用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有無同學仔讀緊樂富tomlee的兒童音樂班JMC? ...
go

請問有無同學仔讀緊樂富tomlee的兒童音樂班JMC?

打算出年仔仔5嵗開始學小提琴或鋼琴,開始幫他搵定學琴的資料,坊間太多資料,知道學音樂是課外活動的一種,但一旦開始o左就不想停止進度,資金打算方面又要思考一番~希望有個好的開始!

我女係TOMLEE 學緊JMC, 你想問??

原帖由 lauching 於 11-8-7 12:34 發表
打算出年仔仔5嵗開始學小提琴或鋼琴,開始幫他搵定學琴的資料,坊間太多資料,知道學音樂是課外活動的一種,但一旦開始o左就不想停止進度,資金打算方面又要思考一番~希望有個好的開始! ...
bbfish

其實我想問tomlee jmc係由鋼琴開始,但我又唔肯定仔仔係咪一定鐘意彈琴,咁點算好呢?
music wonderland個老師話jmc既workbook要仔仔練d基本既彈音,咁我無鋼琴點辦呢?無,阿仔可能學得無成功感;買俾佢又怕佢第時唔一定鐘意彈琴﹙大家知啦,一個鋼又貴又會佔用好多家中空間﹚。請大家指教指教。

你可以買電子琴比佢練(千多元),又或者去琴行練,不過真係要練,同埋最好家人一齊上堂,唔好只係搵姐姐陪。
當你知道佢想學就買鋼琴啦。

原帖由 fion_yinyin 於 11-8-12 22:50 發表
其實我想問tomlee jmc係由鋼琴開始,但我又唔肯定仔仔係咪一定鐘意彈琴,咁點算好呢?
music wonderland個老師話jmc既workbook要仔仔練d基本既彈音,咁我無鋼琴點辦呢?無,阿仔可能學得無成功感;買俾佢又怕佢第時唔一定鐘意彈琴﹙ ...

其實jmc 個miss都話可以買住個電子琴先,但識音樂既朋友又話唔好買電子琴,因為話個"手感"同傳統鋼琴好唔同。
咁其實我應該點做好呢......請各父母指教指教,萬謝﹗

我本身有學鋼琴, 我覺得鋼琴同電子琴出來的音色, 音效, 手感絕對不同, 我建議你可以買部二手鋼琴, 價錢平D, 到小朋友真係有興趣繼續學咪買部好D的琴囉.

原帖由 fion_yinyin 於 11-8-15 17:46 發表
其實jmc 個miss都話可以買住個電子琴先,但識音樂既朋友又話唔好買電子琴,因為話個"手感"同傳統鋼琴好唔同。
咁其實我應該點做好呢......請各父母指教指教,萬謝﹗ ...

我小朋友由Music Wonderland開始讀,現在即將開始JMC Book 3了。的確,JMC打從Book 1起,鍵盤(keyboard)一直在每星期的課堂及家裡練習中扮演相當重要的角色。我覺得家長可以平平地買個電子琴/二手琴;一定要家裡有琴,然後多練習,才能從這個音樂課程中有最大的得益。
嘗試以更開放的態度去對待‘要學習keyboard’這件事;其實JMC老師不太會執手勢,您就當讓小朋友先接觸和認識一下keyboard。

原帖由 fion_yinyin 於 11-8-12 22:50 發表
music wonderland個老師話jmc既workbook要仔仔練d基本既彈音,咁我無鋼琴點辦呢?無,阿仔可能學得無成功感;買俾佢又怕佢第時唔一定鐘意彈琴﹙ ...

TOMLEE話用電子琴教,小朋友會夠力啲

我小朋友就讀完JMC Book 4   在家裡練習都是用平平地個電子琴  她最大的得著是對音樂聽力的敏銳度
由於課程需時88週(約2年)  所以按步就班學彈Books
裡的歌  有足夠的時間學識彈  不需要太擔心
別太執著一定要用鋼琴  小朋友學完2年  真鐘意先買琴  

原帖由 fion_yinyin 於 11-8-15 17:46 發表
咁其實我應該點做好呢......請各父母指教指教,萬謝﹗ ...
bbfish

原帖由 bbfish 於 11-8-19 00:42 發表
我小朋友就讀完JMC Book 4   在家裡練習都是用平平地個電子琴  她最大的得著是對音樂聽力的敏銳度
由於課程需時88週(約2年)  所以按步就班學彈Books
裡的歌  有足夠的時間學識彈  不需要太擔心
別太執著一定要用鋼 ...

原帖由 bbfish 於 11-8-12 22:33 發表
我女係TOMLEE 學緊JMC, 你想問??

請問你女女幾大開始學呢?我仔仔系2個幾月前開始學左4堂, 其中有3堂系我親自陪佢,我覺得好似幾深,短短1個小時要學好多野, 我見大部份小朋友都跟唔上,我個仔未參加呢個班前好鍾意唱歌,但上完幾堂後就唔系好肯唱!我觀察所得可能系佢上堂時,老師叫小朋友唱音, 但只得1,2個小朋友可以唱得到而我個仔就唱唔晒, 唔知系咪甘,佢無左信心, 唔肯唱??
我想問下各位媽咪, 以我個仔當時剛剛3歲9個月,系咪太細呢?亦或真系老師編排得第急, 小朋友跟唔上?我見其中一個媽咪話, 有一堂佢個大女(16歲)陪細女上, 上完話都幾深,幾急, 而佢大女考左8級鋼琴!!

當時佢三歲10個月  其實我覺得好老師真係好重要
學左一年之後  由於該老師離開TOM LEE  我們被迫
要轉老師   雖然新老師也不錯   但是  我只能慶幸
我女很幸運能遇到這麼一位好的啟蒙老師    讓她有足夠的能力完成BOOK4    很可惜那為老師已不在香港教學了   所以請別留言問我那老師的資料   我想說的是小女在JMC的課程真的有所得著   TOM LEE有很多老師   如果你小朋友不喜歡上課   或許你應該為他轉換另一位老師   又或者可以停學2個月   等他再大一點再插班   又或者有些小朋友真的對音樂  彈琴不感興趣 (我小時就是如此)    那做父母的也無需人學我也要學   無謂逼幼稚園的小朋友   等他上小學時再選擇學或不學其他種樂器吧                             

原帖由 bonbon16 於 11-8-26 23:59 發表

請問你女女幾大開始學呢?我仔仔系2個幾月前開始學左4堂, 其中有3堂系我親自陪佢,我覺得好似幾深,短短1個小時要學好多野, 我見大部份小朋友都跟唔上,我個仔未參加呢個班前好鍾意唱歌,但上完幾堂後就唔系好肯唱!我觀 ...
bbfish

我個仔由MW到現時JMC Book 3,前後跟過三個老師(係琴行方面基於某些原因調配﹐非我們自己要求調班)﹐性格和風格不同﹐但都是專業和盡責的老師﹐我小朋友都學得很好﹐我也將課程推薦給其他。

原帖由 bbfish 於 11-8-29 22:05 發表
當時佢三歲10個月  其實我覺得好老師真係好重要
學左一年之後  由於該老師離開TOM LEE  我們被迫
要轉老師   雖然新老師也不錯   但是  我只能慶幸
我女很幸運能遇到這麼一位好的啟蒙老師    讓她有足夠的能力完成BO ...