用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 陳志廣牙醫
go

陳志廣牙醫 [複製鏈接]

小兒下顎骨長引致有少少倒及&咬合有問題, 已睇了2位牙醫, 2位也認為cool牙幫不了太多, 請問有冇人睇過陳醫生?

2    0    0    0

回覆 1# moyan 的文章

Is it the one in Causeway Bay?  My daughter had the same problem and got it fixed in around 7 months.

我兒子都是找陳醫生矯正牙齒, 效果很好, 他前後用了2年時間, 不用落 cool, 只要晚上帶上牙托睡覺 (因兒子遲了一點才矯正牙齒, 陳醫生最初要兒子放學後便要帶上牙托, 後來慢慢改為睡覺才帶) 因成效進展很好, 陳醫生每次都讚他聽話, 用足時間去帶上牙托
原帖由 moyan 於 11-8-12 01:03 發表
小兒有倒及引致咬合有問題, 已睇了2位牙醫, 2位也認為cool牙幫不了太多, 請問有冇人睇過陳醫生?

請問你兒子多大?
現在約下午要到12月先有位
我仔的問題是下 顎骨長了,  不是簡單case

原帖由 Lavendar 於 11-8-13 21:55 發表
我兒子都是找陳醫生矯正牙齒, 效果很好, 他前後用了2年時間, 不用落 cool, 只要晚上帶上牙托睡覺 (因兒子遲了一點才矯正牙齒, 陳醫生最初要兒子放學後便要帶上牙托, 後來慢慢改為睡覺才帶) 因成效進展很好, 陳醫生每 ...

Thanks
Is him.
原帖由 Yanamami 於 11-8-12 07:58 發表
Is it the one in Causeway Bay?  My daughter had the same problem and got it fixed in around 7 months.

Don't worry, it can be fixed but it has to be done b4 12years old.  I'm happy with my daughter's jaws now.  He's very professional.

原帖由 moyan 於 11-8-14 02:37 發表
請問你兒子多大?

Yanamami,
thx for your reply
死啦!! 我仔13歲了, 我問過2個專科醫生都話要等佢換哂牙發育完先攪,
唔通陳醫生真的有辦法? 好心急但佢booking超full

Your son's problem is not his teeth but his jaws.  As a result, he doesn't need to wait til he has changed all his milk teeth to his permanent ones.  It is alot easier to "pull" his upper jaw out b4 12 years old.  My daughter got it fixed when she was 10 1/2.  The result is good.  You may ask the nurse about your son's case to see if she can try to put him into Dr. Chan's schedule.  Tell her your worry of being to late to fix the problem.

原帖由 moyan 於 11-8-14 14:11 發表
Yanamami,
thx for your reply
死啦!! 我仔13歲了, 我問過2個專科醫生都話要等佢換哂牙發育完先攪,
唔通陳醫生真的有辦法? 好心急但佢booking超full

我兒子是下顎短及有哨牙, 13歲時找陳醫生矯齒
原帖由 moyan 於 11-8-14 02:37 發表
請問你兒子多大?

回覆 8# Yanamami 的文章

我也跟姑娘講了仔仔情况, 佢話電話冇辦法了解比意見, 一定要見真人, 佢叫我9月有了school timetable再book, 揾一日可以上午去先book, 就不用等到12月,

之前的dr.話佢下顎過長和發育緊仲會繼續長, 不可阻止, 不可唔比佢生長! 所以要等佢的骨長定了才可动手術, 不是cool 牙可矯正

謝謝2位mami, 請問除了陳醫生, 還有其他矯齒專科醫生推介嗎?

The whole point咪就係要拉個上顎去鎖住唔俾個下顎繼續生長囉.  等佢生定左就矯正唔到, 要開刀就大陣仗.  所以要細d開始矯正易d, 希望唔洗要開刀嘛.  Anyway, 而家都要俾陳醫生去評估下.

原帖由 moyan 於 11-8-14 23:39 發表
我也跟姑娘講了仔仔情况, 佢話電話冇辦法了解比意見, 一定要見真人, 佢叫我9月有了school timetable再book, 揾一日可以上午去先book, 就不用等到12月,

之前的dr.話佢下顎過長和發育緊仲會繼續長, 不可阻止, 不可唔 ...

原帖由 moyan 於 11-8-14 23:48 發表
謝謝2位mami, 請問除了陳醫生, 還有其他矯齒專科醫生推介嗎?

劉潤華 牙齒矯正科專科醫生
http://www.ortho-center.com/zh/index.php
我識個媽咪囡囡升小四,上顎去鎖住唔俾個下顎繼續生長囉!(用佐九個月)

原帖由 Yanamami 於 11-8-15 11:29 發表
The whole point咪就係要拉個上顎去鎖住唔俾個下顎繼續生長囉.  等佢生定左就矯正唔到, 要開刀就大陣仗.  所以要細d開始矯正易d, 希望唔洗要開刀嘛.  Anyway, 而家都要俾陳醫生去評估下.
...

黄金時間九至十二歲!

回覆 7# moyan 的文章

Moyan,
我個女個case 同你仔一樣, 佢仲係左右顎骨有長短, 所以有大細面, 都睇過3 個DR, 答案都同你個dr 一樣, 因為顎骨繼續生長和發育緊, 唔可以做住, 我睇在個DR 4 年, 佢每年都係講同一樣既話
阿女今年13 歲啦, 開始留意自己既樣靚唔靚, 成日話要去cool 牙,
好想你分享見完醫生既結果, 以作參考, 感激萬分
‹ 上一主題|下一主題