用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 長笛三級
go

長笛三級 [複製鏈接]

仔明年想考三級, 已經上堂差不多二年, 但老師好似對他信心不大, 只說可以試一試
當然這二年間也因測驗考試而MISS了許多堂,
暑期期間我讓他每日訓練, 目前好了一些, 因我自己不太懂長笛, 想問問學了二年考三級很激進嗎?

另外考三級有咩要留意?

多謝
   0    0    0    0
[URL=http://www.upload-image.org][IMG]http://www.upload-image.org/img/b7b0b24b3c414187393fd33c9fbeab15/new33.gif[/IMG][/URL]

回覆 1# grace_xian 的文章

FLUTE

回覆 4# welovemybb 的文章

FLUTE

Welovemybb:

Please check pm.

原帖由 welovemybb 於 11-8-5 00:30 發表
不會吧, 一年都應該有3級
我女同我隔離屋個仔, 同我個老師學
都是年半可考5級
都MERIT,同DISTINTION

係咪你小朋友唔鐘意?
我小朋友都好鐘意學,
因為老師比親D歌都係出名的CARTOON歌, 廣告歌, 一些耳熟能詳的古典歌 ...

原帖由 welovemybb 於 11-8-5 00:30 發表
不會吧, 一年都應該有3級
我女同我隔離屋個仔, 同我個老師學
都是年半可考5級
都MERIT,同DISTINTION

係咪你小朋友唔鐘意?
我小朋友都好鐘意學,
因為老師比親D歌都係出名的CARTOON歌, 廣告歌, 一些耳熟能詳的古典歌 ...

At what age your kid first start learn to play flute?

好難一概而論,每人的音樂底子和起步點也不盡相同,只要走對了方法,持續進步就行。

回覆 1# grace_xian 的文章

唔好意思, 我仔仔只學左2堂, 已經叫佢自己買一套, 是vif的要1700, 呢個牌子同價錢合理嗎? 各位可以分享下嗎?  Tks!

回覆 13# lumlummama 的文章

係呀, 佢升小2, 剛學左2堂長笛, 本書都要成100, 想問下支笛呢隻牌子係咪咁都要咁貴, 仲要諗下第日既駛費仲有咩咁.
請指教下

原帖由 welovemybb 於 11-8-13 00:43 發表
你指O既係長笛呀?

我仔之前跟學校學長笛,第一支笛都要成$3xxx,每堂學費就好平。不過跟學校學好慢!今年學期尾,學校既長笛班咁啱換另一個音樂機構,我覺得麻麻,所以轉返出外面學。而家學五級要$250/45 mins,而且學上去換笛既話好貴,分分鐘貴過一座鋼琴。通利維修長笛果D師父都話初小學長笛比較辛苦,應該大少少學會好D,你再搜集多D資料先決定啦!
原帖由 lumlummama 於 11-8-13 09:19 發表
係呀, 佢升小2, 剛學左2堂長笛, 本書都要成100, 想問下支笛呢隻牌子係咪咁都要咁貴, 仲要諗下第日既駛費仲有咩咁.
請指教下

多謝你既分享, 等我再揾多d料先!

回覆 13# lumlummama 的文章

回覆 15# lumlummama 的文章

Vif 同 Yamaha同一間廠
仲有Emerson or Armstrong?  死火, 我真係咩都唔識, 就比左阿仔去學,
問左教琴老師, 佢話買Yamaha221好d喎, 所以又search緊...
學左2堂, 都係借琴用.

‹ 上一主題|下一主題