用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 細仔遲一年入讀小一的家長入來談談
go

細仔遲一年入讀小一的家長入來談談

我的兒子是2007年11月尾出生
現在將升K2
我聽很多朋友都會打算遲一年入讀小一
唯一做法,就遲一年或重讀\K1
但我有一個想法,學卷是三年制
我想完成K1-K3之後,才重讀K3
由於沒有學卷,所以我會選擇一些私立幼稚園
不是錢問題,而是,私立幼稚園程度是一定比有學卷的深,,這樣便好像一級級上
但我聽講,如果要考直資小學是要在K2便開始報名,如果我重讀一年K3,是否要在第一年的K3才能報考,這樣會否阻礙我考直資小學
而官津小學是否K3才報考呢?如果是就應該沒有大問題嗎?
只要我第二年的K3才報考便可以,是嗎?

你所提的安排基本上是可行的。有些人甚至選擇在小一再考小一。但你是否亦應考慮小朋友的感受呢?當讀k3時,學校裡,同學間都是談論著升小一,及對升小一的期待,而k3小朋友基本上已識嘢,留班對小朋友弱小心靈有否影響呢?

還有你小朋友K3時報私小或直資時看到K2的成績表時是前年的事,如果我係收生的老師會覺得奇怪或會減咗D印象分。我侄仔都係0711細仔, 上年讀了半年K1覺得他仍未掌握得好執筆寫字,所以決定再REPEAT K1打好個底,等K2張成績表靚D先去考小一。

我今年會幫2007年10月尾女兒轉校重讀K1呢, 香港教育制度好像對細仔細女好不利!

如果重讀K3, 第一年係不可以大抽獎, 你可去報私校或直資, 如佢收你, 你可不讀, 但大抽獎一世人只可一次, 如第一年抽左你又唔讀, 咁下一年你只可讀私校.另外如要插班讀K3, 名氣好的幼稚園9成不會收, (如你有人事關係例外), 因無人退學, 邊有位比你讀, 此路很難行得通

我case同樓主一樣,0711,升K2. 現讀的幼稚園不收超大,只收同年出生的。我的想法和樓主一樣,不過會在第一年K3考私立/直資+政府津校,好運便照升P1, 或小學offer不理想便騎牛搵馬升P1暑假再考私校P1, 若不成功P1尾再考插心儀P2...P3...P4。只要小朋友有實力,一家人要有信心,各細B加油

我贊同wh0709的作法  小女是2005年11月尾
她K1的時候是比其他大仔大女的小朋友顯的較安靜
手指肌肉也較無力  手腳協調也較差
但升上K2後 她與其他同學的表達能力差距已拉近
到了 K2下學期  已與其他同學的能力相若
如果真要說輸蝕  只是在小一面試時不夠大女成熟老定  但她性格就是跳扎扎  今年再考一次  我想一定還是會被想收老定斯文的學校拒絕  所以你必須考量你自己小朋友的能力和性格   以及你想他將來的求學路怎走  遲讀一年不是適合每一個小朋友  更無須順應潮流  人云亦云   在未來的求學路上  因為小朋友自己的能力不足而留班或重讀   是他的選擇和努力不夠  如果你為他選擇遲讀一年而幸運進了最TOP的學校   將來在班上是年紀最大的一小群人   而成績又不標青的話  那種壓力是他來承受而不是父母  我相信小朋友如果真的標青的話   他會在他發展完成時  發光發亮  插班或再戰中學入學試  都是一條路
別對自己的細仔小朋友沒信心  他的成長靠父母的努力  你付出的時間陪伴和教導   比決定讓他重讀一年  對他將來有幫助
bbfish

"別對自己的細仔小朋友沒信心  他的成長靠父母的努力  你付出的時間陪伴和教導   比決定讓他重讀一年  對他將來有幫助"
我挺喜歡你這一句富勉勵的說話.
我老公常常掛在口邊: "阿仔(0612月尾)係世仔, 好明顯係差過人地, 就算我地train得佢好好地, 但要in時, 總比其他大佢成年的小朋友差......"
我成日覺得好似未去試, 就自己打自己50大板咁.幾hurt.
所以這一年以來(剛過去的k2), 我每學期必問阿仔班主任, 佢各方面的發展, 是否滿意, 第一學期, 寫字仍未夠力, 按老師指示後, 玩多點泥膠, 第二學期, 有明顯進步, 個心都放鬆點. 我都有問老師, 阿仔是否需要留班好一點, 怕唔怕跟唔上. 因為我覺得老師見不同小朋友的機會比我多, 更了解小朋友的發展, 所以想問佢, 多個客觀點的意見作參考. 如果老師答是, 我可能會讓阿仔留班. 好彩, 到現在阿仔表現良好, 老師兩次都話阿仔無需要留班.... 鬆了一口氣.

原帖由 bbfish 於 11-8-8 16:17 發表
我贊同wh0709的作法  小女是2005年11月尾
她K1的時候是比其他大仔大女的小朋友顯的較安靜
手指肌肉也較無力  手腳協調也較差
但升上K2後 她與其他同學的表達能力差距已拉近
到了 K2下學期  已與其他同學的能力相若
...

但係點都要有條線吧o! 在香港是12/31,咁你個便成為細仔。在大陸是8/31,你個便成為大仔。

原帖由 chicken 於 11-8-7 14:36 發表
我今年會幫2007年10月尾女兒轉校重讀K1呢, 香港教育制度好像對細仔細女好不利!

原帖由 ok_ko 於 11-8-9 10:01 發表
但係點都要有條線吧o家! 在香港是12/31,咁你個便成為細仔。在大陸是8/31,你個便成為大仔。

咪系。  都唔明 d 人系唔系都鬧香港教育制度。

其實,根據教育署即指引,報讀 2012-2013 年度小學即適齡兒童,出生日期在 2005.9.1 - 2006.12.31之間。 做大仔 or 做細仔,根本是父母的選擇。

好多研究都顯示, 幼童 or 兒童時期, 大仔的表現優勝過細仔。 這種童年的優勝影響深遠。

我幫我的小朋友選擇遲一年入學,不僅是學業上的考慮, 更重要是等他們在自理能力上 ready, 邁向小學階段。

只想講出自己情況及抒發己見,請手下留情,不喜勿插,謝謝!!
原帖由 Sumyeema1 於 11-8-9 10:43 發表

其實,根據教育署即指引,報讀 2012-2013 年度小學即適齡兒童,出生日期在 2005.9.1 - 2006.12.31之間。 做大仔 or 做細仔,根本是父母的選擇。

好多研究都顯示, 幼童 or 兒 ...

依家讀小學好講理解能力,如果記性好但理解能力不足一定會讀得好辛苦,如果讀間程度淺既學校可能ok,但如果讀間深又或者讀直枝小學就要唸下好唔好k2比佢重讀,如果要重讀就要向k2因為k3考小學太遲喇.上到小學,就會發現大仔真系好過細仔好多同埋d成績好既學生大都是大仔.不過都要講下個小朋友既質數好唔好.因為大仔既理解能力真系高好多.老師一定唔會建議家長比小朋友重讀因為有利益沖突同埋責任太大.我唸系佢自己既小朋友佢自己都會比佢重讀呀

唔好信晒d老師既意見,聽左就算

遲一年出生率又高d, 競爭大d, 學費又貴d, 如果唔係太跟唔上就唔好喇!

完全同意, 裝備好再出發, 少好多擔心
原帖由 Sumyeema1 於 11-8-9 10:43 發表

好多研究都顯示, 幼童 or 兒 ...

Yukiko906,
我囡囡是2003年12月尾出細, 而家7歲8個月升小三,想分享少少感受 :
當年申請學卷時,填 form 時解釋可能讀多一年K3,要求多批一年學卷,最後都有批。
K2時打算轉校重讀K2,但見囡囡很喜歡讀緊嘅幼稚園,最後冇轉校,到K3再算
K3要決定是否大抽獎時,與校長及老師商量應否給囡囡重讀K3,因為我覺得囡囡學嘢較慢,自理能力低,恐怕讀小一時很吃力,校長及老師都說囡囡絕對冇問題,但要train佢自理能力。
最後決定不重讀,同時報一間私校及兩間直資,當然全軍覆沒 。聽聞直資、私校都不願收細B!
大抽獎時入了第一志願的小學,學校出名功課多,我懷住戰戰兢兢的心情博一鋪。
小一時,囡囡很倚賴,做功課 (連寫詞話) 全部話唔識,默書、測驗同考試時,同佢溫又喊,我要花很多時間 (我相信比其他家長多三倍)。第一次exam還好,第二次簡直插水,我當時怪責自己點解要咁博 ? 於是找班主任傾,是否要留班,班主任好大反應,佢話囡囡成績屬中間偏下小小,不是最差的一批,而且囡囡是思想大行為細的那種,不竟他是細女,與同班同學始終有距離,但這個距離會隨着年齡漸漸拉近,要看第三次exam (即 final exam)才決定,最後,final exam d 成績好翻少少,可以升班。
到了小二下學期簡直脫胎換骨,自動自覺做功課,自己溫默書、測驗。當然考試都要幫吓佢,佢自己都好進取同有責任感。final exam 成績竟然中上,班小主任說仍有進步空間 (通常個個都係咁講)。
所以我覺得你要自己觀察自己囝囝的能力,諮詢老師的意見及考慮自己有冇時間同耐性幫佢才作出決定

原帖由 yukiko906 於 11-8-6 23:50 發表
我的兒子是2007年11月尾出生
現在將升K2
我聽很多朋友都會打算遲一年入讀小一
唯一做法,就遲一年或重讀\K1
但我有一個想法,學卷是三年制
我想完成K1-K3之後,才重讀K3
由於沒有學卷,所以我會選擇一些私立幼稚園
不是錢問 ...

VivianKeung

很多謝你的分享,我囡囡現升K3,K1時已想重讀,當時k1老師話囡囡ok,冇須留,k2的評估也算ok,但她認字和數真不是太好,k3後升定留,仲係15/16,見到你的posting,好似打了支強心針,不過個risk好大,怕佢p1上課聽5明書發白日夢,如果p2時都追5到要留班,到時佢可能會好5開心同冇晒興趣反學.可否分享多些p1時你怎樣支持同裁培你囡囡?

原帖由 VivianKeung 於 11-8-21 01:47 發表
Yukiko906,
我囡囡是2003年12月尾出細, 而家7歲8個月升小三,想分享少少感受 :
當年申請學卷時,填 form 時解釋可能讀多一年K3,要求多批一年學卷,最後都有批。
K2時打算轉校重讀K2,但見囡囡很喜歡讀緊嘅幼稚園,最後冇轉校,到K3 ...

我小朋友和你的年紀一樣,都是03年12月出世。但我選擇給小朋友讀多年k2!小朋友有埋怨為何自己是班中最大的!但小一開學我跟你的分別很不同,他一開始已經可以掌握到小學功課,基本上我是放工後替他對功課,大部份都能自己完成!第一次考試是全班第一全級第二!不過後來因他開始懶散所以第二次考試沒第一次那麼好,當然也因為其他同學已開始掌握小學學習!但也保持十名以內!而且中默和英默所花時間也不多,都是他自己讀了再和他默一次便可以!
我不是想說我小朋友叻,只係想講大仔真的有優勢!應該咁講如果父母有時間放在小朋友學業上,那可以慢慢等他長大,追回其他同學!但如果父母都是上班一族,跟本無時間的話,那小朋友的小一階段全家人都會很難捱!好彩就是好似Yukiko906,
等到小二,唔好彩等到小三、小四........!
不過各小朋友都不同,樓主應先了解小朋友能力再作安排!

都好認同whywhywhywhy的說法,做大B一定是最安全的做法.初初揀做細b是因為近年出生率好高,諗住只要用多d時間同心機去教小朋友便可,事實係小朋友未發展到o個個階段谷都冇用,現在希望揾到間有愛心,包容和小一/二少功課的小學,不過這也不容易.

你地好! 我仔都係03年12月尾的超細仔,9月將會升小三了。我當年沒有選擇重讀一年,技術性將佢變做大仔。原因是在幼稚園時不覺得我仔特別差過人, 又唔想好似浪費左一年時間咁。但一上到小學, 小朋友連身高上都好似比人久一截, 年尾出生的, 好多都做了大仔, 即時覺得5歲半和其他6歲幾近7歲的小朋友好像有很大分別。我成日都驚佢會比人"蝦"。

到一年級上學期成績揭曉時, 一看...連體育都排到超過100名, 阿仔連執個波都"論盡"過人, 這一刻好難過。班主任說年尾仔在一二年級會被拋開很遠....叫我不要灰心,慢慢來"逗"佢...好多時上到高小名次會大執位, 要視乎小朋友的讀書態度, 幾個月甚至一年的年紀差距會不斷收窄,不要太著眼於現時的分數。 到今天, 阿仔已慢慢走上來, 有點脫胎換骨, 雖不至於級上的前排有利位置, 但至少阿仔會覺得以他全級最小的年紀叻過其他所謂"哥哥姐姐", 所帶來的滿足感會大好多。事實上若做了大仔所考取的成績亦不是百分百名列前茅....不要認為細仔便打定輸數, 回顧自己的中學及大學同學, 會發現很多同年的11月或12月生日的同學而又成績理想的!細B不是問題, 12月的小朋友一起努力吧!