用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 大小姐不聽教點算好?
go

大小姐不聽教點算好?

我家的大小姐已7歲, 先從升上小一後, 性格改變了, 極度任性. 在1年內已經換了兩個工人, 因為她們管不掂她, 一個因為濫用私刑, 一個因為不要理不理.

因為我是在職媽咪, 只能遙控管理. 她亦知道這道理, 口頭答應我, 放工回家問她卻說忘記了.
無論是功課, 練琴, 連食飯也要三崔四請. 最後每晚回家便逼她做當日要完成的事. 我很疲累, 怎樣令她自動自覺做每件事?

I think you better to share more time with her and try to listen/understand what she need/want, some kids want to get more love from parent, they will do some wrong things to attract the attention of parent.

呢D情況差唔多係要去搵人consult果隻...
真係當中可能已經涉及你地既相處方法同生活習慣

暫時建議有兩個
1. 先了解你既小朋友點解唔肯去做佢應該做既事 (引你注意? 懶? 恐懼? 悶?)

2. 比你既小朋友知道點解你要佢做果D野, 比佢知道你既諗法係好重要 (唔好淨係叫佢做呢樣做果樣, 同佢share下你工作既壓力, 時間既緊迫, 然後返到黎仲要見到佢咩都唔做, 等佢知道原來佢為你帶黎煩惱)

You have to talk to her, let her know the reason why she has to do the things you ask her to finish.
Also, spend some time to play with her and chat with her.
You can tell her if she could finish the work during daytime, you can play or watch TV together in the evening.

回覆 1# 小藍莓 的文章

謝謝各位的意見, 我已試過很多方法. 難道要做全職媽媽才可解決? 為什麼其他在識媽媽卻沒有此問題?
其實我一放工就已經直接回家, 星期六日更多數時間陪伴她們. 是我們的生活模式出現了問題? 哎, 我不是一個好媽媽!

我是在職媽媽,同妳一樣亦有個7歲小朋友升小二,相對我兒子比較自律,我同樣放工先會同佢睇功課。
想問妳覺得女兒升上小一後, 性格改變了, 極度任性,妳們以往親子關係如何 ? 是否一向都比較放縱女兒 ? 給她物費太豐富 ? 照顧周到 ? (請唔好怪我直接) 孩子性格或多或少與其生活方式有很大關係,現今小孩大多溫室長大,EQ & AQ、自信心都較低,妳女兒在校表現和在家是否不同 ?
其實好多時妳留意下,佢未能完的事媽媽都會逼她做完,個責任已經去左妳度,佢何來有動力自己完成??????  好似佢唔做功課? 我想問妳有冇嘗試同事講明後果,如果佢唔做就由佢比老師處罰?其實好多父母都怕孩子跌倒受傷而幫佢完成,孩子就會失去信心、動力同責任,妳要比D責任佢,要佢學習承擔後果。每晚妳盡量抽D時間同佢頃下(唔好鬧佢),呢個年紀鼓勵同讚賞係十分有效。

原帖由 小藍莓 於 11-8-10 13:48 發表
我家的大小姐已7歲, 先從升上小一後, 性格改變了, 極度任性. 在1年內已經換了兩個工人, 因為她們管不掂她, 一個因為濫用私刑, 一個因為不要理不理.

因為我是在職媽咪, 只能遙控管理. 她亦知道這道理, 口 ...

首先褫奪左佢既"大小姐"名譽同身份先.......:)
就算唔降格叫佢做工人服待番你,都最少叫佢自動波做功課, 練琴, 食飯啦.......7歲重要工人服待食飯....你遲d唔系換了兩個工人, 系要請多兩個工人.........

你依家仲有冇工人?有人睇住,你唔應該分分鐘要遙控,你出來工作就好應該明白,請個手下要時刻睇到實,不如自己做;你老細企係你側邊時刻遙控你,你都唔可能productive.
如果你明白以上,你可以試下呢一招:
(1)唔好再叫你個女係大小姐,佢係家庭一成員,工人係另一個,各司其職。
(2)工人每天有自己功課,抹屋、煮飯、洗衫;阿女有返學、寫手冊、做功課...
(3)每日一齊收order(早上一次),開始...晚上看誰做了多少

竅門係,(1)把想女兒改善的事項折件,有能力做,唔使指點嘅放出,俾佢易比姐姐做得快,做得好,就有動力take多些(競爭心,姐姐做得好要俾姐姐贏,輸咗要教改良)。(2)工人有些power才能幫你有效睇女,乜都幫個女做晒絶對有害焦益,你咪有個”大小姐”囉。