用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟小學 小一音樂袋
go

小一音樂袋 [複製鏈接]

Hi Gogo & Derdaf

請教可否告知什麼是小一音樂袋,有什麼用途?

謝謝
   0    0    0    0

原帖由 uarecheap 於 11-8-6 17:20 發表
Hi Gogo & Derdaf

請教可否告知什麼是小一音樂袋,有什麼用途?

謝謝

好多時, 音樂課都會係小息前或小息後, 學校係怕小朋友要攞住本音樂書上落樓梯危險, 所以要求用音樂袋. 都無話特別要求.我這三年用過三種不同音樂袋如下:-
一年級  --  尼龍類似環保袋的背"朗", 因為薄易收埋係功課袋, 我怕佢細過, 已經斜咩一個小息袋, 所以用背"朗"安全些
二年級  --  長年放一個手抽式環保袋係功課袋前格, 佢自己需要時取用
三年級  -- 因為要學"牧童笛", 所以我用一個有拉鍊的公民袋, 把音樂書同牧童笛放埋一齊, 好似美勞袋咁帶
相信你應該已準備好食物袋, 食物袋一定係斜咩, 我個仔果個食物袋比較大, 可以放食物盒加水樽, 咁就唔會, 食物袋同水樽分開咩, 我仲長年放包濕及乾紙巾係食物袋.
開學後, 亦會有功課袋,  到時學校會派, 你可以按這種袋, 到文具店買個細小小做美勞袋, 美勞文具學校會代購, 你唔洗買左先.
你放心, 學校運作左咁多年, 係好有程序及方法, 到時候你就會知, 你只要跟佢地做就得, 9月有個家長會一定要去, 同埋通告一定要睇.

Hi GogoCheung,

多謝你呀! 非常詳細...感謝你呀~
‹ 上一主題|下一主題