用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 外地回流升小六問題
go

外地回流升小六問題

簽名被屏蔽

外地回流升小六問題

可以報津小,找分區教育局幫忙吧!

簽名被屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

如果有HKID, 當然有資格讀官津校
不過插班大部分都"塵埃落定"(5,6月已考晒插班試), 而且香港好多學校都對中文程度有一定要求, 呢樣要留意的

簽名被屏蔽

回來讀資助小六當然要考呈分試來派中學. 所以選什麼小學也有影響.

你係邊處回流番HK, 我覺得讀津貼而又好的傳統學校小5,6係好難有位, 而且中文亦未必跟得上. 如果讀有津貼的國際學校ESF, WL都好長又係好難入, 我覺得你只有搵私校才有機會

原帖由 joeykcwu 於 11-8-4 22:57 發表
其實我下年先返黎,想問定先d資料,唔駛到時乸手唔成世!同埋有d學校八、九月就要報下年插班。

另外,想問問係咪讀邊間小六對升中一都無乜影响?因爲都無考過評分試! ...

醒目開學勳章 王國長老

我會建議樓主早DD去做預備, 最好親自聯絡想入既小學, 樓主提醒左, 仲有呈分試呢個問題; 但如果私校/直資係有得直升的, 又未必願意收P6插班(起碼我小朋友果間, 今年連插P5都唔收了, 因為希望升上去果班學生係自己教出黎)
原帖由 overview 於 11-8-5 04:19 AM 發表
你係邊處回流番HK, 我覺得讀津貼而又好的傳統學校小5,6係好難有位, 而且中文亦未必跟得上. 如果讀有津貼的國際學校ESF, WL都好長又係好難入, 我覺得你只有搵私校才有機會

...

外地回流升小六問題

其實插班6年級,難度真的高,因為呈分試計5年級下學期+6年級上、下學期各1次。一般學校都不收6年級插班,或要求你重讀5年級。
~當然有位的學校,通常並非受歡迎的小學
~千萬別以為學校八、九月才報下年插班生,最好叫親友問學校

咦…情況同我一樣

不過我今年回流啦,同埋我個仔是升小五,就是怕小六無“程度好”的學校肯收。但其實現在都好擔心,因小五會轉校的人也不多,所以不知有無位置…。

不過正如其他媽咪話齋,無中文底入官津好難,應該是說辛苦及影響升中派位,所以我都選擇直資、一條龍的,心想只要學校肯收,俾佢時間追上進度,那麼就能讓孩子好好適應,不用怕要呈分升中而要好緊好緊的去催谷。也不要忘記,除了成績,兩地學習程度的差異,及功課量、默書測驗考試等,加上要認識新朋友…(在班內的都是互相相識很久,小孩要融入及結交好友有一定的難度),小朋友都是要去適應的。閣下會否考慮過埋6th grade,升中一先回來?又或預備留班從小五起?

我其實在去年返香港放暑假時,已接觸了兩間心儀的學校(直資一條龍的),仲在上飛機前個禮拜,考了一間入學試,中英數三科(中文交白卷),但因趕不及改好卷,放緊暑假嘛,老師未返,所以是在回到美國時才收到通知話校長想見個小朋友及家長,最後當然沒有回來interview啦。可是,我有跟那學校入學組的老師keep住聯絡,知道上次考試,數學有些部分他們已開始教,但這邊未學到。英文也沒有優勢,我想是因美國這邊不鼓勵小孩去記串字,要用拼音出來,錯了字也不去糾正他們,但你知香港是要exactly、accuracy,錯字會被扣分,所以他那英文卷也是分數不高,改卷老師評語是fair good English咋,真失望…

在上個月頭跟入學組聯絡,她們說因過了一學年,要重新再考過入學試。加上我們要8月中才回來,那要看到時還有沒有位,因他們會先考慮那些申請了又通過入學試及校長面試的學生。另一間就說好像chance不高,因小五走的人沒有幾個,但還是說先update份表,補交今年的各樣成績,讓負責老師看看。所以這就是我今憂慮的地方,但我準備不要時,小四有位也ok,只要學校肯收。

官津我就非不得已,也不會考慮。原因除上說中文能力、呈分及升中派位之外,還有英文。我不想小孩失去他英文的優勢,現我選的都是除中文科外,其他學科是用英文教授,那麼小孩應付的就單單中文及普通話兩科(其實都有排他受),其他學科他只要去追進度(內容深淺差異),好好吸收知識,不用同時兼顧是中文教的,承受讀寫中文的壓力。那麼一來,差的也只是數科,而不是所有學科,不會給他那麼多的打擊。

Joey媽媽,妳真的要好好plan時間及擇定學校去聯絡接觸。不過,一定有出路的,安心!

原帖由 Charlotte_mom 於 11-8-5 10:17 發表
我會建議樓主早DD去做預備, 最好親自聯絡想入既小學, 樓主提醒左, 仲有呈分試呢個問題; 但如果私校/直資係有得直升的, 又未必願意收P6插班(起碼我小朋友果間, 今年連插P5都唔收了, 因為希望升上去果班學生係自己教出 ...

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

外地回流升小六問題

~如果只係小六考果兩次呈分試,會將呢兩次成績加埋除二
~如果讀國際學校,不參加升中派位(俗稱大抽獎),當然唔可以抽,但國際學校有中學部,直升中學,根本不用參加升中派位
~私校情況???問其他網友吧!

醒目開學勳章 王國長老

而家有D直資私校, 都會採用(或PARTIALLY採用)內地教材教中文, 亦會係普通話教, 咁小朋友考插班應該會有優勢, 加油

原帖由 joeykcwu 於 11-8-6 05:18 AM 發表
真係多謝晒o甘多位嘅意見。我仲睇緊好多資料。好彩嘅係我地响大陸,中文雖然無學到o甘深,但都有得追!津小都可以考慮。

仲想請教下,如果小五無考呈分試,只係小六考果兩次,係咪會將呢兩次成績加埋除二,定係除三,定係直頭唔俾考 ...

簽名被屏蔽

請問國際學校收咗,是否要放棄大抽獎呢?

原帖由 joeykcwu 於 11-8-6 05:18 發表
真係多謝晒o甘多位嘅意見。我仲睇緊好多資料。好彩嘅係我地响大陸,中文雖然無學到o甘深,但都有得追!津小都可以考慮。

仲想請教下,如果小五無考呈分試,只係小六考果兩次,係咪會將呢兩次成績加埋除二,定係除三,定係直頭唔俾考 ...

以我所見大陸落來香港的小學生,中文數學都學得深,淨英文可能要追。所以不用擔心

回覆 18# tiandd 的文章

簽名被屏蔽