用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 可以成功插班嗎?
go

可以成功插班嗎?

囡囡響一年班時全級考10幾,如果二年班同佢力谷至頭10名,可望三年班插班至瑪利諾或聖瑪利嗎?有冇經驗既父母講吓呀?唔該.........

原帖由 kcityma 於 11-8-17 19:28 發表
囡囡響一年班時全級考10幾,如果二年班同佢力谷至頭10名,可望三年班插班至瑪利諾或聖瑪利嗎?有冇經驗既父母講吓呀?唔該.........

讀甚麼學校很重要,不是熱門那幾間小學,機會會少一點。
曾經有人反映,在一間將軍澳學校全級考第一,都拿不到考瑪利諾的入塲卷。
因為聖瑪利少位,插班更難吧!

Why not try every year; u dont have anything to lose, do u?

原帖由 kls12 於 11-8-17 20:10 發表

讀甚麼學校很重要,不是熱門那幾間小學,機會會少一點。
曾經有人反映,在一間將軍澳學校全級考第一,都拿不到考瑪利諾的入塲卷。
因為聖瑪利少位,插班更難吧! ...

小囡就讀嘉諾撒聖家學校九龍塘....唔知有冇機呢

原帖由 kcityma 於 11-8-17 22:09 發表

小囡就讀嘉諾撒聖家學校九龍塘....唔知有冇機呢

我有朋友當年在聖家全級第七,可以參加瑪利諾的插班試。同時也指出,同是嘉諾撒會的學校是不會爭學生的。小女都是這原因而放棄讀聖家了。

無奈, 嘉諾撒會的學校是不會收其他嘉諾撒學生的.

醒目開學勳章 王國長老

而家我唔肯定, 但當年我自己係OK的

原帖由 PS0325 於 11-8-18 03:50 AM 發表

原帖由 PS0325 於 11-8-18 03:50 發表

噢....真的?如果揀中學既時候,自行又可唔可以選佢呢?會唔會又唔揀嘉諾撒系呢?

原帖由 kcityma 於 11-8-18 09:36 發表

噢....真的?如果揀中學既時候,自行又可唔可以選佢呢?會唔會又唔揀嘉諾撒系呢?

好似是可以的,看看有沒有其他人答。
但聖瑪利書院是九龍區較受歡迎的嘉諾撒會中學,由於今年是第一年結龍小學生升上中學,街外位不多。可以看看這幾年的數據才考慮吧!

最好入到頭三名,今屆九龍塘聖家全級第一嗰個成功插入了Marymount P2.

Very rare or almost zero chance for St Mary's Primary. For the last few years, only one girl (First in form in St Francis Canossian) got into St Mary's (P2 or P3). I believe she probably got recommendation from the sister(s) in St Francis.

其實考到頭三名都未必有十成把握, 我個姪女, 幾年前係九龍塘聖家全級第一,可以參加瑪利諾既插班試, 但係最後都無緣。

我姪女個舊同學, 由一至四年班係咁轉校, GH->HF->MC->DGJS.  因為佢去到邊都係考全級第一.

我估計除非是學生因事透過校方 (如成績不好搬屋, 咁學校會幫忙入另一間名氣較小或相若的嘉諾撒學校, 但唔好諗住可以借機升'呢') 或透過政府機制自行升中大抽獎等,  才可以由一間 嘉諾撒 A 去另一間 嘉諾撒B. 如果是打正招牌, 只想人望高處去考, 相信難度十分高...

有天神的媽咪指出, 天神表明不收其他嘉諾撒會的學生, 詳情可以去天神forum 睇.

如果天神真的有這明文規定, 咁其他嘉諾撒學校最少都會有某個程度的共識, 對不?

當然你去Marynoll, Marymount, 咁大家都唔同會, 就要靠實力如成績, 推薦等去考, 能者得之.  前幾年有媽咪指出, 佢嗰囡全級頭三去瑪XX連見都冇, 人家收了其他囡才知, 不過都叫試過, 與其心大心細, 不如放手一摶, right?

Marymount vs Maryknoll,邊間英文叻D?

deleted.......

St. Mary沒有什麼插班位,反而Maryknoll較多插班位。其實,要插班應插小二,一來容易適應新環境,二來插班位較多。越高年級,位越少,要求越高。
我覺得不用問全級考第幾才可考筆試,相信年年會有不同,先申請再作打算。

原帖由 HTY2003 於 11-8-18 14:31 發表
St. Mary沒有什麼插班位,反而Maryknoll較多插班位。其實,要插班應插小二,一來容易適應新環境,二來插班位較多。越高年級,位越少,要求越高。
我覺得不用問全級考第幾才可考筆試,相信年年會有不同,先申請再作打算。 ...

由於St. Mary's一條龍上中學,成績未達要求的便要留班。聽說,這幾年的留班率比以前高,所以曾經有一年有三、四個插班位。

嘉諾撒會唔收自己會既學校,好多人都知..但如果係香港搬九龍,或九龍搬香港,叫學校寫信,機會都好大下,見過有人成績普通,都插到聖瑪利,唔係既話,可以一試,但預左唔得