用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 浸信會沙田圍呂明才小學 2011入讀小一家長交流分享區
go

2011入讀小一家長交流分享區

HI, 我囡囡9月入讀小一請各家長入黎傾丫交流意見啦!

同意大家講法, 真係唔多夠時間, 溫完英文又到中文, 跟往EXAM, 大人都頂唔往, 小朋友日日溫, 不停溫, 都好辛苦.

回復 2# fkkfi 的帖子

Hello, 你們好!! 很久沒登入BabyKingdom了, 剛剛先發現這討論區!!
我女兒(Katie)都係讀1D班的,請各位家長多多指教!!
進入考試階段,都有d擔心,因為好似冇時間溫習.

其他我都唔明英文點解唔分二次默...唉,有要溫英又要溫普通話又要背金句...今個月好似好忙...要努力溫書

原帖由 fkkfi 於 11-11-20 15:45 發表
又要預備考試!真係比英默範圍赫親,雖然之前默過,但呀囝好多已經唔記得咗。
而普通話估唔到已經教咗咁多, 真係要開始努力溫習喇。

又要預備考試!真係比英默範圍赫親,雖然之前默過,但呀囝好多已經唔記得咗。
而普通話估唔到已經教咗咁多, 真係要開始努力溫習喇。

同意...第一次測驗雖然不理想...睇左校長家書五...獲益不小

原帖由 fkkfi 於 11-10-27 03:36 發表

經歷第一次測驗,成績出了。

其實我好想分享校長在家書五中的話,她的建議讓我知道我應該點樣鼓勵囝囝。希望下次考試,呀囝一樣儘力溫習。而我就學懂接納。

...

今年小一每班三十三人。

原帖由 yf 於 11-10-28 10:27 發表
多謝你回覆.....
請問一班係咪唔多過30人?

回復 3# k808964 的帖子

我剛剛去了商務,買咗本「商務學生詞典」(小學至初中適用)。thanks!

原帖由 cadamom 於 11-10-15 02:18 發表

Hi, 我個女一樣不是不是讀出名幼稚園的。面試家長要見校長,答兩個問題-楝這學校的原因及會怎樣配合學校\子女的學習。有限時。女女則要讀英文故事書及答問題,畫畫。
今年新校長可能有不同。
好耐冇上教育版,所以現才 ...

我個仔都唔係讀出名幼稚園既,當年扣門見鄧校長第一個問題係點解揀呢間學校,如果收咗你個仔家長會點支持學校和小朋友,第三叫阿仔唱一支佢識嘅英文歌,第四叫阿仔讀咗本好似係成語書,就係咁多。

原帖由 yf 於 11-9-18 21:09 發表
請問咁多位,沙呂小是否很多project 功課做既呢?

阿仔好似三年班先有project功課,做個嘅無問題,但小組就麻煩啲,因為要分工同就各組員,四年級仲要揾地方做。

原帖由 fkkfi 於 11-10-7 07:49 發表
我想幫呀囝買本詞典,有無推介呀?thanks!

我小一幫阿仔買咗本商務學生字典(筆順)一本商務詞典(詞語)另一部成語天書,遲啲會好有用。

同感, 我會參考校長的方法, 希望可以送好多好多的魔法石給囝囝........

我越來越喜歡薛校長, 給我的感覺係每件事都從學生角度出發, 真替囝囝開心有個咁好的校長........
之前校長在宣基時, 我朋友因校長作風關係所以幫囡囡報該校, 當她知道校長轉去沙呂, 而我囝囝入到沙呂時, 她還開心過我...... 現在我親身體會到啦....... 感覺真好!

原帖由 fkkfi 於 11-10-27 11:36 發表

其實我好想分享校長在家書五中的話,她的建議讓我知道我應該點樣鼓勵囝囝。希望下次考試,呀囝一樣儘力溫習。而我就學懂接納。

...

原帖由 cadamom 於 11-10-20 09:41 發表

原來是派回來溫習的,自己嚇自己!

原帖由 cadamom 於 11-10-15 02:23 發表
今星期十多樣,很驚嚇,重有女女人生中第一次測驗是一星期後!

原來是派回來溫習的,自己嚇自己!

功課

今星期十多樣,很驚嚇,重有女女人生中第一次測驗是一星期後!

原帖由 esther_lam_ny 於 11-10-4 17:04 發表
daidai & cadamom,
請問可唔可以分享下叩門時會問d咩? 會否問家長? 有什麼致勝之道?
仔仔不是讀出名幼稚園, 所以想早d睇下有咩自己可以預備, 唔該晒!

Hi, 我個女一樣不是不是讀出名幼稚園的。面試家長要見校長,答兩個問題-楝這學校的原因及會怎樣配合學校\子女的學習。有限時。女女則要讀英文故事書及答問題,畫畫。
今年新校長可能有不同。
好耐冇上教育版,所以現才答你,祝你也能入到一間適合的學校。

我朋友小三用商務學生詞典

原帖由 fkkfi 於 11-10-6 23:49 發表

回復 13# fkkfi 的帖子

回復 131# hohoha 的帖子

hohoha, Thank you!
I am really excited to hear that.  Then, I may also consider to apply 沙呂小 without moving home! 希望好好運啦!