用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 明天做言語遲緩評估
go

[聽/語障] 明天做言語遲緩評估

23個月都仲係講緊bb話, 只懂講爸爸, 媽媽, 婆婆和波波, 最叻就係bye bye, 但都唔係經常主動講, 佢理解能力完全沒有問題....好多人同我講有些bb係遲d講野, 特別係男仔, 但我見佢比其他同齡小朋友真係差好遠, 我怎能不擔心....最後, 我不理其他人的意見, 幫囝囝book了明天去私人機構做言語遲緩評估 (政府我都會照排), 好多親朋好友覺得我浪費金錢, 覺得我過份擔心, 但我真係想早些知道結果...

早啲知結果好, 早啲幫到仔仔, 如果唔係做呀媽既真係好擔心, 其他親戚又點會明呢

對呀!與其乾著急, 估下估下, 不如早點行動做評估, 知道囝囝需要, 早點幫助他, 這樣對大家都好!
若真的表達能力弱, 不用擔心, 只要有適當的幫助, 一定可以改善的, 你囝囝還小, 有大把空間進步!
原帖由 laamlaam_mama 於 11-8-8 09:47 發表
23個月都仲係講緊bb話, 只懂講爸爸, 媽媽, 婆婆和波波, 最叻就係bye bye, 但都唔係經常主動講, 佢理解能力完全沒有問題....好多人同我講有些bb係遲d講野, 特別係男仔, 但我見佢比其他同齡小朋友真係差好遠, 我怎能不 ...

請問你選了那一間做評估, 我也想幫仔仔做, 佢24 months 只識講爸爸, no more la !

我搵咗協康, 香港言語及吞嚥治療中心, 麥堅時, 香港言語治療中心...全部都要留電話, 未有位....今日做果間叫啟言, 最快, 等咗10日就打黎有位...我PM妳電話和地址..

can you PM me as well?
I need to find a Speech therapy for my son also... 好苦惱, 阿仔跟得姑娘幾好, 但姑娘又唔做, 又唔肯講佢去邊度做...唯有搵個新架啦

已pm你啦
原帖由 candycycy 於 11-8-9 12:20 發表
can you PM me as well?
I need to find a Speech therapy for my son also... 好苦惱, 阿仔跟得姑娘幾好, 但姑娘又唔做, 又唔肯講佢去邊度做...唯有搵個新架啦

啟言的言語治療師很好, 放心吧, 努力與孩子練習, 他會一定有進步的!
原帖由 laamlaam_mama 於 11-8-9 22:11 發表
已pm你啦

原帖由 laamlaam_mama 於 11-8-8 09:47 發表
23個月都仲係講緊bb話, 只懂講爸爸, 媽媽, 婆婆和波波, 最叻就係bye bye, 但都唔係經常主動講, 佢理解能力完全沒有問題....好多人同我講有些bb係遲d講野, 特別係男仔, 但我見佢比其他同齡小朋友真係差好遠, 我怎能不 ...

laamlaam_mama~~可以pm 資料比我嗎??

please check PM
原帖由 yysmall 於 11-8-11 13:54 發表

laamlaam_mama~~可以pm 資料比我嗎??

樓主您好!
請問仔仔測試結果點呀?
我個仔依家22個月同您所講的情況一樣,
我提早book下個月提早返去健康院見醫生,
睇下有咩可以幫到佢,
您有無d咩提議比到我呀?

Would u pm the details to me, pls???

囝囝的評估結果, 證實語言遲緩接近1年....治療師建議玩多d假想性玩具會有幫助, 例如煮飯仔, 玩具屋等...令外佢教咗我一些口部按摩的手勢, 叫我返屋企幫囝囝每日按摩...
原帖由 fian0320 於 11-8-16 07:20 發表
樓主您好!
請問仔仔測試結果點呀?
我個仔依家22個月同您所講的情況一樣,
我提早book下個月提早返去健康院見醫生,
睇下有咩可以幫到佢,
您有無d咩提議比到我呀? ...

唔知點解, 我pm唔到妳...我比條link你
www.pstc.com.hk
原帖由 WingWing0607 於 11-8-16 09:04 發表

Would u pm the details to me, pls???

laamlaam_mama... same siutation, same feelings and same action.

Laam laam mama, would you consider to bring him to 兒科耳科專科. My friend's one has the inflamation in the inner ear... after he cured, things is getting better and better. now he speak all day long.

laamlaam_mama ,
你囝囝才23個月, 為何但語言遲緩接近1年, 其實"語言遲緩接近1年"是什麼意思?  Sorry, 我呢方面知識很少. 我囝囝22個月, 情況同你說的大致相同, 原本約了明天見耳鼻喉科, 現在聽你這麼說, 很擔心.

"語言遲緩接近1年" 表示一個2歲的小朋友, 但他的語言能力只等同1歲, 我有排政府, 但最快半年後才有機會見醫生, 再等醫生決定排邊科專科, 姑娘同我講政府的言語治療起碼要排2年, 所以搵私人跟進住先, 唔想徙咗小朋友的學習黃金期....你都唔好太擔心, 見完醫生再決定下一步怎麼幫助小朋友...其實我都明白每個小朋友發展會有快有慢, 我暫時可以做的係在我能力範圍之內, 為佢作最好的治療, 因為經濟關係, 我也沒有可能長期睇私人的言語治療, 庭恩又只接受低收入家庭, 所以現在我會參考治療師的教學方法, 再係屋企同小朋友多些練習, 希望我們的小朋友都可以健康快樂成長...
原帖由 tsimtsim 於 11-8-24 06:12 發表
laamlaam_mama ,
你囝囝才23個月, 為何但語言遲緩接近1年, 其實"語言遲緩接近1年"是什麼意思?  Sorry, 我呢方面知識很少. 我囝囝22個月, 情況同你說的大致相同, 原本約了明天見耳鼻喉科, 現在聽你這麼說, 很擔心. ...

http://www.babycenter.com/0_your-15-month-olds-language-and-cognitive-development-speaki_1213394.bc
很明白你們,因為我的囝囝也是有一點慢...  但剛看這個網頁,覺得有D用,同大家分享一下.  內容很深入,而且,很生活化,惟獨是英文,我們的情況,要轉番做中文運用.
原帖由 laamlaam_mama 於 11-8-25 11:34 發表
"語言遲緩接近1年" 表示一個2歲的小朋友, 但他的語言能力只等同1歲, 我有排政府, 但最快半年後才有機會見醫生, 再等醫生決定排邊科專科, 姑娘同我講政府的言語治療起碼要排2年, 所以搵私人跟進住先, 唔想徙咗小朋友 ...