用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 公文式 -- 好吾好
go

公文式 -- 好吾好 [複製鏈接]

請問有沒有讀過公文式中文, 英文, 數學?
請問好不好?
有沒有幫助?
港島區那一間公文式好呢?
   0    0    0    0

本人囝囝公文中英數都讀過,在荃灣讀的.
覺得最好是數學,語文培訓始終要靠環境配合.
但現在已沒有再讀公文了, 因為每天要做十張紙, 再加上學校多功課, 覺得小朋友好辛苦.

想問一下, 如小六才讀, 會否太遲了呢?

原帖由 karenedukingdom 於 11-8-9 11:14 發表
本人囝囝公文中英數都讀過,在荃灣讀的.
覺得最好是數學,語文培訓始終要靠環境配合.
但現在已沒有再讀公文了, 因為每天要做十張紙, 再加上學校多功課, 覺得小朋友好辛苦. ...

原帖由 kuromima 於 11-8-10 09:58 發表
想問一下, 如小六才讀, 會否太遲了呢?

我覺得不會, 因為公文會先為你小朋友做test, 然後根據程度相應地教導和給工作紙.
其實, 如果不是學校太多功課和默書, 我會讓囝囝繼續上公文.

小六先開始做, 可能真係太遲, 通常初開始做的都會做比自己的年級低兩三年, 到你做到自己年級時, 你個仔/女都可能升中了, 都應該幫唔到小六d成績.
初初做時, 用的時間比較少, 因為比較容易d, 做做下d嘢比較深, 用的時間比較多, 可能都幾辛苦, 小朋友未必可以捱到.
我個仔係做數學的, 小三開始做, 現在升中都唔想繼續做, 不過做了公文數後, 真係絕大部份數學考試都好穩定, 都會9x分以上, 未做之前, 真係時好時差.
不過你都可以試下嘅.

我都知, 應是太遲, 怎辦??
原帖由 alice44 於 11-8-10 10:15 發表
小六先開始做, 可能真係太遲, 通常初開始做的都會做比自己的年級低兩三年, 到你做到自己年級時, 你個仔/女都可能升中了, 都應該幫唔到小六d成績.
初初做時, 用的時間比較少, 因為比較容易d, 做做下d嘢比較深, 用的時 ...

原帖由 kuromima 於 11-8-11 17:20 發表
我都知, 應是太遲, 怎辦??

如果只係因為呈分而做, 不如揾人補習, 針對性好d喎.
‹ 上一主題|下一主題