用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 oboe / bassoon
go

oboe / bassoon

老師建議小兒學呢兩種樂器事但一樣,
請問有咩分別?

bassoon is very very expensive wor....
oboe is not cheap either, but is of course cheaper than bassoon la (correct me if wrong)
is your son tall? I think bassoon is definitely not for people who are petite!
原帖由 diamondring 於 11-8-4 16:25 發表
老師建議小兒學呢兩種樂器事但一樣,
請問有咩分別?

回覆 2# newmommy 的文章

乜好貴咩?
我仲以為管樂會平過弦樂添, 咁一定平過鋼琴掛?

回覆 4# diamondring 的文章

OMG!
我個仔吹開recorder 班,  想學一門管樂, flute 和 clarinet 好似多d 女仔玩, trumpet 佢又唔鍾意, 咁佢老師建議佢呢兩樣law
請問知唔知 APA的 oboe 和 bassoon 咩人教? 好唔好?

原帖由 ilovethiscow 於 11-8-5 14:37 發表
無話O既....

我依家果支 都只係 半專業級的... 都要 11萬幾...

Oboe 都係貴ga la...

入場的話.... 兩支差不多

所以 依家有2Group 家長 叫我幫佢搵 二手bassoon

小提琴一定係最平... ....初學的 600 也有

豎 ...

回覆 6# diamondring 的文章

回覆 1# ilovethiscow 的文章

咁請問 oboe 和 bassoon 可以用到8級, 但唔需要專業的, 係咪買你所說的 buffet or fosatti ?
要幾多錢 ?

回覆 8# diamondring 的文章

ilovethiscow,
囝囝本身係音統學oboe, 想明年考皇家3或4級, 如找老師大約幾錢一個鐘?

回覆 10# mkwok 的文章

ilovethiscow,
我在太古城tom lee見到buffet oboe,請問你講嘅牌子邊到有得賣呢

回覆 12# charlottechan 的文章

Thanks a lot.  you are really professional

其實我覺得想學這兩種的人真的是要想清楚。問題是出現在怎樣求得一塊好的簧片呢?沒錯初學者可以在通利就購買得到,但當學到高級的時候就會出現問題啦,因為不知道可以從那裡求取一塊好簧片。

回覆 1# diamondring 的文章

視符身型,因我會將bassoon叫"轟天炮",而且真係好貴架!....

我囡囡將於10月考3級oboe,本來打算用學校租出果支膠管yamaha, 但我怕音色唔好影響成績.如果要訂購一支好的又怕囡囡唔習慣.簧片方面老師要求用medium soft.

當然木管的聲靚過膠管好多,如果配合老師手製的簧片,簡直是相得益彰。如果沒有一支好質素的簧片,手上的木管有多專業,也無法吹出完美的聲音。老師手製的簧片同通利出售的是不能相提並論,日後當你囡囡需要轉換一些較高程度或較有名氣的老師時,你就明白我的感受了。