用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 八大院校錄取千四內地新生
go

八大院校錄取千四內地新生 [複製鏈接]

0    0    0    0

Undergraduates or postgraduates programs?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

世界各地有名的大學都收海外生.
故步自封只會降低大學的學術水平及國際排名.
所以我阿媽而家就同定我個仔講要努力,提高自己既競爭能力,唔係就冇書比你讀啦....佢婆婆真係有正能量.
BTW,我認識幾個內地生,好勤力好樸素,都係內地尖子,其實對本地日日hea,玩到無野玩就玩3級既HK大學生(非指全部),起著一個正面的衝擊.不失為一件好事.

同意,我都是這樣對個仔說,叫他努力讀書,佢表哥讀大學時曾經對我囝囝說過,有些在大學同學,經常因要去hea就逃課等等,考試只能免強合格,這樣是否浪費了這個學位,大學也想保住術水平及國際排名,不想收這類學生。

原帖由 bbJP 於 11-8-11 09:24 發表
世界各地有名的大學都收海外生.
故步自封只會降低大學的學術水平及國際排名.
所以我阿媽而家就同定我個仔講要努力,提高自己既競爭能力,唔係就冇書比你讀啦....佢婆婆真係有正能量.
BTW,我認識幾個內地生,好勤力好樸 ...
‹ 上一主題|下一主題