用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St. Clare 與 聖士提反女子幼稚園
go

St. Clare 與 聖士提反女子幼稚園

我個女今年讀幼稚園, 唔知俾佢讀St. Clare 或聖士提反女子幼稚園好......名位家長可唔可以俾口的意見,萬分感激

apply first, then think about it when u got the offers from these kinder.

聖士提反女子幼稚園唔夠分唔洗諗...

讀st clare幼稚園可升回st clare小學(私小),讀st stephen幼稚園對升st stephen小學幫助不大,因小學係津小

朋友個女讀緊聖士提反女子小學, 是由幼稚園升上去。

當年, 朋友一家為了入讀小學部,自一個大型屋苑搬到半山舊樓,租金繳多一倍,住的面積更小。 對小學部一心一意。

點知,派去沒有填寫的小學。

我朋友天天去求位,更淚洒校長室。 終於系八月尾有人放棄學位, 她大女入到小學。 跟住即細女就 sure win。 俾她搏到好的津小。

但過程中即彷徨無助, 真系聞者心酸。

原帖由 Sumyeema1 於 11-8-9 11:00 發表
朋友個女讀緊聖士提反女子小學, 是由幼稚園升上去。

當年, 朋友一家為了入讀小學部,自一個大型屋苑搬到半山舊樓,租金繳多一倍,住的面積更小。 對小學部一心一意。

點知,派去沒有填寫的小學。

我朋友天天去求位,更淚洒校 ...

實在太可悲, 一廂情原, 在考幼稚園時本身唔夠分就唔好玩呢個遊戲, 因為實在太刺激, 就算你有20分你都要考慮清楚, 因為如果唔好彩到小一都有可能抽唔到...

不過如果你連20分都冇, 升小一的機會可以說是和讀其他幼稚園的小朋友均等, 如果在 20 以下的情況好彩考入又諗住可以直升小一的話都唔知 "鄧" 你高慶定替你擔心?
" />

我個女得15分,都唔知讀唔讀好.....

我個女得15分,都唔知讀唔讀好.....

醒目開學勳章 王國長老

而家間間學校都難考左
ST CLARES的確係比較易入既一間, 幾年前, 都無咩點聽過人考唔到, 6月去叩門都有位, 而家, 好難講了.......(無留意行程真係要8下, 好似聽講有WAITLIST的)
原帖由 wootaitai 於 11-8-10 09:52 AM 發表
其實St Clare小學本身不是太難入,你自己打聽吓。。。
而且聽聞自己幼稚園生升上去唔比抽簽,外面入就可以。
反而你讀SSGK仲多一個叩門機會。你到時報St Clare P1都沒有充突。
其實看看你個人要保險D,還是想增加入更熱門 ...

真係好難決擇喎

如果入St Clare's kinder, 可以直上小學, 不過就唔可以參加大抽獎, 抽獎變waitlist...

如果入St Stephen's Girls kinder, 冇廿分唔駛諗, 要叩門, 冇back up...諗爆頭呀  

原帖由 wootaitai 於 11-8-10 09:52 發表
其實St Clare小學本身不是太難入,你自己打聽吓。。。
而且聽聞自己幼稚園生升上去唔比抽簽,外面入就可以。
反而你讀SSGK仲多一個叩門機會。你到時報St Clare P1都沒有充突。
其實看看你個人要保險D,還是想增加入更熱門 ...

其實得15分,俚一兩年出生率高,第一階段入到的機會接近零。大抽獎講運到,仲要驚足成年。SSGPS 四班104個位。但到最後扣門,校長根本唔多位係手,同埋年年情況都唔同,校長又大把人要照顧,你唔係校友、教友、冇特別推荐信,小朋友冇學業獎、操行獎,收番你的機會又接近零。

St Clare 係私小,收唔收,校長彈性大好多。佢預計多人報小學,實話KG生唔可以參加大抽獎。

原帖由 monchuBB 於 11-9-9 18:30 發表
真係好難決擇喎

如果入St Clare's kinder, 可以直上小學, 不過就唔可以參加大抽獎, 抽獎變waitlist...

如果入St Stephen's Girls kinder, 冇廿分唔駛諗, 要叩門, 冇back up...諗爆頭呀  

...

仲有一點, St Clare's primary有三班, KG得兩班, 就算全部收哂KG student, 仲有大把位收人, 但我相信係校長要求家長一心一意, 所以參加大抽獎, 就要做waiting。而且, 家下出生率高, 仲有d其他區特登搬入呢區嘅小朋友, 大抽獎真係好講運, 睇你博唔博!
但話回頭, SSG KG都唔易入, 佢一早已經用自行收生計分法, 計KG appliants有幾分。

St Clare's primary 依家都係得2班. kg 都係2班.  我諗d位會少d放出o黎.

http://www.chsc.hk/psp/sch_detail5.php?lang_id=2&sch_id=23
2011/12學年(以教育局在2011年4月所批核的班級數目為準)
    小一 班數 :2
    小二 班數 :2
    小三 班數 :2
    小四 班數:2
    小五 班數 :2
    小六 班數 :2
    總數:12

原帖由 02040314 於 11-9-10 15:20 發表
仲有一點, St Clare's primary有三班, KG得兩班, 就算全部收哂KG student, 仲有大把位收人, 但我相信係校長要求家長一心一意, 所以參加大抽獎, 就要做waiting。而且, 家下出生率高, 仲有d其他區特登搬入呢區嘅小朋友 ...

你地計晒KG 上下午未架?! 只係上午都3 班喎.

醒目開學勳章

只係上午都3班? 即係幾多人? 小學又收幾多人? 咁講法讀St.Clare KG 都唔一定上得返晒P1??

唔好意思, 我係收小道消息. 只肯定上午至少有2 班, 但有人話今年有3 班. 你地去查證下啦.

回覆 1# w_y 的文章

AM -- 2 classes
PM -- 2 classes

K1 AM -- 2 classes
K1 PM -- 2 classes