用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 元朗有無幼兒園包容d,會收a仔嫁?
go

元朗有無幼兒園包容d,會收a仔嫁? [複製鏈接]

今日第3次見精神科治療師...第3次要求我俾個仔讀N1...
就嚟9月開學喇,佢話有普通幼稚園可以中途返學,
但以我仔嘅情況嚟睇,2yr半,讀k1未足歲...未識講任何單字,唔聽指令,面試一定過唔到關...help
   0    0    0    0
你要保守你的心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出 .

我仔仔唔係自閉,係語障當年E生都叫佢返N1
我個時仲係下學期黎插班,我建議搵D有I位既學校,面試前要同老師交代仔仔既情況先....i位既學校因為有同類型既學生,佢地會比較識得處理~~
我係屯門區,元朗區幫你唔到,但只可以比意見你~~
我個時因為插班都打電話打左5間,in就in左3間先一間收~~
間學校好唔好唔太重要,最重要係要佢知道佢以後要面對既係群體生活,要佢先了解同嘗試喱個模式,到真正返k1時亦較易適應

我仔仔返n1時都係唔上堂,走黎走去,or只跟住班主任...上到k1反而佢無咩喊,但都係唔上堂,15分鐘都坐唔到....係上到k2先上返軌道.....即係佢用左一年半時間去適應學校既環境...
早起步,亦即早進步~~

兩歲半可以讀N班, 好多幼稚園N班未講野都收, 要求不會很高

PM 唔到俾你. 你有無 email?

唔該講埋我知啦,你覺得間學校點先,會唔會收左但放埋1邊唔理佢,定係都有用心幫/教佢,謝謝你!

原帖由 anan3388 於 11-8-10 23:21 發表

[email protected]
謝謝!

我用唔到 PM...

Pls send to :
[email protected]

THX

原帖由 anan3388 於 11-8-10 23:21 發表

我打去問左天耀果間,N1無位勒

‹ 上一主題|下一主題