用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇唸住2012報St Cat N班的家長?
go

有冇唸住2012報St Cat N班的家長?

想幫囝囝報, 但學費58,000一年, 又好似好貴. 仲聽聞冇校車, 會唔會下年有呢.

當然係報左至算la... 唔報乜都冇得諗

咁又係, 你小朋友是否都係下年讀N班呀?

請問2012年N班,即係小朋友邊年出世呢? thanks.

2010年出世

Jenjo, thanks! My boy is also 2010, but Dec, so it's 細仔,真苦腦!

我諗sat cat喜歡收大b多d, 因為要幫佢打天下. 不過報左先啦, 攞下d經驗.

我個女係10年大B,我係住0係Harbour Place既,我原本打算同佢報St. Cat k1,點知有一日返工突然見到St. Cat個牌,我先知原本起分校,真係好開心!仲有PN班,又0甘近屋企,一出門口就到學校啦!所以就算貴,我都會同佢報。不過囡囡到而加都唔係好識講野,都唔知點interview。

我囝囝10年7月, 唔大唔細, 都係未識講嘢, 都唔知點interview

我都有諗過阿女讀 St. Catherine N 班, 大家知唔知幾時開始報名

我打過去問,佢話八月尾留意網址,九月會派 application form

I will also apply.  My gal was born in early 2010 and still not speak well now.  So I wonder what the interview will cover?

I live in HH and happy to know St Cat has campus in HH now. My bb born in 2010 May, I am planning to apply 2012-2013 PN class. Anyone know when they will accept application? and when is the Interview?

Please share if anyone knows. Many thanks.

原帖由 popong 於 11-7-29 22:10 發表
我囡囡10年11月出世,是否要今年9月報N 班?定下年先要報?

如果想讀2歲班, 今年要報, 年尾interview. 如果讀k1, 就出年報.

回覆 15# 大白豬 的文章

原帖由 popong 於 11-8-1 21:18 發表
2歲班即是咩班?是幼兒班嗎?我見好多幼稚園只得幼兒班、低班及高班,你地講的2歲班是否幼兒班還是playgroup?
以前讀書低班即K1、中班即K2、高班即K3,依家是否不同了?咁Nursery是否幼兒班? ...

每間幼稚園的叫發都有d唔一樣, 以前讀書無2歲班, 3歲先開始返學. 依家唔同啦, 有d幼稚園2歲就可以返, 即係bb要讀4年幼稚園.

2歲班即學前班(有d學校叫pre-nursery, 有d叫nursery, 學基叫playgroup), 唔一定要讀.
3歲班即以前k1, 一定要讀.

大白豬, 好解釋得好清楚呀, Thanks.

仲有, 我想問吓你哋點樣去揀 N 班 or 幼稚園, 因聽得實在太多意見, 但自己又無經驗, 真係好頭痛, 大家不如分享吓心得

原帖由 FCMF 於 11-8-2 09:16 發表
大白豬, 好解釋得好清楚呀, Thanks.

仲有, 我想問吓你哋點樣去揀 N 班 or 幼稚園, 因聽得實在太多意見, 但自己又無經驗, 真係好頭痛, 大家不如分享吓心得 ...

Wanna know too!! Thx!!