用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 1歲已經識發脾氣, 點搞好?
go

1歲已經識發脾氣, 點搞好? [複製鏈接]

我個仔1歲, 0利幾日開始識發脾氣,
出街唔肯坐車仔, 要人抱住行,
有時玩玩下某一樣野, 我拎走去,
佢發脾氣, 狂喊,
有時佢爬去想搞d 風扇/電線,
鬧佢, 佢又狂喊, 但有時又唔理我,
打佢手又無乜反應,
都唔知佢知唔知我鬧緊佢.
出街拎某一件玩具比佢玩,
玩完放番低唔買, 佢又勁扭計要我買 =_=
都唔知點教好. 1歲人仔究竟係咪明我地講乜?
   0    0    0    0

原帖由 leungcnine 於 11-6-20 13:06 發表
佢發脾氣, 狂喊,
打佢手又無乜反應,
都唔知佢知唔知 ...

好似系你完全唔明1歲人仔諗咩多D噃

agreed>好似你唔係好明1歲人仔諗乜...

>有時玩玩下某一樣野, 我拎走去,佢發脾氣, 狂喊
自己玩緊的嘢,無端端畀人攞走,畀我都會發脾氣啦. 你做乜要攞走呢?有冇同佢講吓原因(以佢能明白的語言)?攞走之前有冇比啲預警佢?

>有時佢爬去想搞d 風扇/電線,鬧佢, 佢又狂喊
大抵佢唔係特登為咗激你而去搞D風扇/電線,或者佢都唔會因為明知咁樣好危險而故意去搞.其實佢都係好奇心(我咁講唔係話佢可以搞呢啲嘢).你先做好家居安全,之後試吓轉移佢的好奇心...如果佢對繩(如電線)好奇,你同佢講吓可以用嚟做乜(必定要有家長在場,因為繩好危險),如果佢對啲嘢轉吓轉吓(如風扇)有興趣,不如試試一啲電動車(或其他,你可以諗到的東西)?畀人鬧,當然喊啦.

>打佢手又無乜反應,都唔知佢知唔知 ...
你想佢知乜嘢?知道咁樣做好危險?我諗佢地都唔識乜嘢係危險.可以的話,唔好打啦,做好家居安全,收埋晒啲嘢啦...

我諗你都係愛錫仔仔的家長,試吓從小朋友的角度睇嘢,你會明白多啲.好多人話,做咗家長,好似再次經歷童年.我好贊成,我成日都變身成為大我囡囡小小既小朋友,同佢做friend...

互勉.

原帖由 leungcnine 於 11-6-20 13:06 發表
佢發脾氣, 狂喊,
打佢手又無乜反應,
都唔知佢知唔知 ...

老實講小朋友一出世就識發脾氣,唔係點會喊!!

100%同意!!!

原帖由 Christi 於 11-6-20 21:06 發表
agreed>好似你唔係好明1歲人仔諗乜...

>有時玩玩下某一樣野, 我拎走去,佢發脾氣, 狂喊
自己玩緊的嘢,無端端畀人攞走,畀我都會發脾氣啦. 你做乜要攞走呢?有冇同佢講吓原因(以佢能明白的語言)?攞走之前有冇 ...

咁下次你試個吾好理佢囉...:loveliness: :loveliness: :loveliness:

BB will not have bad temper with no reason.  They will show their bad temper only when their internal needs being impeded by external environment (usually coming from the adult).  Please try to understand more the phycological needs of a baby.  Highly recommend to read through the theory in this web site.  Hand is the brain of the child.  They need to explore the world by their hands to develop the congition.

http://infinitychildren.com/c_Child_Home6.aspx

Be more patient to your bady, you will find the fun from him/her as well.

當佢歲幾時會更多脾氣呀!

佢既能力開始多左,但又唔係真係好叻,咁佢想做但又做唔到,比著係你,你都會發脾氣啦!

小朋友一出世就係一個人仔黎架喇!當然會有脾氣啦!

回覆 3# SAMMYHO42 的文章

對!例如1:老人家看見小孩跌倒,就打地下,說:地下曳曳,結果……哭聲越來越大。(只會令他更霸道!)
我就說:0阿!你弄痛了土地,快道歉,就沒事0拉~~ 或則詐看不到,不理他……他就自動爬起來
例2:看過1位專家教路:小孩嚷著買玩具店,癱在地上不肯走,別妥協!說:唉喲!誰家的孩子癱在地上,你看!幾多街坊看著……最後收起哭聲,乖乖跟你走

原帖由 vincher 於 11-8-22 01:19 發表
我就說:0阿!你弄痛了土地,快道歉,就沒事0拉~~ 或則詐看不到,不理他……他就自動爬起來

睇個例子, 我相信你系一位爸爸......如果我估錯, 甘"世上只有媽媽好"may be要改寫為"世上只有爸爸好"了.....

回覆 1# samuel89 的文章

haha~~我是媽媽,歌曲要改寫!!!

原帖由 vincher 於 11-8-25 23:34 發表
haha~~我是媽媽,歌曲要改寫!!!

唔系好信.....老老實實,你有冇講得出,做得到先 may be你"吼"到實一實,根本唔會俾仔女跌倒

回覆 1# samuel89 的文章

小孩當時並非剛學識走路程的bb,已3歲多,跌倒平常事,見他不大礙,才用此法!見他跌倒沒聲,代表不打緊……你越呵護他,就放聲大哭。當然傷得厲害,就不可
詐看不到了!

原帖由 vincher 於 11-8-26 15:49 發表
小孩當時並非剛學識走路程的bb,已3歲多,跌倒平常事,見他不大礙,才用此法!見他跌倒沒聲,代表不打緊……你越呵護他,就放聲大哭。當然傷得厲害,就不可
詐看不到了! ...

呵呵.....作為爸爸,我見到阿仔踏單車跌倒, 膝頭哥都系血, 講真我都用唔到你既方法...... 雖然我知道就算我自己跌倒流晒血其實都好少事, 但問題就系睇見阿仔跌倒仲慘過自己重傷

原帖由 samuel89 於 11-8-26 16:05 發表

呵呵.....作為爸爸,我見到阿仔踏單車跌倒, 膝頭哥都系血, 講真我都用唔到你既方法...... 雖然我知道就算我自己跌倒流晒血其實都好少事, 但問題就系睇見阿仔跌倒仲慘過自己重傷 ...

好心痛!

原帖由 samuel89 於 11-8-26 16:05 發表

呵呵.....作為爸爸,我見到阿仔踏單車跌倒, 膝頭哥都系血, 講真我都用唔到你既方法...... 雖然我知道就算我自己跌倒流晒血其實都好少事, 但問題就系睇見阿仔跌倒仲慘過自己重傷 ...

** 同意 ... 唔理小朋友只可以響好安全嘅情況下
‹ 上一主題|下一主題