用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 胡素貞博士紀念學校 可分享你哋最欣賞同最唔滿意一胡ge地方嗎? ...
go

可分享你哋最欣賞同最唔滿意一胡ge地方嗎?

希望大家會樂意分享就好了........

最唔滿意呀?! 我諗我會話係考試唔派返卷俾家長囉~~ 只係打去問老師,好似不太方便, 所以有時我都冇打去問~~

呢個問題我上年都覺得很奇怪所以去左走了解, 聽佢地講原因係派左卷之後,有d家長或補習社影印左留返比下年升班學生用,對於其他家長唔公平.所以唔再派卷,但歡迎家長去電或親臨學校睇卷. 所以我接放學時就順便睇埋羅.

原帖由 cheukyingma 於 11-9-1 12:10 發表
最唔滿意呀?! 我諗我會話係考試唔派返卷俾家長囉~~ 只係打去問老師,好似不太方便, 所以有時我都冇打去問~~

回復 1# Namson 的帖子

昨晚回家看阿仔d通告,發現今年一開始已知會家長唔派卷這件事,除了考試卷之外測驗卷亦都唔派.

我大仔現在係胡讀緊六年級, 細女現讀一年級, 今日再參與一年級的家長會時, 發現該校的確進步和改善了不少地方, 例如校長同老師很有心教導家長們怎樣同學校互相溝通,做到家校合一, 讓小朋友在愉快的環境下學習和成長

暫時各方面都不錯,只是校車公司實在有好大好大好大改善空間。

(註:校車公司並不是屬於一胡的)
咁答唔知算唔算離題。

係,竟然有兩架校車都話係接我個女,call 校車公司了解後,只答其中一架不是他們就算,咁何以我電話和小朋友讀邊班錯嗰架都知,再打去錯嗰架問,又立即否認,眞的古古怪怪
[/url]

一胡學生品行真係好,值得一讚

我對校方因試卷層被複印而發生問題,而作出不派卷,要家長到校check卷一事,我係不同意的.如果久不久就攞d舊卷嚟用,咁不如將一d好的題目存檔,久不久大溝亂嚟用都好吖.文字上只要花小小時間心機去改頭換又用得,就算市面上的一d作業都會撞題架.其它學校都無e d問題生吖.........問題其實係邊呢?係咪一定要用一d用過的卷?e個問題係咪無法改變而要改變學校政策?其實改變了政策問題是不大的,只是勞煩一班家長多走一趟 .

以上只是個人睇法.............