用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖士提反女校教學
go

聖士提反女校教學

搜尋一下 "聖士提反女子小學程度" 的舊文

小一及小二無測考,以複習(類似測驗)及持續進展評估形式代替。

學校着重校本課程,深淺度由初小逐漸加深。

Bingb

你有沒有分呢?如果沒有分,大抽獎入聖士提反女校好像愈來愈難啊!
小一小二雖然沒有大考,一樣有測驗默書,當然和區內其他學校比是比較少。小一小二應該著眼“打好個底”,尤其中英文的語言能力。雖然是中文學校,去到小五小六,英文程度是好高的。
我上次去了 SSGC 的 Anniversary Concert,學生的中英文和音樂的程度非常高,她們演出的 musical - The Wizard of Oz 的水準,和專業劇團差不多。

原帖由 Bingb 於 11-8-29 01:33 發表

謝lingchibaba回應
咁學校谷唔谷呢,英文程度高嗎,校本課程所指是?
有時我想如小三才開始測考及深啲,比起小一二已有測考的小朋友會不會難啲接受/習慣及程度無咁好呢?可能我諗多咗!
另一方面學校是不是活動教學呢? ...

學校與幼稚園接軌,絕對是唔谷,教學是著重思考多於背默。
學校有自己設計的練習(校本課程),不絕對依賴出版社作業。主要科目有拔尖補底。
中英文程度是偏高的。
複習是類似測驗的,學生在小一/小二有是算有測驗。這比其他小學在小一已面對測考不是較易應付嗎?
如你打算幫女兒報SSGPS20分也不一定可以,大抽獎看運氣,叩門位是留給SSGK學生,要報私校做後備。

原帖由 Bingb 於 11-8-30 01:40 發表

Cowmoon, lingchibaba,

Many thanks!  感謝你們的回應讓我知得多點。不知爲何一向都好似比較少人回應有關st stephen的事.
其實我係有20分,但我都知呢幾年競爭好大,20分應該要抽,不過唔知有冇運.唉!上年唔知20分入 ...

20分一半一半啦,不過值得搏一搏,同時去考私校。如果考到救恩、真光、St. Clare 做 backup,到大抽獎時再搏多次。我認識好多中西區家長都是這樣安排。

原帖由 Bingb 於 11-8-31 11:40 發表
Many thanks Cowmoon,

其實係咪好多中西區既mama會選St Stephen? 如不屬Net 11咪好渺茫? 咁屬net 11勝算又高唔高呢?

我不太清楚,  如total 有 100 個位, 係咪50個位比第1 round? 但好多St Stephen Kindergarten ( ...

係,如果講中西區大抽獎,好多家長選 St. Stephen 的,所以即使係中西區的也真係只是搏一搏。跨區的當然好渺茫。
我認識有人大抽獎 SSGPS 第一志願,SH 第二志願,最後是入左 SH。咁可以估計大家點選。所以我認為如果不是不喜歡 SH,在中西區搏 SH 可能是穩陣過搏 SSGPS。
係,50個自行分配位。其實大家也不知道究竟有幾多 20 分的會申請 SSGPS,所以不知機會率,總之,只是從幼稚園的 sample 來說,每年也有 20 分的在自行分配時落空。而且,好像是愈來愈多。。。聽聞愈來愈多小朋友有宗教分。

醒目開學勳章

請問你的小朋友是否剛升小一?

原帖由 cowmoon 於 11-8-31 21:52 發表

係,如果講中西區大抽獎,好多家長選 St. Stephen 的,所以即使係中西區的也真係只是搏一搏。跨區的當然好渺茫。
我認識有人大抽獎 SSGPS 第一志願,SH 第二志願,最後是入左 SH。咁可以估計大家點選。所以我認為如果不是不 ...