用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建中學附屬學校
go

福建中學附屬學校

請問有冇人知道"福建中學附屬學校" 收生的準則及是否很難考入?因我朋友的囝囝今年將選小一,但佢又唔知此校是否 ok, 所以代為一問。謝﹗

難唔難考我唔知, 不過我諗福附有一定收生準則, 因今年小一開始, 將不再開設雙語班 (之前係兩班雙語, 兩班英語), 1年級全部為英語授課.

我小朋友將會係 福附 2011 小一新生.

上年有同小朋友報考福小, 不過只係waiting.

今年6月叩門, 學校安排我仔做咗1次 reassessment , 之後被取錄.

reassessment 時, interview 過程係全英.

請問 reassessment 是問 D 咩野?如今年不設雙語班, 請問會開幾多班呢?

原帖由 GBM 於 11-7-27 11:04 發表
難唔難考我唔知, 不過我諗福附有一定收生準則, 因今年小一開始, 將不再開設雙語班 (之前係兩班雙語, 兩班英語), 1年級全部為英語授課.

我小朋友將會係 福附 2011 小一新生.

上年有同小朋友報考福小, 不過只係waiti ...

原帖由 cclbaby 於 11-7-27 14:13 發表
請問 reassessment 是問 D 咩野?如今年不設雙語班, 請問會開幾多班呢?

聽校長講, 今年設有4班, 每班30人.  係雙班主任制.  1:15

當日係 group-in, 有 5個小朋友一齊, 由net老師用圖畫發問問題, 有d係無圖晝, 小朋友舉手答.  另外比個 topic 佢地 畫有關圖畫.

請問福建小學用的書本是那些呢?課程是否很深?

原帖由 GBM 於 11-7-27 14:34 發表

聽校長講, 今年設有4班, 每班30人.  係雙班主任制.  1:15

當日係 group-in, 有 5個小朋友一齊, 由net老師用圖畫發問問題, 有d係無圖晝, 小朋友舉手答.  另外比個 topic 佢地 畫有關圖畫. ...

原帖由 cclbaby 於 11-7-28 11:01 發表
請問福建小學用的書本是那些呢?課程是否很深?

書單在家, 今晚pm你福附用書資料.

謝謝你呀﹗

原帖由 GBM 於 11-7-29 12:33 發表

GBM, 你好, 我還沒有收到你的書單呢?可否再 PM 給我, 謝﹗

Hi GBM,可以PM埋比我嘛?
Thank so much...

cclbaby & monkeybaba,

please check PM as I've send the book list for yr information.

謝謝你呀﹗已收到啦﹗但朋友問為何福小冇常識堂及聖經堂的呢?因福小不是基督教嗎?

原帖由 GBM 於 11-8-9 00:24 發表
cclbaby & monkeybaba,

please check PM as I've send the book list for yr information.

原帖由 cclbaby 於 11-8-9 10:18 發表
謝謝你呀﹗已收到啦﹗但朋友問為何福小冇常識堂及聖經堂的呢?因福小不是基督教嗎?

Welcome.
常識係有, 不過唔洗我地自己出去買書, 學校有教材比小朋友.
福小唔係 基督教 學校.

謝你﹗我以為唔駛上常識堂........咁有沒有電腦堂上的?

原帖由 GBM 於 11-8-9 11:12 發表

Welcome.
常識係有, 不過唔洗我地自己出去買書, 學校有教材比小朋友.
福小唔係 基督教 學校.

原帖由 cclbaby 於 11-8-9 11:31 發表
謝你﹗我以為唔駛上常識堂........咁有沒有電腦堂上的?

福附係有電腦課.

http://www.fssas.edu.hk/files/phatfile/Leaflet2010-02.pdf