用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 媽媽也來學鋼琴
go

媽媽也來學鋼琴 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我正在學了2個多月流行曲鋼琴,可以簡單彈幾首流行曲.
左右手可以協調很有滿足感
但手指疆硬化,我地大人真係需要付出多陪時間去練習
除左自娛之外,更可以同呀女有更多彈琴交流.激勵呀女努力練琴..
   1    0    0    0

回覆 1# nanayeung 的文章

我都想學琴. 請問從那裡入手. 在琴行學? 還是私人教會好一點?  
原帖由 nanayeung 於 11-3-1 09:14 發表
我正在學了2個多月流行曲鋼琴,可以簡單彈幾首流行曲.
左右手可以協調很有滿足感
但手指疆硬化,我地大人真係需要付出多陪時間去練習
除左自娛之外,更可以同呀女有更多彈琴交流.激勵呀女努力練琴.. ...

想找哪一區?

原帖由 kmmum 於 11-3-9 22:57 發表
我都想學琴. 請問從那裡入手. 在琴行學? 還是私人教會好一點?  

大人學樂器非常讚成...可以同小朋友一齊學, 是非常好的~

醒目開學勳章

因我吾需要考級數.所以我係學流行曲吾係學"豆豆"看譜我看的是C.D.E.F.G.A.B.好簡單,上第1堂己學識用2隻手彈"我的驕傲"好開心架!我係上網SEARCH.1d專教流行曲的老師去學的.我到旺角區學.吾知你想學咩?一般琴行係傳統教學
原帖由 kmmum 於 11-3-9 22:57 發表

回覆 6# nanayeung 的文章

醒目開學勳章

我而家都成4張野.只求自娛,我都有想過遲d找老師教看琴譜,呀女同呀仔練琴我只有陪坐 彈得對與錯我都吾知,我都想學....只係怕自己年紀大吸收慢.所以先選easy 入手.你講得對,流行曲係好易.要即興彈奏一定要有樂理底子

我都學左成5,6個月啦,其實我覺得個老師真係教得幾唔錯,睇佢好細個咁,原來都幾有經驗,連我咁蠢都可以同個仔一齊彈到,有時同阿仔一齊彈,真係可以係一個充好好既親子活動泥嫁!!我而家仲識陣彈分分鐘需要你tim呀,老公都有讃我學得快..

回覆 10# nanayeung 的文章

利害, 我都想學呀.....細個學過, 不過無人迫, 結果學唔成的, 兩三級就放棄了, 好想再學返, 不過唔想再傳統咁去彈, 想彈時代曲....好玩)))))))))))))))) 八級鋼琴唯有寄望在亞女身上了....

我都想學呀…但我又驚宜家學好似太遲咁

回覆 1# showdad 的文章

都唔怕遲..我細個都好想學。但係個時屋企人唔比。大個左可以自己話事。咁咪去學law..到時又可以同自己的小朋友一齊玩, 增加親子關係。

不會呀﹗大人一樣可以有很好的進度﹔最重要係保持興趣及堅持定時練習﹗(其實隔日練都已經可以了。)

原帖由 showdad 於 11-5-24 11:55 發表
我都想學呀…但我又驚宜家學好似太遲咁

唔遲~我教過d婆婆添la~~~

剛考左二級, 125分, 目標五級再八級..

醒目開學勳章

我想學好耐, 還自己心願~ 不過唔知邊樣易入手, 中西樂都可以~~音樂能陶冶性情, 開唔開心都可以用音樂去表達自己.

我個妹完全唔識樂器, 但係佢响學豎琴未夠一年, 已可以彈GREENSLEEVES, 好羡慕.

我最想彈CANON IN D (唔好笑我)

我完全唔識,都無音樂天份,見到音符就眼訓同暈暈地 ! 哈哈 !

但個女開始學,我唔想把口叫佢練琴啦,返d啦 ! 仲去唔去練呀 ??????

我唔想得把口,又唔知對定錯,手勢arm唔arm都唔知,我細個好想學,媽咪爸爸無錢比我地學,我其實內心都鐘意所以打算下個月開始同亞女一齊學 !
[

原帖由 babycoming 於 11-6-15 15:46 發表
我完全唔識,都無音樂天份,見到音符就眼訓同暈暈地 ! 哈哈 !

但個女開始學,我唔想把口叫佢練琴啦,返d啦 ! 仲去唔去練呀 ??????

我唔想得把口,又唔知對定錯,手勢arm唔arm都唔知,我細個好想學,媽咪爸爸無錢比我地學 ...

努力呀~

原帖由 方麗娟 於 11-6-14 21:26 發表
我想學好耐, 還自己心願~ 不過唔知邊樣易入手, 中西樂都可以~~音樂能陶冶性情, 開唔開心都可以用音樂去表達自己.

我個妹完全唔識樂器, 但係佢响學豎琴未夠一年, 已可以彈GREENSLEEVES, 好羡慕.

我最想彈CANON IN D ...

豎琴...正~我都想學...但好貴架,係咪呀?
買部豎琴都好貴又要大地方先放到...都唔係我呢D一般人學架喇~
CANON IN D好多人都鐘意,努力呀~
‹ 上一主題|下一主題