用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 媽咪唔易做
go

媽咪唔易做

小兒今年九月應該在一間九龍塘而又好多人都話課程深的細校讀  k1, 放棄了傳統兩大名校。希望無揀錯啦。

原帖由 wendysuperbaby 於 11-8-4 11:56 發表
小兒今年九月應該在一間九龍塘而又好多人都話課程深的細校讀  k1, 放棄了傳統兩大名校。希望無揀錯啦。

是KM嗎?

Km都好好

好多人都係咁揀, 揀左就唔好諗咁多, 費事自己搵黎煩

醒目開學勳章

原帖由 wendysuperbaby 於 11-8-4 19:56 發表

無錯, 媽咪唔易做, 仲係好難添!
亞仔今年in咗九間幼稚園, interview過程係好順利, 全部識答晒, 識做晒, 但奈何收結果就一係waiting list, 一係reject, 每個識得亞仔嘅人都問佢咁醒, 點解無人收, 我都好想知.
啱啱近幾日終於收到鑽石山靈糧及創價通知收佢, 我先安樂咋, 但就唔見咗好多留位費....嗚嗚
依家做媽咪又要等佢發展得到平衡, 又要安排佢畫畫, 又要學琴, 又要上英文, 又要上國語....身邊人覺得未夠三歲洗唔洗學咁多野, 唉.....身邊人有錢就當然無問題, 隨時可以送D囝囡出國讀書, 我哋呢D無錢只可以留係香港讀書嘅咪唯有迎合依家嘅教育制度同學校嘅需求, 所以俾佢哋學野去增值囉, 當然一定要個小朋友有能力先去學啦!
放假又要諗同佢去邊到玩, 等佢可以玩得開心, 又可以見識多D.

am class

原帖由 Pertra 於 11-8-4 22:30 發表
AM or PM class ?

靈糧堂及創價都係好好, 弓喜哂。可以安心la.
原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 22:23 發表

亞仔今年in咗九間幼稚園, interview過程係好順利, 全部識答晒, 識做晒, 但奈何收結果就一係waiting list, 一係reject, 每個識得亞仔嘅人都問佢咁醒, 點解無人收, 我都好想知.
啱啱近 ...

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-4 22:23 發表

啱啱近 ...

呢2間都係好校呀,咁你choose左邊間呀?
8掛一問:咁點解會唔見好多留位費既?

醒目開學勳章

原帖由 ho_yan2406 於 11-8-5 23:43 發表

我最後選咗創價, 我問咗好多人都話創價名氣大D, 如果我第時想叩門入直資, 創價會有優勢.

至於留位費問題, 係由於鑽石山靈糧收得貴, 佢要我交晒九月份正價學費, 開學後會喺十月十一月學費扣返, 另外佢哋D雜費好貴, 學費+荼點費+雜費 = 5,200, 我己經無買書同校服, 買埋唔係呢個價, 仲有佢哋車費都貴過人, 我住順利去鑽石山靈糧車費要成九百幾, 其實都幾近架. 依家創價都係收720, 但遠過靈糧喎!

其實唔只唔見5,200, 因亞仔喺七月之前都無學校收, 所以原來讀開果間幼稚園交咗留位費同雜費, 果度都二千幾, 所以其實係唔見咗八千先真.

啱啱近 ...

係米成日有人話自己果間好深又多功課,但考直資私小勁唔掂果間

嘩,鑽石山靈糧收得好貴!!!車費都好貴!
我個時交麗港城靈糧留位費都係$650(PN班)
原帖由 Cindyjasper 於 11-8-6 00:23 發表

我最後選咗創價, 我問咗好多人都話創價名氣大D, 如果我第時想叩門入直資, 創價會有優勢.

至於留位費問題, 係由於鑽石山靈糧收得貴, 佢要我交晒九月份正價學費, 開學後會喺十月十一月學費扣返, 另外佢哋D雜費好貴,  ...

原帖由 Cindyjasper 於 11-8-6 00:23 發表

至於留位費問題, 係由於鑽石山靈糧收得貴, 佢要我交晒九月份正價學費, 開學後會喺十月十一月學費扣返, 另外佢哋D雜費好貴,  ...

wah~咁真係好貴....我交左千幾我都好肉赤喇~

Cindyjasper,
        學校不可早於開學前一個
月收學費,教育局批准的留位費或註冊費除外. 如已交可向教育局求證, 看看是否可以取回. 我看成數很高. 一個電話可取回數千元, 值得一搏.

醒目開學勳章

原帖由 alowe 於 11-8-6 23:55 發表
Cindyjasper,
        學校不可早於開學前一個
月收學費,教育局批准的留位費或註冊費除外. 如已交可向教育局求證, 看看是否可以取回. 我看成數很高. 一個電話可取回數千元, 值得一搏. ...

真的嗎? 因我係七月先通知收生, 所以做唔到八月一日銀行自動轉賬, 我喺七月二十號開晒票俾佢哋, 咁樣唔知有無機會攞返呢, 攞唔返完部, 攞返一半都好啦

醒目開學勳章

原帖由 hkspiderman 於 11-8-6 12:45 發表

請問即係邊間? 真係好想知

好差咩?都好多人入到ls.  雖然入ls 是派位,但不代表呢d學生考唔到或無能力考直資+私校。

原帖由 hkspiderman 於 11-8-6 12:45 發表

醒目開學勳章

原帖由 wendysuperbaby 於 11-8-7 13:13 發表
好差咩?都好多人入到ls.  雖然入ls 是派位,但不代表呢d學生考唔到或無能力考直資+私校。

真的不好意思, 我唔係好明你哋講緊邊間, 可唔可以話我知!

小朋友還是BB個時, 都唔覺咁難做, 但由大仔上了k2開始, 我至發覺有壓力;
大仔n1係一間比較creative嘅學校番學, n1-k2期間, 佢真係過得好開心, 因為冇乜功課, 冇乜要求, 但直至細仔要考k1個刻, 我至大悟升小問題....
我用左2年時間training番大仔成績, 人地用5年慢慢教, 我就2年速成班, 每星期4-5個活動, 為求一張證書,
好彩, k3都俾佢教到入民生, 但事情仲未完結, 為表一心入民小, 我每日都會親自接送兩小朋友, 還要每天同老師傾吓大仔情況...
每日係九龍城等足3個鐘...
結果宜加大仔將升小2, 本可放鬆一吓, 但都係未得住, 因為又到細仔要升小一, 下年又要處理細仔小一的進度, 今年必須training到大仔行自動波......
唉~~ 係咪真係要兩個都上晒中學至可以休息吓呢~~~??????????   TT