用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 未有信心入讀福小
go

未有信心入讀福小

其中因為:太新、英文程度是怎樣、無学生得獎表現、直資收費小一要三千,但不出名,點算?有家長可講吓学校情形嗎?是否當上英數及英文堂,有2位老師在課室一起教呢?

是,我都有同感,我自己覺得大部份家長都是喜歡它有中學銜接,另外他們收生(標準)好“飄忽”,我朋友個子考左2次先收,朋友說若果個仔是聰明,卓越的,也唔會以他為首選。

原帖由 annie7711 於 11-8-9 14:08 發表
是,我都有同感,我自己覺得大部份家長都是喜歡它有中學銜接,另外他們收生(標準)好“飄忽”,我朋友個子考左2次先收,朋友說若果個仔是聰明,卓越的,也唔會以他為首選。 ...

不清楚版主是否讓小朋友入讀福附?而我之所以讓小孩插班入讀原因是有中學銜接,原因大女剛升上中學,在過去九個月日子,為小女報考學校、面試真的心力交碎,幸運地考穫心儀學校。呢條路真的不想再行多一次。原因大女首就讀所謂名校,足足辛苦了四年,平均分92考尾二、三,結果一次失手,換來老師冷言冷語,又何苦呢?多年前的事,我仍歷歷在目!我問老師,養不教、父之過,教不嚴、師之惰!當時老師都啞口無言!加上成績退步,所以決定轉校!有時真的讀到未必好。我又想問,為何你朋友要考兩次呢,無估錯同樣都是認為有中學銜接!
學校除行政外(有些少混亂),我曾多次觀察福附學生,發現學生的語文能力不錯,互相用英語對話!自理能力好強,加上學校環境、設施不錯,試問香港有多少辦學團體有能力接收全部小學生做銜接呢?
始終福附接辦大約三年,給多些時間校方為學校、學生增值,我反而擔心小孩可否適應全英教學?給信心孩子、給信心自己吧!

原帖由 baba987 於 11-8-25 21:51 發表
你好!本人對褔小有興趣因為近住所同有升中back up,但好想請問一下褔小英文程度好嗎?
因為小兒現就讀一間幾好英文水準的幼稚園,該校同樣有中小學back up,但地點較遠,所以很想請教下褔小英文及學術程度好嗎?
本人對他的中 ...

抱歉,因剛剛轉校,英文程度有待觀察!曾查看課本,除普通話、中文外,數學用英文,程度接受。聽同事告知,科學課校方提供教材,課程深,不易應付!

原帖由 baba987 於 11-8-27 00:59 發表
請問你小朋友是否剛入福小小一呀??請問學校有無功課班及補習班呀?因本人在職所以希望找一間能在學校完成功課的學校,請問福小有無此班或拔尖補底班呀??
謝謝!

...

你所問的問題我也不清楚,通常毎間學校下晝有班主任、自修等課堂,小朋友可在這課堂完成部份家課!亦需循序漸進向小朋友灌輸在校內完成家課!

原帖由 janfeb 於 11-8-26 14:34 發表

抱歉,因剛剛轉校,英文程度有待觀察!曾查看課本,除普通話、中文外,數學用英文,程度接受。聽同事告知,科學課校方提供教材,課程深,不易應付! ...
我想問下插班容易嗎?會考D乜?學校係未活動教學?THX~

原帖由 細BB 於 11-8-29 17:44 發表
我想問下插班容易嗎?會考D乜?學校係未活動教學?THX~

請見諒,容易與否,不予置評!
先考中、英、數三科paper,等通知待小朋友面試(家長不用),阿仔話全程英語及普通話,圍繞日常生活,至於詳情無再深究(平常心)
聽同事講,校內好多課外活動,包括游水堂。而小息時好鼓勵學生玩球類活動(正),而校方講座話會發掘學生潛能,代表學校。
活動教學並未知情,聽講同前辦學團體相差很大!亦可能未附合你要求?
今日小一新生及插班生適應日,校長、主任講明,校內學生祇會用英語、普通話溝通!廣東話留待屋企用,都幾好笑!在這方面我從不擔心,因每個小朋友語言天份好高,小時聽什麼語言,就會講什麼語言!

原帖由 janfeb 於 11-8-29 19:25 發表

請見諒,容易與否,不予置評!
先考中、英、數三科paper,等通知待小朋友面試(家長不用),阿仔話全程英語及普通話,圍繞日常生活,至於詳情無再深究(平常心)
聽同事講,校內好多課外活動,包括游水堂。而小息時好鼓勵學生玩球類活動(正),而 ...
學校有簡介會嗎?

學校第一日有家長會. 介紹左各科主要學什麼及學校主要通知.

好似話九月中有簡介會,你上佢website check 下啦!

回復 7# janfeb 的帖子

又ok喎,阿仔話一班24人,有兩個老師上堂,兼且午飯唔夠食,可以添食、又有生果!
睇過時間表,有做功課堂時間!

印象中聽小三定小四開始有報底。

回復 14# gegemok 的帖子

原帖由 baba987 於 11-9-3 17:55 發表
是指補底?我想請問小一有無補底班呀?

福附係有拔尖補底的, 入讀前我都有搜集資料.  

如無記錯, 拔尖補底一定有, 不過我仲未清楚係由幾多年班開始, 補底形式係放學後留在校內作補課.  並唔係分班教學去拔尖補底.  

以今年為例, 我小朋友小一, 並無作任何形式嘅能力分班試去分班, 所以相信每班都分佈倒有不同程度學生.  師生比例十分好, 係 1:13 / 1:14, 雙班主任制.  校內只講普通話及英語.  除中文課外, 其他科目均為英語教學.  有IT堂.  每天放學前都有35mins Homework Guidance. 學校亦推行一生一體藝.  

福附一條龍上中學.  要求係中/英/數/conduct合格.  呢樣係我入學前聽高校長講嘅, 而覺得呢個要求亦算合理, 校長都講得啱, 如中/英/數都唔達標, 其實就算福中肯收, 小朋友都會讀得好辛苦.  

另外, 福附係有升留班制度, 即係唔會小朋友唔得就放棄, 一定會作補底或給予留班.  

如以上資料有誤, 請更正.

本人之大女剛在二月份(即下學期)轉為插班生,初期她確實難適應,因為小一在官小就讀程度轉直資淺。現在轉到福小英文班巳半年了,不但英文(講、聽、寫、讀)有明顯進步,還有普通話基本全無障礙。其實小朋友只要多睇、多聽自然會吸收,最緊要作為家長比多些耐心去教導他們必定無問題的。最後比少許貼士大家:課程全英文會話授課內容包括英、數、常、音,只有中文和生命教育用普通話授教。

我都好想幫阿囡轉過黎讀, 不過佢而家學校好淺, 我怕佢考都考唔到
[img][/img]

回復 18# chiuchingm 的帖子

我仔今學期插班後到現在兩個月,英文有明顯進步,應該全英教學關係,而小測、默書每次少少,又幾好喎,不用好像過往每次都遇臨大敵,無哂假日時間!平時功課量一般,又有homework堂,用功唔玩嘅話都係剩番一、兩樣帶返屋企,仲有時間練其他活動。個人認為OK架!

請問幾測幾考?小朋友辛苦嗎或開心?