用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 培僑書院 請問小朋友由安基司考入培僑的家長
go

請問小朋友由安基司考入培僑的家長

你地小朋友係讀國際班定主流班? 我小朋友今年升 IN3, 我一開始已經想小朋友入倒培僑所以毫不考慮就比佢讀國際班, 等佢英文普通話都打好基礎, 我咁諗有冇錯呢? 培僑面試時又會唔會考埋小朋友中文程度呢? 因為國際班比較下唔太著重中文認字同書寫, 程度比主流班淺, 我又擔心 interview 時會唔會考佢中文生字?
希望有家長可以分享一下, 等我仲可以有時間去準備, thanks!

原帖由 tonimaow 於 11-8-10 13:09 發表
你地小朋友係讀國際班定主流班? 我小朋友今年升 IN3, 我一開始已經想小朋友入倒培僑所以毫不考慮就比佢讀國際班, 等佢英文普通話都打好基礎, 我咁諗有冇錯呢? 培僑面試時又會唔會考埋小朋友中文程度呢? 因為國際班比 ...

我的小朋友係讀國際班的,剛讀完一年級。個人認為讀國際班升讀培僑會較易適應,因為培僑用英普教學,小朋友如習慣上課聽及講英文及普通話,會更加投入於課堂中。面試時有用普通話問小朋友問題,主要考小朋友應對,不懂回答也要有反應。培僑的中文書是國內的人教版課文,用字較深,課文會比較長,家長可能要花點時間教小朋友。家長最好幫小朋友認多點中文字同書寫,對將來做功課也有幫助。祝順順利利!

thanks Joycemom!
咁你小朋友面試時應付倒老師既提問嗎? 我小朋友英文聽講寫都OK, 不過普通話就冇咁好, 我擔心佢呢方面會比較輸蝕.... 但我亦聽過一個例子, 有個小朋友聽唔明老師既普通話問題, 但佢識得應變, 同老師講 "sorry i don't understand", 咁又得咗! 所以臨場反應真係好緊要....

原帖由 tonimaow 於 11-8-11 23:25 發表
thanks Joycemom!
咁你小朋友面試時應付倒老師既提問嗎? 我小朋友英文聽講寫都OK, 不過普通話就冇咁好, 我擔心佢呢方面會比較輸蝕.... 但我亦聽過一個例子, 有個小朋友聽唔明老師既普通話問題, 但佢識得應變, 同老師 ...

我的小朋友又係聽唔明老師既普通話問題,坦白同老師講唔明,結果老師用廣東話重覆問題問佢,所以家長要教小朋友遇到不懂既問題,要表達出來,有時候老師可能係考小朋友的表達能力,不是問題的答案,坦白講,五歳的小朋友要一個人面對一班陌生人面試一個多小時,已經不用易,所以要好好鼓勵小朋友努力加油,開開心心去面試!

原帖由 Joycemom 於 11-8-15 09:34 發表

我的小朋友又係聽唔明老師既普通話問題,坦白同老師講唔明,結果老師用廣東話重覆問題問佢,所以家長要教小朋友遇到不懂既問題,要表達出來,有時候老師可能係考小朋友的表達能力,不是問題的答案,坦白講,五歳的小朋友要一個人面 ...

完全明白, 唔該哂你呀!