用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 我個仔咁既表現, 要去做邊類評估?
go

我個仔咁既表現, 要去做邊類評估?

我細仔3.5歲, 返左N1已經年半, 9月讀K1.
其實係老師叫我地考慮要同佢做評估, 因為佢喺學校既表現"有D問題".
佢夠2歲時就插班讀N1下學期, 到而家為止佢已經讀左年半N1, 中途冇轉過校, 亦算係班中大仔 (佢2月出生).
頭一年, 佢喺學校完全唔講野, 要去VV只會做動作(指住toilet), 如果老師發現, 問佢係咪VV, 佢會點頭, 如果老師冇發現, 佢寧願賴左都唔講.
喺學校, 有群體活動時間, 佢會搵位坐埋一邊唔"參與", 但係佢會記實哂唱既歌/故事. 小朋友搶佢D玩具, 佢會"讓"比人, 自己搵其他野玩, 完全唔同人爭, 又唔喊.
老師特登請佢出黎"分享", 佢唔出聲. 但係老師會見佢玩得投入時會笑.
不過, 返到屋企係另一個人, 講野比同齡小朋友清楚, 咬子好清楚, 識講複習句子, 識將學校教既野講返哂出黎唱返出黎. 見到同學仔既相叫得出好多同學仔個名. 喺屋企識發脾氣, 同哥哥爭野玩/嗌交. ..... 完全係個正常不過既小朋友.
初初老師見佢由9:00-4:30都唔講野, 持續足足一年, 都問過我地佢係咪有言語障礙. 不過我好肯定佢冇, 佢唔止講cantonese冇問題, 佢仲識轉台同工人講英文. 出街每事問, 記實哂你所講既野.
而家佢返學只限於同老師講早晨/bye-bye, 老師話佢仍然唔同同學仔傾計/玩, 已經第三次叫我地考慮同佢做assessment.
前幾日, 爸爸引佢講, 問佢:
"坐你隔離位同你一齊食飯個同學叫咩名呀?"
"我唔知呀?"
"哦! 咁你聽日可唔可以幫我問下佢叫咩名, 問下佢鐘唔鐘意食水果, 爸爸請佢食水果啦"
"我唔會問架!"
"吓? 咁點係唔問呀? 點解唔同同學仔傾計呀?"
"係呀! 我唔講野架!"
以上對話, 好明顯佢係知道自己做緊咩, 亦好有意識話返學佢時佢唔會講野. 我地一度懷疑佢係咪唔鐘意返學, 但係唔似, 佢一聽到返學, 佢就好開心話返學有咩食有咩玩.
佢又唔係對個個人係咁. 佢見到鄰居/實Q, 一對好多野講架.
佢咁既情況, 應該做D咩既assessment? 咁細個做, 個結果準唔準架?

試下搵兒童心理學家,或者遊戲治療.

你仔只係3.5歲, 可以返健康院check, 再排期跟進, 我有朋友個仔都有溝通問題, 趕得切響足5歲(如果冇記錯)前開左file, 佢地會安排接見小朋友幾次, 睇佢每次既反應表現, 然後提供配合既評估, 咁當然排期就無可避免, 結果我朋友個仔係亞士保加症, 聽佢講番跟進得唔太差, 仲會俾report佢等佢可以搵配合到既學校...

反正唔係貴, 既有既市民福利, 咪約見左健康院先, 睇下幫唔幫到你先囉..

我仔就miss左, 到6歲幾升小一先經家庭醫生寫信refer去政府做評估, 排到我仔都升小2了....

請你盡快帶仔仔返健康院話比姑娘知佢既情況, 睇下可唔可以叫佢幫你排政府既智能評估, 因為呢個服務包括好多評估但要排6個月左右, 所以要快啲去. 5歲前既語言障礙治療效果好好多

Hi Rainbow,

我的仔和你的仔几乎是一样的症状,只不过他上PN班只有两个月,所以我还抱着希望他是太SHY才不愿和小朋友玩。
不知你的孩子现在怎样?
我看了网上关于Asperger's syndrome的分析,觉得好像有点象又不是很象,因为他在家是个PERFECT的孩子,再正常不过,但是怎知在学校这样。

我個仔一樣,我叫学校寫報告比我拎去健康院見左姑娘,十月十一日見醫生, 醫生會見他一粒鐘, 你都快d去跟進下啦!

回復 1# NBB 的帖子

你约的医生是心理医生还是普通儿科医生?
我会和老师跟进,看是否需要评估。谢谢!如果你有什么可以分享,请PS我,多谢!

原帖由 HiRainbow 於 11-8-8 23:31 發表
其實係老師叫我地考慮要同佢做評估, 因為佢喺學校既表現"有D問題".
佢夠2歲時就插班讀N1下學期, 到而家為止佢已經讀左年半N1, 中途冇轉過校, 亦算係班中大仔 (佢2月出生).
頭 ...

我個仔同你果個一樣樣,不過糸學校,就無話唔話野,仲有時鬼咁多野講,不過就特登唔合作,老師話企定,佢就4處跑。呢間學校糸新轉讀k1,之前佢7個月大就返幼兒園;糸佢自己話幼兒園悶,地方唔大,又多人爭,我先同佢轉校。我問過之前同現任既班主任,佢地都話非常值得做,話佢可以有過度活躍,同埋又糸資優生。咁既學生,要如多d特別既野俾佢地先滿足到,唔糸就會好頑皮。我都決定左下星期同佢睇醫生,等轉介去要檢查。

回復 8# ttrrmm 的帖子

健康院姑娘話見醫生,我唔知係乜醫生, 健康院內睇怕都冇心理醫生掛!我個仔在校唔止不肯多回答,而且唱歌、跳舞、體操都不願做。
k1成績都不好。但歲幾從光碟或網上自學懂A-Z和a-z,兩歲幾就1-100, 3歲已可說出英文1-100的讀法。本來我以為他是資優,但應該不是, 但他的社交令我擔心

回復 1# NBB 的帖子

PS you, pls check!

原帖由 HiRainbow 於 11-8-8 15:31 發表
頭 ...

你個仔既情況同我係NOW TV 214台睇過既醫學節目內容一樣, 主角係兩個小朋友, 如果我冇記錯, 個病叫<選擇性不語症>, 結果兩個個案分別由一個精神科同一個心理輔導員慢慢醫好

回復 1# HiRainbow 的帖子

死啦, 同我個仔好似!! 佢K1時去學校旅行寧願玩埋一邊都唔現集體遊戲, 叫佢佢兩叫仲大喊添! K2 時我地問佢邊個同學係最鍾意, 佢會答"無", "我無朋友架, 我唔識佢地個名!" 平時返學放學見到同學仔好開心咁走來叫佢, 佢會好似唔識人咁擰轉頭走開, 問佢果個邊個來佢就話唔知!
唔同o既係我地一直有同班主任反映, 已明示我地覺得個仔有問題, 但老師話佢平時好正常, 係無咁主動, 見佢都有同同學交流, 仲話佢係好乖的學生! (事實佢返了三年KG個個班主任都好鐘意佢) 堅持佢無問題
現在K3, 早兩個月去同學生日會, 全部都係一齊返o左一年的同班同學, 佢去到完全唔同任何人玩, 自己坐埋一邊寫字, 激死我, 但佢又會好期待去生日會架喎! 問佢佢話覺得o的小朋友好嘈同埋好曳所以唔想同佢地玩!
在家又係吋咀仔一名, 樣樣頂住晒, 吋過碼頭咕喱, 佢前日剛五歲, 我係唔係排唔到政府架喇??? 佢係細仔, 老師都話無事我地就以為佢係細仔所以慢, 但發覺越來越唔對路, 佢真係唔同小朋友玩架, 同BB或大過佢的先玩, 差唔多size佢一見就走頭!!
我又唔係好識同醫生講佢有咩問題, 我驚我講完又好似o的老師反應, 係唔係普通家庭醫生都可以照睇, 佢地都會初步診斷下架??

回復 1# Michelle_Hung 的帖子

我也觉得是“选择性缄默症”,不知怎样看医生。万分着急的妈妈

回復 8# NBB 的帖子

NBB,你的仔有没有看了医生,医生怎么说。能否分享,或PM我。很心急。

醒目開學勳章

My son also has same problem

我带个仔看过医生,医生说所谓SM(selective mutism)可以不理会,因为这种病几率是很低的。她分析,我仔比较慢热,而且以前接触小朋友很少,进了PN,一下子有那么多小朋友,在一个比较吵闹的环境中,所以不适应。她建议我们不要上全天班,所以从两月份开始上半天班,让他再轻松一点。这几个月,儿子还是不愿意和其他小朋友交流,但是老师问他,他就会回答,如果我在身边,他会更流利。期末评估,老师说他是ACADEMIC答得最好一个,唯一一个答对所有问题,还很自信流利。春节时,我们特意安排老师来我们家,让他知道老师和我们都是好朋友,也让老师知道他在家里是这么活泼可爱。他那天一直讲个不停,还唱歌表演,和老师拥抱,老师说有信心让他在学校里讲话。我们知道这个路程很艰难,但是相信这一天会到来。所以我觉得,我们孩子这种情况,关键倒不是找医生下诊断,其实很难诊断是哪种病,关键是给他时间和机会,这类孩子通常都很聪明,他们考虑的东西可能超过同龄人,所以才会觉得和同龄人沟通有压力。

Hi ttrmm,

How has your son improved?  What did you do to help him?

did you arrange more play friends for him and just keep encouraging him to interact with others?  Are there other things that you did to help?

he still has the problem of interacting with other children, especially outside of our home, but is more and more confident with adults.

We did invited some kids to our home, he could play a bit with them, but most of time just played by himself. For the adults, actually he is quite comfortable to play with, even with those are not familiar or without us at his side. Also his teacher is very nice, she said she hugged him everyday after lunch and gradually gained his trust, now it is easier to make him speak to her.

我最近都好擔心我個仔的情況。佢的情況基本上同你地講的差唔多,係學校唔同人玩,唔理人。聖誕節有表演,佢係屋企表演過俾我地睇,好開心,但係係學校佢唔會同人地一齊跳舞唱歌,只會企係一邊睇人表演。帶佢去上堂跳舞踢波,佢有佢玩,唔理先生叫佢做咩。但係如果同佢熟咗,會慢慢好啲,但係都係唔識溝通,唔識問。佢屋企,佢好多想問,好多野講。但係只鐘意車,飛機等。因為係讀國際學校,冇功課,都唔知佢係寫字方面有好問題…

我想問吓你地第一次會帶佢地睇咩醫生?普通科?如果健康院,係咪都係打去預約?