用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 入日本幼稚園定普通幼稚園好?媽媽們請入黎比D意見我! ...
go

入日本幼稚園定普通幼稚園好?媽媽們請入黎比D意見我!

大家好!我個仔仔係日本人,依家2歲10個月,之前有幫佢問過Kornhill Japanese Kindergarten同埋帝京幼稚園,學費都幾貴下,不過我老公就話幼稚園對小朋友將來發展有好大影響,一定要幫佢揀間最好最適合佢既!但係我又唔覺得貴就一定係岩既選擇!
只係擔心緊仔仔如果入普通幼稚園,咁會唔會第時唔識講日文?(因為o係屋企得我同佢baba會同佢講,公公婆婆舅父其他人都係同佢講廣東話..)但係如果入日本人幼稚園,咁佢將來又會唔會對學廣東話好抗拒?
康怡同帝京都係跟返日本,4月入學,不過兩間都係太古城,我自己係住藍田,雖然有校車,不過就怕萬一有咩事上黎,小朋友病要早退,婆婆接佢返屋企就會好麻煩,因為婆婆仲要湊妹妹,妹妹得1歲...
另外我都有搵過自己藍田呢邊d幼稚園,依家係得1間康盈可以o係今年9月入到學,不過得下午班,我以前細個都係讀呢間o個陣時覺得唔錯,但係依家d人話呢間幼稚園退晒步唔係咁好wor..!其實另外靈糧同迦南我都有諗過,不過兩間11/12已經full晒,依家申請就要去到12/13先入到學,我又怕到時佢都已經4歲先讀K1會唔會太遲...
我同我老公都係o係廣州做野,所以到時一對仔女會交比婆婆o係HK湊,每個禮拜就返去探下對仔女咁!因為大陸治安唔好,始終唔係好放心交比大陸D幼稚園!
初為人母,個仔第一次返學所以真係唔知從何入手,麻煩各位有經驗媽媽比下意見!

我其實都了解你的想法, 我先生是台灣人, 囝囝是我媽媽帶, 所以佢都只係講廣東話, 而我先生實際也很少同佢講國語, 我曾經問過先生, 難道你的兒子算係台灣人, 不懂國語唔係很可笑咩? 我先生說沒所謂, 當然氣死我啦, 今年囝囝開始要考定下年入學的K1, 我現在努力找英普的幼稚園, 希望囝囝能懂說國語, 所以我是你都會考慮給小朋友讀日本幼稚園, 怎樣小朋友都懂母語

我曾經問過先生, 難道你的兒子算係台灣人, 不懂國語唔係很可笑咩? --->心聲ar!!!我老公又係o個種無乜所謂既人,總之個仔識講野唔係啞既就得!因為我地間公司o係廣州都係岩岩起步,唔知道會唔會長住o係香港大6,將來會唔會返日本又係一個未知之數,前路未明,我都唔敢立亂幫個仔揀,不過d朋友就叫我比個仔入返本地幼稚園讀住先,睇情況再決定咁wor....
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 15:28 發表
我其實都了解你的想法, 我先生是台灣人, 囝囝是我媽媽帶, 所以佢都只係講廣東話, 而我先生實際也很少同佢講國語, 我曾經問過先生, 難道你的兒子算係台灣人, 不懂國語唔係很可笑咩? 我先生說沒所謂, 當然氣死我啦, 今 ...

暫時係香港2文3語係好基本, 即英文及中文, 英語,普通語,廣東話, 所以我既選擇比較容易, 但至於日語係香港不是十分注重, 又真的很難決擇, 如果選了普通的幼稚園, 要有心理準備教他日語既人, 一定靠父母了!

唔該晒你!我心入面都有個答案啦
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 15:58 發表
暫時係香港2文3語係好基本, 即英文及中文, 英語,普通語,廣東話, 所以我既選擇比較容易, 但至於日語係香港不是十分注重, 又真的很難決擇, 如果選了普通的幼稚園, 要有心理準備教他日語既人, 一定靠父母了! ...

咁就好啦
原帖由 abouttttt 於 11-8-5 16:21 發表
唔該晒你!我心入面都有個答案啦

咁你幫你個小朋友搵到幼稚園未ar?
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 16:28 發表
咁就好啦

我個囝囝讀緊N班, 黎緊9,10月開始報名(K1)2012~2013年, 我首選英普班, 但考唔考到, 就睇彩數啦
原帖由 abouttttt 於 11-8-5 16:48 發表
咁你幫你個小朋友搵到幼稚園未ar?

醒目開學勳章

我表弟同日本女仔結婚,日本小朋友讀YMCA之後小學就讀Beacon Hill Shool, e+就讀KG5,英文同日文好得,廣東話mama

我識的一個網友,佢日人老公堅持要囝囝入番日本人學校的幼稚園,都係因為要日文好呢個問題…

我識的一個網友,佢日人老公堅持要囝囝入番日本人學校的幼稚園,都係因為要日文好呢個問題…

其實一定有失有得....我自己好衰, 覺得廣東話mama無咩所謂, 唔啱聽唔好打我呀~
原帖由 bunbuncoco 於 11-8-5 16:58 發表
我表弟同日本女仔結婚,日本小朋友讀YMCA之後小學就讀Beacon Hill Shool, e+就讀KG5,英文同日文好得,廣東話mama

你個仔仔有讀N1熱過身都唔會有咩問題,你放心
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 16:53 發表
我個囝囝讀緊N班, 黎緊9,10月開始報名(K1)2012~2013年, 我首選英普班, 但考唔考到, 就睇彩數啦

黃埔學之園好似有日文班、o甘就cover到中英日了

讀國際學校英文一定talk得下~咁日文係咪都係你表弟兩公婆平時同佢講咁ga?
原帖由 bunbuncoco 於 11-8-5 16:58 發表

係la,你話如果我地依家身處日本,周圍都係日文,呢個問題都唔係太擔心,始終日文唔似得英文o係hk咁普遍....要幫日本小朋友搵學校真係"R"爆頭!
原帖由 neko1234 於 11-8-5 17:00 發表

如果仔仔第時廣東話叻但係日文屎,我又驚我99會插爆我!但係如果我比仔仔入左日本人學校,又怕佢唔識同婆婆公公佢地溝通,所以話針無兩頭利!
原帖由 Qooie@@ 於 11-8-5 17:03 發表
其實一定有失有得....我自己好衰, 覺得廣東話mama無咩所謂, 唔啱聽唔好打我呀~

係???等我又打去問下先....唔該晒!
原帖由 Cutemom0808 於 11-8-5 17:17 發表
黃埔學之園好似有日文班、o甘就cover到中英日了

醒目開學勳章

原帖由 abouttttt 於 11-8-5 17:17 發表
讀國際學校英文一定talk得下~咁日文係咪都係你表弟兩公婆平時同佢講咁ga?

日本媽媽同佢講囉,佢地2公婆就英文溝通

我屋企樓下日日都有一班日本媽咪等校車接放學,佢哋讀黃埔嘉德麗。

原帖由 abouttttt 於 11-8-5 17:20 發表
如果仔仔第時廣東話叻但係日文屎,我又驚我99會插爆我!但係如果我比仔仔入左日本人學校,又怕佢唔識同婆婆公公佢地溝通,所以話針無兩頭利!