用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 明天仔仔開始返S位,心情有點緊張~~
go

明天仔仔開始返S位,心情有點緊張~~

仔仔參加左s位那家機構開辦的暑期班,其實都係好似返學的流程咁,返一個星期暑期班之後就正式開學。我當佢係明天開學一樣~~~~~ 心情有點緊張,不知這一年的s位日子會是怎麼樣~~~~~

原來你咁醒,先比仔仔番一星期既暑期班...佢S咁快要正式開學拿?
我仔之前番I位,番埋6月就退左學.呢排我自己湊佢,已經同佢講定而家放暑假,8月要番學喇...但佢好唔開心,成日唔想番學...唉...到時又要從新適應了!我都同你一樣咁緊張!

回復 2# autunmbb 的帖子

加油!

俾 d 信心囝囝!

原帖由 autunmbb 於 11-7-31 20:49 發表
仔仔參加左s位那家機構開辦的暑期班,其實都係好似返學的流程咁,返一個星期暑期班之後就正式開學。我當佢係明天開學一樣~~~~~ 心情有點緊張,不知這一年的s位日子會是怎麼樣~~~~~ ...

加油~

上黎同我地分享下第一日返學既開心情況呀~

原帖由 methy 於 11-8-1 11:03 發表

加油~

上黎同我地分享下第一日返學既開心情況呀~

第一日又無乜特別,係入班房之前仔仔有點緊張和知道要自已一個人去上堂,喊了一會,老師帶佢入班房之後坐左一陣就無喊,望左幾眼就要走,因為太多家長在,有點影響學童情緒~~~~ 等一陣去接仔仔放學。

係呢,你報呢個暑期班,同你仔準備要讀果間中心,係咪同一間嚟架?
仲有呀,你小朋友話晒都係第一次番學,佢只係哭左一陣都算叻喇!
咁你仔正式番s果間中心,有無話頭幾日比你陪架?
(唔知我仔8月尾s開學果度,有無話頭幾日比媽咪陪..或陪一陣呢?希望有啦)

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-1 21:01 發表
係呢,你報呢個暑期班,同你仔準備要讀果間中心,係咪同一間嚟架?

係同一間中心,報名時都未知仔仔有位今年入學,只係一心諗住讀下暑期班,而且比起私人S位平少少咁囉。

仲有呀,你小朋友話晒都係第一次番學,佢只係哭左一陣都算叻喇!

多謝,我個仔返左4個幾月N班,可能習慣左無媽咪係身邊上堂,所以就喊一陣,無我佢可以坐定d,上堂聽話d架。

咁你仔正式番s果間中心,有無話頭幾日比你陪架?
(唔知我仔8月尾s開學果度,有無話頭幾日比媽咪陪..或陪一陣呢?希望有啦)

無得陪架,不過佢話如果小朋友情緒好唔穩定會打自己或打其他人,就會要求家長陪佢一段時間。

同一間中心,咁幾好喎!
點解可以咁樣分開答我既?我得意喎,又清晰!(響bk我只係識答下咀,好多功能都唔識....剛剛先成功upload到張大頭相咋!)
其實我好想學校比我頭幾日陪下個仔番學呀!....唔知到時點呢?
只係學校叫我預d時間要早接仔,因為未知幾時可以番到全日喎!
我係全職媽,我可以standby既.

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-1 21:41 發表
點解可以咁樣分開答我既?我得意喎,又清晰!(響bk我只係識答下咀,好多功能都唔識....剛剛先成功upload到張大頭相咋!)

其實係用左code,電腦野,讀書時學的。

其實我好想學校比我頭幾日陪下個仔番學呀!....唔知到時點呢?
只係學校叫我預d時間要早接仔,因為未知幾時可以番到全日喎!我係全職媽,我可以standby既.

你可以去同中心主任要求下,煩下佢,睇下佢比唔比你陪囉。做媽媽就要煩d。煩下其他人呀~~~

嘩,你好勁呀!我乜都唔識....仲係退化中...
下星期一係有一日開學禮,父母及小朋友一齊出席,主要應該係聽下介紹,同埋有小小活動吧....!?
我到時睇下有無機會問下學校啦!
THANKS

原帖由 autunmbb 於 11-8-1 12:14 發表

第一日又無乜特別,係入班房之前仔仔有點緊張和知道要自已一個人去上堂,喊了一會,老師帶佢入班房之後坐左一陣就無喊,望左幾眼就要走,因為太多家長在,有點影響學童情緒~~~~ 等一陣去接仔仔放學。 ...

叻叻!!!!

原帖由 methy 於 11-8-8 18:59 發表

叻叻!!!!

Thx! 仔仔過往一年都有係中心上堂,對環境唔陌生,加上有自己獨自上課經驗,較易識應,感恩。

我仔仲有一星期要開學了!到時無得陪啊....

原帖由 BeBe媽媽 於 11-8-10 17:33 發表
我仔仲有一星期要開學了!到時無得陪啊....

唔駛陪即係大個仔啦,有時都係要比老師敎下才可,細路都係蝦媽媽。

其實我仔話晒都番左成年n,我估佢入左課室後都唔會因無我而哭既。只係我自己囉,點都想可以有機會陪番佢一陣囉。
我仔多素係番學前哭囉。。。
心諗話晒都得果3yrs人仔,好希望當入k1咁,學校可以滿足媽咪既欲望,嘻嘻。