用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Tom Lee JMC
go

Tom Lee JMC [複製鏈接]

我個仔最近o係TKO Tom Lee 上緊 JMC,  但我覺得個Miss 教得好趕.究竟係老師的問題定係課程的問題?

其他人係咪咁架?

有冇好的Miss 推介?
   0    0    0    0

我個仔0係TKO centre 跟Miss Lam﹐我吾覺得好趕。。。不過0係一堂裡面真係有好多野要cover

我呀仔都有係tom lee 參加jmc, 畢業了, 我本人都覺得有點趕, 家長都要配合, 但小朋友都ok, 追到個進度.  我鐘意佢兩三個星期有class performance. 給小朋友很多面對群眾既經驗 (雖然小孩加家長只是十多人 )

原帖由 ohmygosh 於 11-8-4 21:37 發表
我個仔0係TKO centre 跟Miss Lam﹐我吾覺得好趕。。。不過0係一堂裡面真係有好多野要covermouth:" />

我仲一路聽的都係JMC進度慢添,我呀仔上緊火,上得好開心

我個囝囝以前係跟Miss Ha,她很有愛心,教得很好.

原帖由 ohmygosh 於 11-8-4 21:37 發表
我個仔0係TKO centre 跟Miss Lam﹐我吾覺得好趕。。。不過0係一堂裡面真係有好多野要cover

Dear ohmygosh
唔知妳記唔得得得我, 同妳住同一屋苑同一座, 之前囡囡都係星期4上葉氏果個媽咪呢? 我5月時買左個鋼琴, 有兩張TL 可以用來交學費嘅coupon ($500 each, 今年11月到期的), 現在想20% off 讓出, 妳有無興趣?

Yes, please!

原帖由 sunshine231207 於 11-8-16 13:40 發表

Dear ohmygosh
唔知妳記唔得得得我, 同妳住同一屋苑同一座, 之前囡囡都係星期4上葉氏果個媽咪呢? 我5月時買左個鋼琴, 有兩張TL 可以用來交學費嘅coupon ($500 each, 今年11月到期的), 現在想20% off 讓出, 妳有無興 ...

我個仔0係TKO centre 跟Miss Lam﹐我吾覺得好趕。。。不過0係一堂裡面真係有好多野要covermouth:" />

請問你個仔幾大呢?我個仔前幾個月學,學左4堂就唔肯去,我陪過佢上3堂,我覺得大部份小朋友都跟唔到, 系咪因為太細呢?我個仔得3歲9個月??

我小朋友3歲1個月開始上Music Wonderland﹐3歲7個月開始JMC﹐不過我本身是音樂演奏專業﹐也從事音樂教育(私人教授鋼琴和小提琴)﹐兒子也遺傳了這方面的天份和才能﹐自小表現比較突出和advanced﹐因此未能作準。
不過這些年來﹐我每星期親自陪同兒子返MW和JMC﹐JMC確實每一堂教授的東西都相當多﹐也轉換得很快很急﹐確實並不是班上每位孩子都能跟得上﹔加上﹐大班教學﹐老師很難兼顧個別學生的需要﹔家長回家後必須讓孩子多溫習﹐才能跟得上﹐又學得有滿足感。
或者您再觀察多一段時間﹐又試試課後問一下老師的意見﹐再決定以後如何。
Best wishes!

原帖由 bonbon16 於 11-8-27 12:38 發表

請問你個仔幾大呢?我個仔前幾個月學,學左4堂就唔肯去,我陪過佢上3堂,我覺得大部份小朋友都跟唔到, 系咪因為太細呢?我個仔得3歲9個月??

原帖由 ohmygosh 於 11-8-28 14:21 發表
我小朋友3歲1個月開始上Music Wonderland﹐3歲7個月開始JMC﹐不過我本身是音樂演奏專業﹐也從事音樂教育(私人教授鋼琴和小提琴)﹐兒子也遺傳了這方面的天份和才能﹐自小表現比較突出和advanced﹐因此未能作準。
不過這些年來﹐我每 ...

多謝你的回覆, 我自問無乜音樂天份, 我陪仔仔上左3堂,都好努力幫佢寫低筆記,但上堂時老師真的好趕好趕!
前幾日老師有打電話比我,佢話大部份小朋友頭幾堂都系甘,我話如果系正常既,小朋友又未掌握得到, 繼續落去就只會跟唔上(我覺得)因為前面既都未明又點加其他新既呢?我仲比個老師搞到我唔知好嬲定好笑,佢話據佢觀察,我個仔好內向,好怕醜,唔鍾意講野所以先至會有甘既問題出現喎!
但問題系我個仔屬於好好動,好多野講,好主動個種小朋友!所以我覺得個老師只求留學生無顧及和解決我既問題囉!我仔仔果班初時有11個同學,到左2個月後只餘下6個,可能我遇到個無甘好既老師!
系呢?既然你甘了解和懂音樂, 邊間學基本音樂又有趣味性既學校可以建議呢?
thanks!

或者您可以試下 Orff Music﹐我個仔兩歲幾的時候在太子的One Music 返過一段短時間﹐我個人覺得很不錯﹗BK其他媽咪的評價也很好﹐值得推薦。不過因為我小朋友的幼稚園(K1-3)已使用Orff Music作為核心課程﹐我不想他重複學習﹐才沒有繼續在外面上堂。

原帖由 bonbon16 於 11-8-28 22:18 發表

多謝你的回覆, 我自問無乜音樂天份, 我陪仔仔上左3堂,都好努力幫佢寫低筆記,但上堂時老師真的好趕好趕!
前幾日老師有打電話比我,佢話大部份小朋友頭幾堂都系甘,我話如果系正常既,小朋友又未掌握得到, 繼續落去就只 ...
‹ 上一主題|下一主題