用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 劍鳴幼稚園 KM 派位
go

KM 派位 [複製鏈接]

剛剛係KM website 見到 2010-11派位:

http://www.keenmind.com.hk/zh/primary.htm
   0    0    0    0

只有86個小朋友? 派位情况和去年差不多吧。但考私小情况比去年….

我都覺得考私小好似比去年..........

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 ok_ko 於 11-8-12 09:23 發表
只有86個小朋友? 派位情况和去年差不多吧。但考私小情况比去年….

有一個可能,係有超過十個女係去咗GH
另一個可能,係有d家長唔報返俾學校知
恐龍家

應屆K3畢業生其實有幾多人? 其實不用估計的,但好像没人回過。

當然亦有第三個可能

原帖由 小曳人 於 11-8-12 10:47 發表

有一個可能,係有超過十個女係去咗GH
另一個可能,係有d家長唔報返俾學校知

去GH淨係得女仔, 咁男仔呢?
莫非考到直資私小的男仔都唔報比學校知?
抑或個現實就係成功考到直資私小的確比往年少. 以往考到DBS/DGS/英华的都各有3%, 今年唔見晒

之前有家長報料話GH幼稚園開新校時, 有成一班KM女仔轉左去, 置於男仔方面, 個人意見會覺得考到LS果班男仔應該有一部份都有男拔/英華offer, 最後佢地係揀左LS. 仲有一點係有心水清的家長發覺大約14%小朋友無報話考到邊間.

原帖由 ok_ko 於 11-8-12 09:23 發表

確實睇校刊,k3班相部份,有2-3班得12-3個小朋友

原來共有幾班, 每班幾人?

另外, 考私校一兩年成績下,並不是大問題。

原帖由 marcuscyrus 於 11-8-12 12:58 發表

確實睇校刊,k3班相部份,有2-3班得12-3個小朋友

找到了。
http://www.chsc.hk/kindergarten/en/schooldetail.asp?ID=389

今屆的成績是網上資料內09/10 低班的同學做出來的。2009年9月開學後,如果沒有人離開,或學校沒招插班生,人數應為114人。

原帖由 ok_ko 於 11-8-12 13:31 發表
原來共有幾班, 每班幾人?

另外, 考私校一兩年成績下跌,並不是大問題。

上下午各3班,照道理應該少極都有22-3人,我睇班相時都覺得奇怪,點解有幾班得12-3人,其實我又唔係太擔心,我成日覺得師兄師姐考得好唔=我仔一定得,所以人們常常用小一allocation 黎衡量一間學校好與唔好,其實我覺得係無乜意思,呢d資料,參考下算啦

回覆 13# marcuscyrus 的文章

係呀! 特別是你,行到這裡,好不好你都係要繼續行。你個仔到現在最大的靠山是你。當然升小這遊戲,如果你只target一兩間特別top的,也要有一點點運氣。

原帖由 ok_ko 於 11-8-13 17:47 發表
係呀! 特別是你,行到這裡,好不好你都係要繼續行。你個仔到現在最大的靠山是你。當然升小這遊戲,如果你只target一兩間特別top的,也要有一點點運氣。 ...

眼見好多學生考到名校又要轉走,考到一般唔太差學校又可以升中去間好o既,升小呢一步都只係佢人生入面一小步,佢成個人發展成點,始終都係屋企緊要d,又離題了xdddddddd btw,我仔其實有offer了,之後o個d,隨緣啦

咁早,音小?

原帖由 marcuscyrus 於 11-8-13 18:34 發表

眼見好多學生考到名校又要轉走,考到一般唔太差學校又可以升中去間好o既,升小呢一步都只係佢人生入面一小步,佢成個人發展成點,始終都係屋企緊要d,又離題了xdddddddd btw,我仔其實有offer了,之後o個d,隨緣啦 ...

原帖由 ok_ko 於 11-8-13 18:47 發表
咁早,音小?

對,所以相對已經安心了不少

同埋各人觀點唔同, 或者今年好多人都讀返津校就算呢

原帖由 小克 於 11-8-13 08:59 發表
To be fair, the result of KM for P1 allocation is nearly excellent in view of the keen competition.  It looks that many KM girls left to GH and HY, so it left only 114 kids there in K3 and many of the ...

as far as I know most of the girls should go to GH, HY probably won't take much students for k2 and k3 as they are not newly opened and the school is really small.

原帖由 marcuscyrus 於 11-8-13 18:52 發表

對,所以相對已經安心了不少

‹ 上一主題|下一主題