用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選科
go

大學選科

十月開始要選大學啦, 大家選定20個志願未? 順便一提, 英國大學聯招9月中可以開始報, 未考IELTS既家長要快o的報名啦!

Dear Khmama,
請問IELTS 是什么試? 是否是要去英國升大学的試, 要中幾學生考? 是否完成中五考?  謝謝!

原帖由 ritawong 於 11-8-26 14:53 發表
Dear Khmama,
請問IELTS 是什么試? 是否是要去英國升大学的試, 要中幾學生考? 是否完成中五考?  謝謝!

English language requirements for international students. 英美大學也適用.

e.g. UC Berkeley admissions for international students

The minimum accepted score for the TOEFL is 80 for the Internet-based test and 550 for the paper-based test. The IELTS examination is accepted with a 7 or better band score (academic modules).

hkmama,

請問有冇多D選科資料可以介紹一吓呢?順便講吓你嘅心得!

原帖由 9498mami 於 11-8-26 15:20 發表
hkmama,

我依家幫阿女去瞭解自己最想讀o既科目先, 雖然o的過來人叫我first degree最好係搵專科讀, 但係個女又唔想做醫生,律師, 工程師. 我亦都盡量就番佢既興趣去同佢傾, 數數下剩番Maths, Account同Computer佢較為有興趣.  所以依家搵咗廿幾個相關科目比佢自己再選.  大學選科唔同升中, 一定要佢親歷親為, 我最多比意見. 選科資料可以去www.edb.gov.hk/334個網搵.
心得就冇啦, 我都幾享受同個女討論選科呢個過程, 每日我會講少少我既經驗比佢聽, 你會發覺佢由一o的都唔知, 慢慢識得要諗下選既科有冇出路.
我都諗住同佢報英國o既大學, IELTS已經考咗. U就主要係報Maths同Account. 報外國大學更加要佢一齊搞, personal statement都要佢自己寫. 佢知道考得好就可以入top既U, 萬一考得唔好可以報foundation再入U, 一樣四年冇蝕底, 等佢少o的壓力.

hkmama,
IELTS難嗎?  如何準備?  適合Form幾去考?  謝謝解答.

原帖由 khmama 於 11-8-26 23:05 發表

我依家幫阿女去瞭解自己最想讀o既科目先, 雖然o的過來人叫我first degree最好係搵專科讀, 但係個女又唔想做醫生,律師, 工程師. 我亦都盡量就番佢既興趣去同佢傾, 數數下剩番Maths, Account同Computer佢較為有興趣.  ...

原帖由 Yanamami 於 11-8-27 12:45 發表
hkmama,
IELTS難嗎?  如何準備?  適合Form幾去考?  謝謝解答.

IELTS試分4部分, 包括reading, writing, listening同oral. 難唔難好睇小朋友既程度, 我識得既名校中五中六生, 唔去準備既程況下都考到overall 6.5分. 不過writing比較難. 坊間都有得讀, 不過我自己覺得唔需要. 如果去外國讀foundation, 一般都係要求5.5分 - 6.5分不等, 大學就要求起碼7分.
個成績有效期係兩年, 如果想讀完中五走, 就中五上學期就好考定, 如果讀完中六走, 就中五升中六暑假要考定.

Thanks for your prompt reply.

原帖由 khmama 於 11-8-27 12:58 發表

IELTS試分4部分, 包括reading, writing, listening同oral. 難唔難好睇小朋友既程度, 我識得既名校中五中六生, 唔去準備既程況下都考到overall 6.5分. 不過writing比較難. 坊間都有得讀, 不過我自己覺得唔需要. 如果 ...

大學聯招時間表

http://www.jupas.edu.hk/jupas/c_content_key_dates.html#4yr

原帖由 khmama 於 11-8-25 22:15 發表
十月開始要選大學啦, 大家選定20個志願未? 順便一提, 英國大學聯招9月中可以開始報, 未考IELTS既家長要快o的報名啦!

khmama, 多謝你一直以來的指點, 小兒升中時也是多得你的資料使我呢個懞查查媽咪可以順利渡過派位.
現在小兒已f4了, 想再次請教以下問題:
IELTS同 IGCSE有什麼分別? 如阿仔想去英學讀U應考那個試??

hkmama,

多謝你的回覆!
你講得岩,大學選科唔同升中, 一定要佢親歷親為。我都有同囡囡一齊傾吓大學選科嘅資料,似乎佢重清楚過我。
你囡囡係幾時考IELTS嫁?咁出年佢可唔可以用非聯招申請入香港嘅大學呢?

回覆 5# khmama 的文章

hkmama

If your daughter may go to UK, the following link may be useful to you both. I used that for my son's preparation.

http://www.thestudentroom.co.uk/

ANChan59
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 ninmum 於 11-8-29 23:34 發表

khmama, 多謝你一直以來的指點, 小兒升中時也是多得你的資料使我呢個懞查查媽咪可以順利渡過派位.
現在小兒已f4了, 想再次請教以下問題:
IELTS同 IGCSE有什麼分別? 如阿仔想去英學讀U應考那個試?? ...

IELTS係國際性既英語測試, 好似TOEFL咁, 入大學時人地可以憑呢個試既成績大約知道你既英文水平. IGCSE係國際中學文憑, 程度同中學會考差不多, 可能仲容易過會考. IGCSE由Edexcel International 同Cambridge各自提供, 一年有兩次試, 科目有好多選擇, IGCSE係一個國際認可既資歷, 如果你打算去英國讀A-LEVEL或者係香港讀IB, 可以考IGCSE. 考咗GCE A-LEVEL都可以選擇係英國讀U或者以NON-JUPAS入本地大學. 如果你諗住考文憑試, 可以用文憑試成績以JUPAS報本地大學, 亦可以報英國既大學不過一般都要求你要考IELTS並達到一定標準.

原帖由 9498mami 於 11-9-1 11:37 發表
hkmama,

多謝你的回覆!
你講得岩,大學選科唔同升中, 一定要佢親歷親為。我都有同囡囡一齊傾吓大學選科嘅資料,似乎佢重清楚過我。
你囡囡係幾時考IELTS嫁?咁出年佢可唔可以用非聯招申請入香港嘅大學呢? ...

IELTS只係英文試, 用黎報英國既大學用, 7月尾已經考咗. 出年考文憑試, 我只可以用JUPAS申請香港既大學.

原帖由 ANChan59 於 11-9-1 16:48 發表
hkmama

If your daughter may go to UK, the following link may be useful to you both. I used that for my son's preparation.

http://www.thestudentroom.co.uk/

ANChan59

ANChan59,

唔該晒, 我會send比阿女睇. UCAS比較簡單, 得5個choice, 阿女一早已經心有所屬, 依家只係等佢作好份personal statement. 你囝囝係咪都係出年入U?

原帖由 khmama 於 11-9-1 23:15 發表

ANChan59,

唔該晒, 我會send比阿女睇. UCAS比較簡單, 得5個choice, 阿女一早已經心有所屬, 依家只係等佢作好份personal statement. 你囝囝係咪都係出年入U?

Not yet, he will take IBDP in 2013.

He follows his advisor's recommendation to take 2-4-2 choices. He prefers to study in HK and then UK. He will take SAT and then IELTS.
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

thanks khmama,

咁即係話 IGCSE 係考黎去英國讀高中, 而要入英國U就要考 IELTS OR  GCE A-LEVEL, 是不是這樣理解?

請問若以文憑試成績考英國U 容易d 定俾囝囝去英國讀一年foundation course 再考英國U容易d??

原帖由 9498mami 於 11-8-26 15:20 發表
hkmama,

緊貼2011收生成績:
http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas-grades/2011.html
http://join.ust.hk/pdf/2011.pdf

原帖由 sandy123 於 11-9-3 23:58 發表

緊貼2011收生成績:
http://www.cuhk.edu.hk/adm/jupas-grades/2011.html
http://join.ust.hk/pdf/2011.pdf

我囡囡係考334 (HKDSE) 香港文憑試。
新嘅 jupas 2012 已經出咗啦!
http://www.jupas.edu.hk

原帖由 9498mami 於 11-9-6 11:21 發表
我囡囡係考334 (HKDSE) 香港文憑試。
新嘅 jupas 2012 已經出咗啦!
http://www.jupas.edu.hk

You mean min admission requirements (I can't see it in China). In that case, not very helpful.