用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 用 1/2 定1/4 小提琴好呢?
go

用 1/2 定1/4 小提琴好呢?

因為用開 1/4 小提琴弓斷左, 阿sir 話個阿女可用多半年度個1/4琴, 但而加勉強都用到 1/2 琴, 可否比D意見, 配番支1/4 弓定換 1/2 琴好呢?

原帖由 Jasber 於 11-8-29 17:52 發表
因為用開 1/4 小提琴弓斷左, 阿sir 話個阿女可用多半年度個1/4琴, 但而加勉強都用到 1/2 琴, 可否比D意見, 配番支1/4 弓定換 1/2 琴好呢?

我會建議你買1/4琴弓.
我自己囝囝亦有類似經驗. 1/4琴琴背突然裂了, 老師當時說差半年可以換1/2了, 建議我買1/2. 但半年後跟第二位老師學時, 那老師教我怎樣看琴的size對不對.

夾好琴, 伸直左手臂, 左手手指可以包到琴頭, 琴的size就對了, 如果手指包不到琴頭, 那琴還是太大.

當時, 我囝囝跌爛了1/2琴bridge, 於是就用返1/4約3個月, 才再轉1/2. 前後都有9-12個月時間. 我囝囝當時有很多姿勢問題, 老師就認為左手其中一個問題, 是因為太早換琴, 以致手形改變.  不過, 我都不敢肯定老師一定對的. 我囝囝當時1/2琴都可以拿去考試的, 一樣拉到.

我猜這問題就好像你會否買一對大一個size的鞋給孩子穿那樣吧?

回覆 1# Jasber 的文章

相信不是要求甚麼好弓吧!
百多二百元的1/4用幾個月也足夠了!
利用這段時間做多D功課準備屆時換1/2吧!
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

想買好少少的3/4弓,而家用緊至cheap果隻,budget $300樓下,可以告之去邊處買呢?謝謝!

原帖由 bebebe12345 於 11-8-29 22:05 發表
相信不是要求甚麼好弓吧!
百多二百元的1/4用幾個月也足夠了!
利用這段時間做多D功課準備屆時換1/2吧!
wbmom

回覆 4# wbmom 的文章

這個budget,或許嘗試問問尖沙咀TL有否韓國弓。
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345

唔該呀,會去睇睇!
wbmom

原帖由 Jasber 於 11-8-29 17:52 發表

小提琴不要用過大的.. 手心包到琴頭可以用,但我個人覺得都係大.. 我試過,成人的小提琴,都係到手腕之麻... 細路仔用到個琴到手腕先換琴都未遲..

題外話.. 我女拉緊1/4時,都有拉過4/4, 係拉到架, 但佢話手指好辛苦,音與音之間距離大左... 我女音統個老師.. 叫佢要換琴,我死都唔換, 學完一年先換.. 我女話OK呀..

明白啦!  
係咪多數琴行都有平平地又用得過既弓買架?

回覆 9# wootaitai 的文章

這是對的,不過仍是要在合理範圍之內,尤其是手細或手指短,否則將來許多曲目不能拉。彈鋼琴一樣會。日子有功、都幾痛苦!

獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回

原帖由 wootaitai 於 11-8-30 14:49 發表
不要過早換琴是一般人都是這樣說。

不過我女老師就叫她用大一點,話唔可以比隻手舒適,要撐大隻手。。。

我都唔敢challenge

按比例計, 如果一個成人, 4/4係到手腕咁既比例, 如果換個琴到包到琴頭,都夠撐大隻手架喇...我諗

我個囝左手手腕已去到1/2琴的琴頭啦, 唔怪得老師話佢"very soon"要換琴了. 不知不覺長大了.

原帖由 lillymarie 於 11-8-30 22:03 發表
我個囝左手手腕已去到1/2琴的琴頭啦, 唔怪得老師話佢"very soon"要換琴了. 不知不覺長大了.

換1/2最煩, 要頭痛佢拎個3/4頂一頂,定係直接4/4

原帖由 Sindy 於 11-8-31 10:00 發表

換1/2最煩, 要頭痛佢拎個3/4頂一頂,定係直接4/4

no lar, 老師叫到要換3/4, 只有跟.