學教錢幣時會更加易同埋早D有理財既概念.印仔同星星只會獎糖果同文具..SO FAR都OK..

I give 10 dollars to my kid every day.  But if she doesn't spend it, then I give her another 10 dollars.  That means what in her wallet will remain as 10 dollars, nothing more.  At the first beginning, she's very excited and buy some snake but then she lost interest and just eat what we have given her.  She's in P.1 going to P.2 this Sept.  In fact, the food at her tuck shop at school is not cheap as what I expected.  Some snake can be as expensive as 7 dollars.  She doesn't really spend a lot, maybe she is still a little girl.

原帖由 ydoris 於 11-8-9 16:30 發表
低年級會一個月50蚊,高年級會一個月100蚊.中學會加多D...
同時每人都會有一個銀包同儲錢既盒.要佢地大部份儲起,小小帶出街.有時去下7仔同OK都自己可以買下糖同文具..(我吾想買個D未要佢自己用零用錢買)咁到數學教錢 ...

我個仔仔都係...

佢三年級已經有問我會唔會比零用錢佢,我當然要教佢點用啦,我一個禮拜都係比$5,要佢自己唸吓應該一次過用左佢,定係儲埋幾個星期先攞黎買野用,我唸下年四年級可能會比多三蚊佢,因為佢都好乖,唔會成日買薯片零食用晒ah!

I gave me son $10 per week when he was in P3 and will give $15 when he promotes to P4 in Sept. He only used his pocket money to buy snack once in a while & saved the rest.

原帖由 FFE 於 11-8-5 14:06 發表

一路無比過,我同阿仔解釋,小息去玩好過,唔好唒時間排隊,不過我會帶阿仔去超級市場買定小食,帶返學校。而且有時啲小食都無食過,完好無缺帶返屋企。

阿仔:P2,  阿女:K2
唔好笑!  

上面個調味箱係阿仔阿女一人一個,儲錢用嘅。
每星期$5,我教佢地分三份:1.捐    2.用  3.  儲
大半年了,so far so good

Very good and transparent to your children.
原帖由 A-Mum 於 22/8/2011 13:52 發表
阿仔:P2,  阿女:K2
唔好笑!  

?ib_____DpMvk2z3o

上面個調味箱係阿仔阿女一人一個,儲錢用嘅。
每星期$ ...
‹ 上一主題|下一主題